- Home
- Externe
- PARIS, (20.03.2016, 14:30)
- Valentin Vidu - Mediafax
ANALIZA: Care sunt suspecţii în atacurile din noiembrie de la Paris, soldat cu 130 de morţi
Anchetele cu privire la atacurile de la Paris continuă la patru luni de la cele mai sângeroase atentate - 130 de morţi - comise în Franţa, relatează DPA, care prezintă ceea ce se cunoaşte până în prezent despre diverşi suspecţi în aceste masacre, în baza unor informaţii de la poliţie şi de presă.
Urmărește
694 afișări
ANALIZA: Care sunt suspecţii în atacurile din noiembrie de la Paris, soldat cu 130 de morţi (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ Hepta)
Atacatori morţi la Paris, pe 13 noiembrie:
OMAR ISMAIL MOSTEFAI: un francez în vârstă de 29 de ani, născut la Courcouronnes, un cartier de periferie din sudul Parisului, care s-a aflat printre atacatorii de la sala de concerte Bataclan. El era cunoscut poliţiei ca un infractor mărunt, fără să fie încarcerat vreodată. Era supravegheat din 2010 pentru radicalizare şi ar fi fost în Siria.
SAMY AMIMOUR: un francez în vârstă de 28 de ani, născut la Paris, al doilea atacator de la Bataclan. Acest fost şofer de autobuz era cunoscut forţelor de ordine pentru legături cu terorişti şi a încercat să plece în Yemen. Pe numele său a fost emis un mandat internaţional de arestare în 2013, când - potrivit familiei sale - a plecat în Siria.
ULTIMELE ȘTIRI
-
La două zile de la preluarea mandatului, Trump a dat primul interviu din Biroul Oval. Care sunt cele mai importante subiecte discutate de Președinte
-
Trump la Davos: „Iubesc Europa”, dar „am nemulţumiri foarte mari” cu Uniunea Europeană
-
Trump se adresează elitei de afaceri de la Davos: planuri pentru combaterea inflaţiei, reducerea taxelor şi extinderea producţiei de energie
-
Şoc în pieţe. Trump cere Arabiei Saudite să scadă preţul petrolului pentru a pune capăt războiului din Ucraina
FOUED MOHAMMED AGGAD: un francez în vârstă de 23 de ani de la Strasbourg, identificat drept al treilea atacator de la Bataclan. Mama sa ar fi primit un SMS din Siria prin care era anunţată că fiul ei a murit "ca martir". El ar fi plecat în Siria la sfârşitul lui 2013.
BRAHIM ABDESLAM: un francez în vârstă de 31 de ani care a locuit în Belgia şi care s-a detonat în restaurantul Comptoir Voltaire. El avea un bar, în prezent închis, în comuna Molenbeek, la periferia Bruxellsului, în care se consuma adesea marijuana, potrivit unor vecini.
BILAL HADFI: un francez în vârstă de 20 de ani care a locuit în Belgia şi care s-a detonat în apropiere de Stade de France. Potrivit unor informaţii de presă şi el a petrecut o vreme în Siria, unde s-a alăturat grupării extremiste Statul Islamic (SI).
BĂRBATUL CU PAŞAPORT SIRIAN: Un paşaport sirian, emis pe numele Ahmad al-Mohammad, în vârstă de 25 de ani, a fost găsit lângă cadavrul unui al doilea atacator la Stade de France. Însă paşaportul este fals. Persoana care a folosit acest paşaport este suspectată că s-a infiltrat în Europa cu ajutorul fluxului de migranţi.
AL TREILEA ATACATOR DE LA STADE DE FRANCE: Încă neidentificat. Şi el ar fi venit în Europa cu fluxul de migranţi.
Presupusul atacator aflat în viaţă după atacurile de pe 13 noiembrie:
SALAH ABDESLAM: un francez în vârstă de 26 de ani, fratele lui Brahim Abdeslam, care a locuit în Molenbeek. El a fost suspectat la un moment dat că i s-a alăturat fratelui său în vizarea unor restaurante şi baruri, în timpul atacurilor, însă rolul exact pe care l-a jucat în aceste masacre urmează să fie stabilit. Anchetatorii ştiu că el s-a aflat la Paris şi cred că cel puţin le-a oferit o susţinere logistică atacatorilor. El a fost arestat în Belgia pe 18 martie.
Suspecţi ucişi pe 18 noiembrie, într-o operaţiune a forţelor speciale la Saint-Denis:
ABDELHAMID ABAAOUD: un belgian în vârstă de 28 de ani, de origine marocană, suspectat că a planificat şi a participat la atacurile de pe 13 noiembrie. Abaaoud a fost în Siria în 2014 şi a fost folosit în propaganda grupării extremiste Statul Islamic. El a crescut în Molenbeek.
HASNA AITBOULAHCEN: o franceză în vârstă de 26 de ani, de origine marocană, vara lui Abaaoud.
CHAKIB AKROUH: un bărbat cu dublă cetăţenie belgiană şi marocană, în vârstă de 25 de ani, care a comis un atac sinucigaş în timpul operaţiunilor forţelor speciale. El este suspectat că a participat la atacurile de pe 13 noiembrie. Un fost rezident în Molenbeek, el a părăsit Belgia în 2013 şi s-a alăturat ulterior Statului Islamic în Siria. A fost condamnat - în contumacie - la închisoare în Belgia.
Suspectul ucis pe 15 martie într-un raid al poliţiei în cartierul Forest din Bruxelles:
MOHAMED BELKAID: un algerian în vârstă de 35 de ani care locuia ilegal în Belgia era abia cunoscut poliţiei. Însă anchetatorii cred că el folosea, de asemenea, identitatea falsă Samir Bouzid, unul dintre cei doi bărbaţi căutaţi de poliţia belgiană pentru că au călătorit împreună cu Salah Abdeslam în Ungaria în septembrie. Cei doi bărbaţi au folosit cărţi de idetitate belgiene false, a doua pe numele de Soufiane Kayal. Alte activităţi legate de atacurile de la Paris au fost efectuate în numele lui Bouzid şi Kayal.
Suspectul aflat în continuare în libertate:
MOHAMED ABRINI: Belgia a emis un mandat internaţional de arestare pe numele acestui bărbat în vârstă de 31 de ani, filmat pe 11 noiembrie în timp ce conducea un automobil marca Renault Clio ce a fost folosit mai târziu în atacurile de la Paris. În această înregistrare video, Abrini este surprins împreună cu Salah Abdeslam la o benzinărie în nordul Franţei. Abrini ar avea dublă cetăţenie, belgiană şi marocană.
Arestări ale unor complici:
Peste 12 persoane au fost arestate în baza unor acuzaţii de terorism - în Franţa, Belgia, Turcia şi Maroc - în legătură cu atacurile de la Paris. Dar niciuna nu ar fi jucat un rol direct în atacuri. Cele mai multe dintre ele sunt suspectate că au oferit o susţinere logistică atacatorilor de la Paris sau că ar fi avut legături cu atacatorii din capitala franceză.
Citeşte şi: Salah Abdeslam şi-a petrecut prima noapte în închisoarea de la Bruges. tERORISTUL implicat în atacurile de la Paris este INTEROGAT
Citeşte şi: Salah Abdeslam, suspectul-cheie în atacurile de la Paris a părăsit Spitalul Saint-Pierre de la Bruxelles
Citeşte şi: Cine este Salah Abdeslam, suspectat de implicare în atentatele din Paris şi de apartenenţă la reţeaua SI
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Un marinar român a fost eliberat de rebelii Houthi. Cum evoluează situația din Orientul Mijlociu
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Salah Abdeslam şi-a petrecut prima noapte în închisoarea de la Bruges. TERORISTUL implicat în atacurile de la Paris este INTEROGAT
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Yuval Raphael a fost aleasă să reprezinte Israelul la Eurovision 2025. Artista a supraviețuit atacului Hamas din 7 octombrie 2023
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cu ultimii bani şi-a cumpărat o mină abandonată care nu părea să aibă niciun viitor. Acum are o avere colosală de 200 de milioane de dolari
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
CANCAN.RO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 20:02
-
astăzi, 19:26