- Home
- Externe
- PARIS, (27.08.2013, 18:18)
- Valentin Vidu - Mediafax
ANALIZĂ: Forţele armate ale regimului sirian - FOTO
Armata siriană, care rămâne pe hârtie una dintre cele mai importante armate din lumea arabă, şi-a văzut capacităţile înjumătăţite de la începutul războiului civil, apreciază International Institute for Strategic Studies (IISS) cu sediul la Londra.
Urmărește
1612 afișări
ANALIZĂ: Forţele armate ale regimului sirian - FOTO (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
IISS a prezentat în ediţia din 2013 a raportului său "Military Balance" o situaţie a forţelor armate loiale Guvernului de la Damasc.
EFECTIVE
Armata siriană numără teoretic 178.000 de oameni, dintre care 110.000 în cadrul forţelelor terestre, 5.000 în Marină, 27.000 în cadrul forţelor aeriene şi 36.000 în cadrul apărării antiaeriene.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Rusia a început războiul cu o blocadă a porturilor ucrainene la Marea Neagră, dar acum situaţia s-a inversat
-
Spaţiul Schengen s-ar putea extinde din nou. Ce ţară europeană ar putea adera până la sfârşitul anului 2025
-
Un general polonez a fost demis după ce mine antitanc dispărute au fost găsite în depozitul IKEA
Ele erau estimate la 325.000 de oameni în 2009, dintre care 220.000 în forţele terestre.
"Capacităţile nominale de dinainte de război ale armatei au fost probabil înjumătăţite, din cauza dezertărilor şi pierderilor suferite", scriu experţii din cadrul IISS.
"Majoritatea formaţiilor au fost afectate. Anumite brigade au dispărut fie pentru că erau considerate politic puţin fiabile, fie din cauza pierderilor grave", continuă ei.
Din cauza dezorganizării cauzate de războiul civil care devastează ţara, IISS nu se mai consideră în măsură să estimeze efectivele forţelor paramilitare, care joacă un rol foarte important în confruntările cu insurecţia. În 2009, ele erau estimate la 108.000 - dintre care 8.000 în jandarmerie, aflată în subordinea Ministerului de Interne - şi 100.000 în cadrul miliţiei populare a Partidului Baas, aflat la putere din 1963.
În ceea ce îi priveşte pe rezervişti, forţele terestre numără 314.000 de oameni, Marina 4.000, forţele aeriene 10.000, iar apărarea antiaeriană 20.000.
STRUCTURĂ
Forţele terestre cuprind în principiu şapte divizii blindate, trei divizii de infanterie mecanizată, două divizii de forţe speciale şi o divizie a Gărzii Republicane - create în 1976 şi însărcinată cu securitatea Damascului.
Eficienţa forţelor speciale (în principal alcătuite din alawiţi, comunitatea din care provine preşedintele Bashar al-Assad) şi Gărzii Republicane este considerată superioară celei a forţelor armate în general.
IISS apreciază că însumând forţele speciale, Garda Republicană şi diviziile a III-a şia IV-a, forţele de elită pe care regimul este sigur că poate conta însumează aproximativ 50.000 de oameni.
ECHIPAMENT
Armata este echipată cu material în mod esenţial de origine rusească, eventual sovietică, şi avea înainte de începutul confruntărilor 4.950 de tancuri.
"Acest număr a fost redus în mod semnificativ în timpul războiului civil", se precizează în Military Balance. Armata dispune de un important arsenal de rachete, al cărui comandament se află la Alep (nord).
Marina dispune de două fregate. Forţele aeriene au, în principiu, 365 de avioane de luptă (555 în 2009), majoritatea de origine sovietică. Şi în acest caz, acest număr de dinainte de război este în prezent mult inferior, iar potrivit IISS "nivelul capacităţii operaţionale a unei părţi importante a flotei aeriene este probabil slab".
Forţele antiaeriene au fost, se pare, mai puţin afectate de lupte. Ele dispun de câteva mii de rachete de tip sol-aer de fabricaţie rusă, inclusiv unele recente şi potenţial eficiente.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Zuckerberg și Musk sunt nemulțumiți de legislațiile UE privind social media. De ce speră Meta și X că Trump le va aduce mai mulți bani
Citește pe www.zf.ro: Restructurarea este cuvântul de ordine în 2025, iar IT-iştii sunt primii pe listă. De la prosecco la birou şi salarii de mii de euro acum corporatiştii vor trebui să înfrunte realitatea tăierilor de salarii şi concedierilor VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Ce spun EXPERŢII despre reacţia Damascului şi a aliaţilor săi în cazul unei intervenţii militare externe
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Biden critică decizia lui Zuckerberg de a renunța la fact-checking: „Mișcarea Meta este foarte rușinoasă”. Ce spune compania
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Vine iarna în România! Orașele în care ninge săptămâna viitoare, potrivit meteorologilor Accuweather
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe