- Home
- Externe
- BUCUREŞTI, (04.08.2022, 15:45)
- Andrei Şerbănescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Analiză: E timpul ca Statele Unite să se teamă din nou de China?
Economia SUA se află într-o perioadă de luptă, deoarece noile date privind PIB-ul au reliefat mai multe trimestre de contracţie.
Urmărește
5603 afișări
Cu toate acestea, Statele Unite s-ar putea confrunta cu presiuni suplimentare, deoarece situaţia Chinei – un inamic economic cunoscut – ameninţă echilibrul politico-economic la nivel global.
În urmă cu câteva săptămâni, China a raportat o creştere a PIB-ului de 0,4% în al doilea trimestru, sub nivelul de 1% estimat de analiştii chestionaţi de Reuters. A fost cel mai prost raport de când ţara a raportat o contracţie de 6,8% în primul trimestru al anului 2020, când mediul global a fost lovit de criza Covid, raportează Insider.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Le Figaro scrie despre „sfârșitul jalnic al domniei lui Klaus Iohannis”.Ce s-a întâmplat cu demersurile de suspendare din funcție a Președintelui
-
Casa Albă: Trupele nord-coreene de pe front se confruntă cu pierderi uriaşe
-
Bărbat împuşcat mortal în timpul unei partide vânătoare din Vrancea
-
Efectele sabotajelor din Marea Baltică: NATO îşi va spori prezenţa în zonă
În plus, vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan a intensificat tensiunile dintre SUA şi China, care consideră Taiwanul – o democraţie autonomă – ca fiind un teritoriu chinez. China a declarat că va cântări vizita lui Pelosi ca un sprijin pentru independenţa insulei, acest lucru ducând la o serie de „consecinţe grave”, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian.
Ambele situaţii ar putea avea implicaţii economice şi de securitate naţională majore pentru SUA, inclinând balanţa de putere economică la nivel global în favoarea Beijingului.
Cum arată cele mai puternice economii ale lumii
China reprezintă o mare parte din exporturile SUA: al treilea cel mai mare client în 2021, la 151 de miliarde de dolari, prin achiziţionarea de bunuri precum maşini, seminţe oleaginoase şi boabe de soia. Constrângerile lanţului de aprovizionare care împiedică economia Chinei se numără printre numeroşii factori care împing inflaţia în SUA la niveluri record şi alimentează temerile privind o recesiune în aşteptare.
Pe lângă toate acestea, dacă o invazie chineză a Taiwanului va genera un conflict între cele două state care va depăşi graniţele comerciale, ramificaţiile economice ar putea fi substanţiale şi atât de imprevizibile.
Creşterea redusă a Chinei în al doilea trimestru a fost determinată parţial de politicile Covid-zero, care au inclus blocări stricte şi carantine menite să elimine virusul. Astfel, oficialii au blocat o mare parte din economie. În iunie, rata şomajului în China a persoanelor din mediul urban cu vârsta cuprinsă între 16 şi 24 de ani a crescut la 19,3%, cel mai ridicat nivel înregistrat din 2018.
Un raport dezamăgitor al PIB-ului nu este singura veste proastă pentru economia chineză din ultimele săptămâni. În iunie, valoarea proprietăţilor a scăzut pentru a zecea lună consecutivă, iar pe măsură ce construcţiile au încetinit, cumpărătorii de case din peste 20 de oraşe au început să refuze să-şi plătească creditele ipotecare pentru proiectele neterminate.
Activitatea de producţie a Chinei s-a contractat, de asemenea, în mod neaşteptat în iulie, subliniind şi mai mult creşterea lentă a economiei în ultimul timp. Datorită tuturor acestor factori, încrederea consumatorilor chinezi a coborât vertiginos.
În ciuda reducerii restricţiilor Covid din luna iunie - fapt care a permis reluarea activităţii comerciale - explozia recentă de cazuri legată de o nouă variantă a virusului a condus la reintroducerea unor restricţii, creionând perspectivele mai multor perturbări economice în lunile următoare.
În timp ce provocările economice ale Chinei au avut un impact negativ asupra economiei SUA, un conflict politic semnificativ ar putea înrăutăţi lucrurile – potenţial punând în pericol relaţia economică a celor doua state.
Un astfel de conflict nu este de neconceput, mai ales dacă tensiunile cresc în continuare ca răspuns la vizita de marţi a lui Pelosi în Taiwan.
Deşi Statele Unite nu au relaţii diplomatice formale cu Taiwan, preşedintele Biden a sugerat că va furniza arme Taiwanului în cazul unui atac al Chinei. Dacă SUA vor lua măsuri dincolo de aceasta limită – care ar putea duce la un conflict militar direct – rămâne incert.
Din nefericire, lumea poate primi răspunsul destul de curând. Deşi au existat speculaţii anterioare că Beijingul va invada Taiwanul până în 2025 sau 2030, unii oficiali americani se tem că situaţia în cauză ar putea lua naştere în următoarele 18 luni.
La urma urmei, se pare că preşedintele chinez Xi Jinping nu vede economia ca fiind singura cale de a face din China „the leading force of the planet”.
În timp ce o încetinire economică poate slăbi într-o oarecare măsură China, este posibil ca această schimbare a focalizării către „partea non-economică” să crească, în fond, probabilitatea unei confruntări directe cu SUA.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
România este pe primul loc la consumul de droguri în trafic. Expert antidrog: „Sunt zeci, sute sau poate chiar mii de tineri care au nevoie de ajutor”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe