- Home
- Externe
- BRUXELLES, (21.05.2014, 13:05)
- Luminiţa Bogdan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ANALIZĂ: Calendarul reînnoirii instituţiilor europene
Alegerile europene care au loc între 22 şi 25 mai marchează momentul reînnoirii principalelor instituţii ale Uniunii Europene, relatează AFP, care prezintă cele mai importante momente în acest sens.
Urmărește
126 afișări
ANALIZĂ: Calendarul reînnoirii instituţiilor europene (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
- 22-25 mai: Alegeri europene în cele 28 de state membre ale Uniunii Europene. Peste 380 de milioane de cetăţeni sunt chemaţi la urne pentru alegerea celor 751 de eurodeputaţi. Numărul de mandate care revine fiecărui stat membru UE începe de la şase, cum este cazul Maltei şi Luxemburgului, şi ajunge la 96, cum este cazul Germaniei. Franţa deţine 74 de mandate în Parlamentul European.
- 27 mai: Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, îi primeşte la Bruxelles pe şefii de stat şi de guvern din UE pentru discuţii referitoare la succesiunea lui Jose Manuel Barroso la preşedinţia Comisiei Europene.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
- Iunie: Formarea grupurilor politice din Parlamentul European. Pentru formarea unui grup este nevoie de 25 de eurodeputaţi aleşi din cel puţin un sfert dintre statele membre, adică minim şapte ţări.
- 1-3 iulie: Prima sesiune a Parlamentului European şi alegerea preşedintelui acestuia. Pentru a fi ales, un candidat trebuie să obţină majoritatea absolută din sufragiile exprimate.
- 14-17 iulie: Alegerea preşedintelui Comisiei Europene, în cursul celei de-a doua sesiuni plenare.
Consiliul European, compus din şefii de stat sau de Guvern ai statelor UE, propune Parlamentului European un nume pentru preşedinţia Comisiei Europene, ţinând cont de rezultatul alegerilor europene. Candidatul trebuie să aibă susţinerea majorităţii membrilor Parlamentului European, ceea ce înseamnă cel puţin 376 de voturi. În cazul în care candidatul este respins, Consiliul European, prin majoritate calificată, are la dispoziţie o lună pentru a propune un nou candidat.
Odată ales preşedintele Comisiei Europene, Consiliul, în acord cu acesta, adoptă lista comisarilor - câte un comisar din fiecare stat membru.
- Septembrie: Audierea publică în Parlamentul European a comisarilor europeni, printre care şeful diplomaţiei UE. În trecut, aceste audieri au dus în unele cazuri la retragerea unor candidaţi sau la modificări de portofolii.
- Octombrie: Preşedintele Comisiei Europene îşi prezintă echipa şi programul în Parlamentul European, care îşi exprimă votul asupra întregii Comisii.
- Noiembrie: Desemnarea de către şefii de stat şi de Guvern a noului preşedinte al Consiliului European, care îi va urma în această funcţie lui Herman Van Rompuy.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe