ANALIZĂ: În şase ani de mandat, Barack Obama a aprobat raiduri aeriene în şapte ţări

Deşi mulţi au sperat că Barack Obama va fi "preşedintele păcii" la preluarea mandatului, liderul Statelor Unite a aprobat raiduri ale aviaţiei americane în şapte ţări în cei şase de când se află la Casa Albă, relatează The Independent, în ediţia online.

Urmărește
539 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: În şase ani de mandat, Barack Obama a aprobat raiduri aeriene în şapte ţări

ANALIZĂ: În şase ani de mandat, Barack Obama a aprobat raiduri aeriene în şapte ţări (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Opoziţia faţă de războiul din Irak i-a adus lui Barack Obama o parte dintre voturile cu care a fost ales la preşedinte al Statelor Unite, dar şi Premiul Nobel pentru Pace, în 2009. Comitetul Nobel norvegian a decis să-i acorde premiul lui Barack Obama la doar nouă luni de la preluarea mandatului, într-un moment în care liderul american se pregătea să decidă intensificarea eforturilor de război în Afganistan.

Faimosul discurs susţinut de Barack Obama în 2009 la Universitatea din Cairo, unde preşedintele american a vorbit despre "un nou început între Statele Unite şi musulmanii din întreaga lume" i-a făcut pe mulţi să spere că va fi un altfel de preşedinte, după mandatul controversat al precedecesorului său, George W. Bush.

Cu toate acestea, după şase ani la Casa Albă, Barack Obama a aprobat operaţiuni militare în Irak, Afganistan, Pakistan, Somalia, Yemen, Libia şi, cel mai recent, în Siria.

De altfel, Biroul pentru Jurnalism de Investigaţie (BJI) arată că administraţia Obama a decis în cinci ani lansarea a peste 390 de raiduri cu avioane fără pilot în Pakistan, Yemen, Somalia - de opt ori mai mult decât cele lansate în mandatul fostului preşedinte George W. Bush.

- Afganistan

Barack Obama a susţinut reducerea numărului trupelor americane din Afganistan, după zece ani de conflict cu talibanii, iar această diminuare a prezenţei SUA urmează să se încheie la sfârşitul lui 2014.

Cu toate acestea, în august oficialii afgani au criticat Statele Unite, afirmând că un raid aerian desfăşurat de forţele coaliţiei au ucis patru civili, inclusiv două femei.

În plus, preşedintele afgan Hamid Karzai a profitat, recent, de discursul de rămas bun, cu o săptămână înainte de depunerea jurământului de către succesorul său Ashraf Ghani, pentru a critica din nou intervenţia Statelor Unite. Hamid Karzai, preşedinte al Afganistanului din 2001, după ce intervenţia occidentală condusă de SUA a dus la înlăturarea talibanilor de la putere, a afirmat că Washingtonul şi-a urmărit "propriile interese" prin războiul din Afganistan. "Războiul din Afganistan este în interesul străinilor", a declarat el, adăugând că "afganii sunt victime" în acest conflict.

- Yemen

Raidurile cu avioane fără pilot au avut într-o oarecare măsură succes în campania vizând organizaţia Al-Qaida din Peninsula Arabia (AQAP), implicând atât avioane ale Pentagonului, cât şi ale CIA, însă numărul victimelor în rândul civililor a fost considerabil.

Organizaţia Human Rights Watch a dat publicităţii anul trecut un raport de peste 100 de pagini, în care arată că raidurile cu avioane fără pilot desfăşurate de Statele Unite în Yemen împotriva militanţilor Al-Qaida s-au soldat cu 82 de morţi, dintre care cel puţin 57 sunt civili, între 2009 şi 2013. În aprilie 2014, o campanie intensivă de bombardamente desfăşurată în comun de avioanele fără pilot ale SUA şi de forţele guvernamentale yemenite s-a soldat cu 68 de morţi, dintre care trei civili.

- Pakistan

Pe de altă parte, SUA i-au vizat pe combatanţii Al-Qaida şi pe talibani în raiduri desfăşurate cu avioane fără pilot în zonele tribale din Pakistan timp de peste zece ani. Preşedintele Barack Obama a recunoscut pentru prima oară în 2012 lansarea acestor raiduri, afirmând că " în majoritatea cazurilor a fost vorba despre raiduri foarte precise împotriva Al-Qaida şi susţinătorilor săi", iar "Statele Unite au fost foarte atente cu modul în care sunt folosite" avioanele fără pilot.

Cu toate acestea, în timp ce oficialii americani afirmau că raidurile reprezintă un instrument important împotriva unor ţinte anti-americane, autorităţile din Pakistan au acuzat faptul că acestea subminează suvernitatea ţării şi, mai ales, ucid civili nevinovaţi.

De altfel, Biroul pentru Jurnalism de Investigaţie arată că, de la preluarea mandatului de către Barack Obama, CIA a lansat 330 de raiduri în Pakistan. În comparaţie, predecesorul său, George W. Bush, a lansat 51 de raiduri în patru ani.

- Somalia

În discursul susţinut la comemorarea a 13 ani de la atentatele din 11 septembrie, preşedintele Barack Obama a promis că Statele Unite îi vor vâna pe terorişti "oriunde ar fi" şi a menţionat, în acest sens, succesul strategiei desfăşurate în Yemen şi Somalia împotriva islamiştilor.

De altfel, Statele Unite au desfăşurat în ultimii ani mai multe raiduri în Somalia, în care au fost ucişi membri ai miliţiilor islamiste Al-Shabaab.

- Libia

În 2011, o coaliţie internaţională a fost formată pe fondul războiului civil din Libia, iar forţele navale americane şi britanice au lansat peste 110 rachete Tomahawk asupra apărării antiariene a liderului libian Muammar Gadhafi.

Preşedintele Barack Obama a fost nevoit să-şi apere decizia de a interveni în conflictul din Libia cu raiduri aeriene după ce a fost acuzat că nu a consultat Congresul.

- Irak şi Siria

La 10 septembrie, preşedintele Obama a anunţat, într-un discurs televizat, că Statele Unite vor lansa raiduri aeriene împotriva poziţiilor deţinute de combatanţii din gruparea Stat Islamic în Irak. Raidurile au fost lansate la solicitarea Guvernului irakian, confruntat cu avansul combatanţilor islamişti în zone strategice din Irak.

La 22 septembrie, preşedintele Barack Obama şi oficialii Pentagonului au anunţat că Statele Unite au lansat raiduri aeriene asupra poziţiilor grupării Stat Islamic în oraşul sirian Rakka şi asupra grupării teroriste Khorasan, în regiunea Alep, din nordul Siriei. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a anunţat că avioane de luptă şi rachete Tomahawk au fost lansate în regiune. Armata americană a precizat, de asemenea, că au fost "distruse numeroase ţinte ale SI" în jurul oraşelor Rakka, Deir ez-Zur, al-Hasakah şi în apropierea oraşului al-Bukamal.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici