- Home
- Externe
- ATENA, (18.09.2015, 13:27)
- Ioana Bojan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ANALIZĂ: Grecii merg la urne duminică, pentru un scrutin legislativ cu rezultat incert, al treilea din 2015, al cincilea în şase ani
Alegătorii greci vor merge la urne duminică, pentru un scrutin legislativ cu rezultat incert, relatează agenţia DPA în pagina electronică. Alegerile anticipate din Grecia reprezintă cel de-al treilea scrutin din 2015, după alegerile generale din ianuarie şi referendumul din iulie, şi al cincilea rând de alegeri generale în şase ani, informează BBC News online.
Urmărește
389 afișări
ANALIZĂ: Grecii merg la urne duminică, pentru un scrutin legislativ cu rezultat incert (Imagine: AFP / Mediafax Foto)
Grecii trebuie să decidă dacă îi vor oferi din nou puterea fostului premier Alexis Tsipras, dacă vor lăsa economia ţării în mâinile liderului conservator Evangelos Meimarakis sau vor alege unul dintre numeroasele partide mici a căror putere creşte constant.
Potrivit ultimelor sondaje, grecii şi-au pierdut încrederea în promisiunile antiausteritate, dar nu sunt convinşi nici de promisiunile conservatorilor privind creşterea economică şi crearea de locuri de muncă.
Două sondaje publicate săptămâna aceasta arată că partidul Syriza, al lui Tsipras, şi Noua Democraţie, condusă de Meimarakis, sunt aproape la egalitate, fiind creditate fiecare cu aproximativ 27 la sută din voturi. Un sondaj publicat joi arăta că Noua Democraţie avea un uşor avans.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în Rusiei
-
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
Avertismentul ministrului german al Apărării: Berlinul trebuie să fie pregătit pentru „războiul hibrid” al Rusiei
Devenind popular pentru promisiunile antiausteritate când a ajuns la putere în ianuarie, pe fondul nemulţumirilor faţă de condiţiile impuse de creditorii internaţionali Greciei, Tsipras părea cândva invincibil. Popularitatea sa a rămas intactă şi în lunile de negocieri dure cu Bruxelles-ul pentru un al treilea acord de finanţare, când băncile elene au fost închise, dar situaţia s-a schimbat de când a demisionat.
Însă sondajele, care confirmă creşterea popularităţii formaţiunii Noua Democraţie în defavoarea Syriza, sugerează că niciun partid nu va câştiga majoritatea absolută, chiar şi cu bonusul de 50 de mandate primit de formaţiunea clasată pe primul loc.
În cadrul unei dezbateri televizate, Tsipras a exclus posibilitatea unei mari coaliţii cu conservatorii, apreciind că ar fi "nenaturală".
Partidul Unitatea Populară, format în august de circa 40 de parlamentari care au părăsit Syriza, şi Grecii Independenţi, foştii parteneri de coaliţie ai lui Tsipras, sunt creditaţi cu mai puţin de 3% în sondaje, sub pragul necesar intrării în Parlament.
Meimarakis, care l-a acuzat pe Tsipras că i-a minţit pe alegători, a promis că va revigora economia şi va spori colaborarea politică. Partidul său a sprijinit în ultimele luni Syriza, la voturile importante privind acordul de creditare, dar nu este sigur că va putea atrage suficienţi parteneri de coaliţie pentru a guverna.
La Bruxelles, analiştii afirmă însă că singura aşteptare este ca oricine ar câştiga alegerile să se asigure că Grecia îşi îndeplineşte angajamentele.
"Stabilitatea şi profunzimea coaliţiei sunt cele mai importante aspecte, întrucât implementarea planului (convenit cu creditorii-n.r.) va necesita mai multe decizii dificile ale Guvernului", a declarat Frederique Cerisier, analist la BNP Paribas.
Al cincilea rând de alegeri generale în şase ani
Alegerile anticipate din Grecia de duminică reprezintă cel de-al treilea scrutin din 2015, după alegerile generale din ianuarie şi referendumul din iulie, şi al cincilea rând de alegeri generale în şase ani, informează BBC News online.
Alegerile au fost convocate luna trecută de Tsipras în încercarea de a obţine un mandat cu o mai largă susţinere populară, după încheierea acordului controversat cu creditorii europeni în schimbul celui de-al treilea program de asistenţă financiară pentru Grecia. Tsipras şi-a dat demisia în data de 20 august, după doar opt luni la conducerea Guvernului grec, convocând alegeri anticipate.
Însă oricare ar fi noul guvern grec care va trebui să respecte măsurile de austeritate agreate, alegerile de duminică au produs indiferenţă şi confuzie în electorat, scrie BBC în pagina electronică.
Cel de-al treilea program de asistenţă financiară pentru Grecia care a fost stabilit pentru o perioadă de cinci ani, în valoare de 86 de miliarde de euro, a fost aprobat în data de 14 august de miniştrii Finanţelor ai statelor din zona euro.
Când alegerile au fost convocate de Tsipras, poziţiile unei majorităţi din Syriza nu au fost luate în calcul. În baza unor păreri diferite faţă de măsurile de austeritate, s-a produs o sciziune în cadrul partidului, facţiunea radicală din Syriza constituindu-se un nou partid anti-austeritate, Uniunea Populară (LAE), condus de fostul ministru al energiei, Panagiotis Lafazanis, formaţiune care se află în concurenţă cu Partidul Comunist (KKE) pentru voturile alegătorilor de stânga.
Tsipras, o figură dominantă în peisajul politic al Greciei, a produs numeroase controverse de când a venit la putere, existând posibilitatea de a produce o nouă sciziune în partidul său după alegerile de duminică.
Formaţiunile reprezentative de centru care vor participa la alegeri sunt PASOK şi To Potami , în timp ce cele de dreapta sunt reprezentate de Partidul moderat şi proeuropean Noua Democraţiei, cel populist, anti-austeritate, Grecii Independenţi (ANEL) şi partidul de extremă drepta, neonazist, Zorii Aurii.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe