- Home
- Externe
- LONDRA, (30.12.2014, 13:46)
- Iuliana Enache
ANALIZĂ: Europa, bântuită de fantomele trecutului în 2014
Europa, bântuită de fantomele trecutului, şi-a arătat vulnerabilităţile în 2014 - o Rusie rebelă, imigraţia la scară largă, folosirea "politicii blânde" într-o zonă în care alţii nu se sfiesc să folosească "puterea dură" şi incapacitatea de a-şi relansa economia, relatează BBC News Online.
Urmărește
536 afișări
ANALIZĂ: Europa, bântuită de fantomele trecutului în 2014 (Imagine: Publimedia/Shutterstock)
SCHIMBAREA DE ATITUDINE A RUSIEI
Timp de aproape 70 de ani, Europa a respectat un principiu de bază şi anume că graniţele nu ar trebui schimbate cu forţa. În Crimeea - şi în estul Ucrainei - preşedintele rus Vladimir Putin a renunţat la el şi a restabilit doctrine mai vechi şi mai periculoase. Cancelarul german Angela Merkel a avertizat asupra "gândirii învechite în termeni de sfere de influenţă în care dreptul internaţional este călcat în picioare".
La sfârşit de an, alte imagini dintr-o altă eră îşi fac apariţia: bombardierele ruse Tu-95 interceptate de avioanele NATO în spaţiul european. În doar 24 de ore, avioanele ruse au fost interceptate de 26 de ori.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Meta a respins acuzațiile conform cărora utilizatorii Facebook și Instagram sunt forțați să urmărească conturile noii administrații Trump
-
Ciolacu, despre restructurarea bugetarilor: Indiferent de obstacole - o duc la bun sfârşit
-
RAR avertizează: Escrocheria cu certificate auto false, la mare căutare
-
Mai mulţi angajaţi la ghişeele CFR pentru a scurta cozile studenţilor
Fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov a spus că "lumea se află în pragul unui nou Război Rece", cuvinte care erau de neimaginat în urmă cu un an.
Nimeni din Europa nu ştie cât de mari sunt ambiţiile preşedintelui Vladimir Putin sau cât de serios intenţionează acesta să revigoreze teritoriul Noii Rusii sau fostul imperiu sovietic. În timpul Imperiului Rus, Novorosiia a fost un teritoriu tampon din nordul Mării Negre, care ulterior a devenit parte a Ucrainei.
PROBLEMELE CARE PERSISTĂ ÎN ZONA EURO
Criza din zona euro, despre care se credea că a fost îngropată în 2013, a revenit în acest an, mai degrabă sub forma stagnării. Anul 2014 a marcat limitele politicii de austeritate.
La acest sfârşit de an, zona euro este aproape de recesiune. Economia sa a crescut modest cu 0,2 la sută în al treilea trimestru alunecând către deflaţie. Cele trei mari economii ale zonei euro au înregistrat un declin al producţiei în noiembrie. Noua ameninţare este lipsa creşterii economice şi rata ridicată a şomajului.
TRAGEDIA GREACĂ NU S-A ÎNCHEIAT
Grecia, care a fost vreme îndelungată epicentrul crizei, pare că se îndreaptă către ieşirea din această situaţie. Dar instabilitatea politică a revenit. Eşecul Parlamentului de a alege preşedintele ţării va conduce la alegeri legislative anticipate în 2015.
Perspectiva nelinişteşte oficialii de la Bruxelles, până în punctul în care aceştia au emis avertizări şi s-au arătat subiectivi. Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat: "Presupun că grecii ... ştiu foarte bine ce ar însemna nişte alegeri greşite pentru Grecia şi zona euro".
Anul 2014 a cunoscut şi o ascensiune a partidelor antisistem, multe dintre ele antieuropene. În Franţa, Frontul Naţional al lui Marine Le Pen a câştigat alegerile europene, iar în Marea Britanie pe primul loc s-a clasat UKIP. În Italia, deşi Matteo Renzi a obţinut o victorie impresionantă, cel de-al doilea cel mai popular lider este Matteo Salvini, preşedintele Ligii Nordului, un partid antiimigraţie, care a afirmat că Europa de astăzi nu poate fi reformată. Chiar şi în Germania, un partid eurosceptic, AfD, a câştigat teren.
TENSIUNI PRIVIND IMIGRANŢII
După şomaj şi economie, imigraţia este o altă mare sursă de îngrijorare în multe ţări. În acest an, 207.000 de imigranţi au sosit pe mare în Italia. Peste 3.400 au murit în Marea Mediterană. Germania a primit peste 180.000 de solicitări de azil. Suedia a adoptat o politică a uşilor deschise pentru imigranţii sirieni, dar aceasta a provocat tensiuni politice. Partidul de extremă dreapta Democraţii Suediei a forţat organizarea alegerilor anticipate, în speranţa că acestea vor fi un "referendum pe tema imigraţiei", însă Guvernul suedez de stânga a ajuns la un acord cu opoziţia de centru-dreapta care îi permite să evite alegerile şi să soluţioneze criza politică.
LIDERI POPULARI ŞI LIDERI ÎN SCĂDERE DE POPULARITATE
Angela Merkel rămâne cel mai influent politician din Europa, deşi este şi mai izolată decât înainte. Ea cere în continuare ca Italia şi Franţa să depună mai multe eforturi pentru a limita deficitele bugetare. Măsurile luate până în prezent "nu sunt suficiente", susţine ea, dar tendinţa este de contestare a austerităţii.
Popularitatea preşedintelui Franţei, Francois Hollande, a înregistrat o scădere record de până la 13 la sută. Rata şomajului rămâne ridicată, iar el ar putea să nu mai candideze în 2017.
Matteo Renzi debordează de energie şi încredere. El a introdus mai multe reforme politice şi este în proces de introducere a unei reforme pentru ca muncitorii să poată fi angajaţi şi concediaţi mai uşor. În urmă cu şase luni, Renzi a declarat că "dacă Europa şi-ar face un selfie astăzi, ar fi o imagine obosită şi resemnată".
Anul 2014 a fost unul în care liderii şi oficialii europeni au început să accepte posibilitatea ca după un referendum, Marea Britanie să părăsească UE. Au fost multe comentarii despre dorinţa ca Londra să rămână în componenţa Uniunii Europene, dar există un apetit scăzut pentru concesii majore sau slăbirea vreunuia dintre principiile de bază ale UE.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Donald Trump face schimbări în lume în a treia zi de mandat. Țările UE ar putea fi supuse unor tarife vamale din partea SUA
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cel mai mare iceberg din lume, A23a, se deplasează spre insula britanică Georgia de Sud. Cât de gravă este situația
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
CANCAN.RO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe