- Home
- Externe
- LONDRA, (17.09.2014, 10:12)
- Iuliana Enache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ANALIZĂ: Consecinţele economice şi politice ale unei independenţe a Scoţiei
Numeroase întrebări de ordin economic, politic şi diplomatic despre viitorul unei eventuale Scoţii independente au apărut înaintea referendumului de joi, în timp ce sondajele de opinie anticipează un scor strâns între susţinătorii şi opozanţii independenţei.
Urmărește
729 afișări
ANALIZĂ: Consecinţele economice şi politice ale unei independenţe a Scoţiei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Dacă Alex Salmond, premierul scoţian şi liderul campaniei în favoarea independenţei, a vrut să calmeze lucrurile afirmând că o Scoţie independentă şi-ar păstra moneda, apartenenţa la UE şi suverana în persoana reginei Elizabeth II, nimic din toate acestea nu este însă garantat.
Într-o primă fază, un vot în favoarea independenţei nu se va materializa în schimbări spectaculoase, dar va marca începerea unor negocieri complexe de dobândire a independenţei efective a regiunii nordice a Marii Britanii, fixată pentru 24 martie 2016 de către Partidul Naţional Scoţian (SNP) al lui Salmond.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Urnele încep să se închidă în mai multe state, vin primele rezultate. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Netanyahu plănuieşte să-i concedieze şi pe şefii IDF şi Shin Bet - surse
-
Noul ministru al Apărării din Israel are origini româneşti. Cine este Israel Katz
-
Protestatarii încep să se adune la Ierusalim şi Tel Aviv după ce Gallant a fost demis
Între timp, problemele legate de economie sunt cele care stârnesc cele mai multe comentarii.
- Moneda şi datoria -
SNP a declarat că vrea să folosească în continuare lira sterlină. Acest drept îi este pentru moment negat cu vehemenţă de Londra, care refuză o uniune monetară fără uniune politică. "O uniunea monetară este incompatibilă cu suveranitatea" Scoţiei, a reiterat la sfârşitul campaniei directorul Băncii Angliei, Mark Carney.
Alex Salmond a ameninţat în schimb că va renegocia partajul datoriei britanice. Partidul său propune pentru moment ca aceasta să fie repartizată pe baza contribuţiei de până acum la bugetul uniunii sau pe baza mărimii populaţiei scoţiene.
- Petrolul şi gazele -
O altă problemă va fi cea a repartizării resurselor petroliere şi gazifere din Marea Nordului. Potrivit experţilor, ar trebui să se facă o distribuire geografică, urmându-se linia de partajare a apelor de pescuit, ceea ce ar conferi Scoţiei 91 la sută din venituri.
Unii separatişti visează ca Scoţia să devină o nouă Norvegie, cu casieriile pline graţie aurului negru. Ei intenţionează să înfiinţeze un fond suveran după modelul ţării nordice, pentru a a fructifica această bogăţie. Unioniştii avertizează la rândul lor că este riscant să fundamentezi bugetul unei ţări pe o resursă atât de perisabilă.
- Uniunea Europeană -
SNP, proeuropean (în timp ce Guvernul britanic a promis un referendum privind apartenenţa ţării la UE) vrea ca o Scoţie independentă să facă parte din Uniunea Europeană. Edinburgh ar trebui totuşi să urmeze procesul de aderare, la fel ca toţi ceilalţi candidaţi.
- Apărare -
Separatiştii vor ca Scoţia să aibă o Constituţie care să stipuleze că noul stat va fi denuclearizat. Or, cele patru submarine nucleare britanice Trident sunt staţionate pe teritoriul său, la Farslane (vest). Aceasta ridică întrebări asupra viitorului lor.
- Libera circulaţie -
Va fi o frontieră şi va fi nevoie de un paşaport pentru a călători între Scoţia şi vecinii săi? Separatiştii nu vor acest lucru, dar vor în acelaşi timp relaxarea măsurilor pentru imigranţi. Or, Guvernul conservator al lui David Cameron a ales, dimpotrivă, o politică mai restrictivă faţă de imigraţie.
- Alegeri -
Pe plan politic, nu se pune problema pentru moment de amânare a alegerilor generale britanice prevăzute pentru mai 2015. Mandatul aleşilor scoţieni în Parlamentul din Westminster va fi însă scurtat.
- Ce se va întâmpla cu monarhia? -
SNP a promis ca o Scoţie independentă să continue să se supună reginei Elizabeth II. Totuşi, tabăra republicană califică din ce în ce mai deschis monarhia drept anacronică.
Regina a reamintit, prin intermediul purtătorului său de cuvânt, că este "imparţială" în scrutinul privind independenţa, atitudine pe care cronicarii regali au interpretat-o drept o "îngrijorare".
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Greșesc sau nu sondajele americane? Care sunt cele 3 scenarii în care ar putea câștiga Kamala Harris alegerile din SUA
Citește pe www.zf.ro: Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Rezultatele din șapte state swing vor decide Președintele SUA. Republicanii susțin că Trump va lua Pennsylvania, care are cele mai multe voturi electorale
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a ales de averea Ronei Hartner. Motivul pentru care fiica ei nu a primit o moștenire prea mare
CANCAN.RO
„Eu sunt Ilinca”. Soția lui George Simion anunță o surpriză editorială în podcast-ul lui Codin Maticiuc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe