ANALIZĂ: Indiciile arată că fragmentul de avion din Reunion provine de la MH370, dar nu există o certitudine - VIDEO

Toate indiciile indică faptul că fragmentul de avion descoperit pe o plajă a Insulei Réunion provine de la Boeingul 777 al companiei Malaysia Airlines, dispărut pe 8 martie 2014 fără urmă, însă nu există o certitudine până când nu este identificat de experţi, comentează AFP în pagina electronică.

Urmărește
694 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Indiciile arată că fragmentul de avion din Reunion provine de la MH370, dar nu există o certitudine - VIDEO

ANALIZĂ: Indiciile arată că fragmentul din Reunion provine de la MH370, dar nu există o certitudine (Imagine: Captura Video)

Fragmentul de avion, care are lungimea de doi metri şi pare a fi o parte a unei aripi, a fost găsit pe o plajă din zona Saint-André, pe Insula Réunion.

Descoperirea a fost făcută miercuri şi ar putea duce la desluşirea misterului privind dispariţia avionului în 2014.

Fragmentul de fuselaj ar putea fi al unui avion prăbuşit în mai 2006 în largul insulei, al zborului MH370 (Malaysia Airlines) dispărut în martie 2014 sau al unui Airbus A310 al companiei Yemenia căzut în largul Arhipelagului Comore în iunie 2009.

Aparţine această piesă Boeingului 777 al Malaysia Airlines?

"Informaţii preliminare sugerează că fragmentul provine foarte probabil de la un Boeing 777, dar avem nevoie să verificăm dacă provine de la zborul MH370", declara joi premierul malaysian Najib Razak.

Acest fragment de epavă urmează să fie expertizat în Franţa, unde urmează să fie trimis în curând. El va fi examinat la Toulouse sau la Institutul de Cercetare Criminalistică al Jandarmeriei Naţionale franceze (IRCGN) din regiunea pariziană. Doar această expertiză va putea stabili fără cea mai mică urmă de îndoială dacă este vorba despre o bucată din avionul care asigura zborul MH370.

Este chiar o bucată dintr-un Boeing 777?

În regiune s-au prăbuşit mai multe avioane, dar niciun Boeing 777. În afară de zborul MH370 şi de zborul MH17, operat tot de către Malaysia Airlines, care a fost doborât în Ucraina, singurul accident soldat cu morţi al unui Boeing 777 a avut loc în iulie 2013, pe aeroportul din San Francisco. Dacă această piesă este un eleron al avionului Boeing 777, va fi vorba - foarte probabil - despre avionul malaysian.

Acest fragment ar urma să fie identificat rapid, deoarece fiecare piesă dintr-un avion este numerotată, chiar dacă doar din motive de mentenenţă sau de uzură.

Expertul în securitate aeriană Xavier Tytelman afirmă că a încercat să identifice fragmentul, împreună cu specialişti, comparându-l cu anumite fotografii, imagini şi planuri de avion. El a constatat doar "o singură corelaţie care corespunde unui Boeing 777, mai precis eleronul, care este o parte mobilă ce se află în partea din spate a aripii, între flapsurile avionului".

Acest fragment poartă un număr de identificare - trei cifre şi două litere - "care nu corespund nici înmatriculării vreunui avion, nici unui număr de serie al unui avion per ansamblu", dar "poate fi numărul de serie al acestei piese anume". În opinia sa, acest lucru ar urma să permită să se stabilească dacă această piesă aparţine unui Boeing 777 malaysian.

"Sunt convins că, deja în această dimineaţă, oameni de la Boeing au putut să verifice dacă această piesă corespunde unui Boeing 777 şi MH370 în particular", a continuat el.

Poate să provină această piesă de la alt Boeing 777, care să o fi pierdut în zbor?

Această ipoteză este foarte puţin probabilă, deoarece pierderea ar fi fost semnalată şi repertoriată. În sectorul aerian, securitatea primează. Fiecare incident de zbor este pur şi simplu disecat pentru a se evita să se repete.

Dacă un avion ar pierde un element din structura sa în plin zbor, incidentul ar fi raportat imediat, iar recomandările constructorului avionului ar fi transmise companiilor cliente ale aeronavei.

Astfel, Boeing a difuzat pe 19 iulie un avertisment către companiile aeriene, după ce unul dintre avioanele sale de tip 777, operat de Air France, a pierdut o bucată în legătură cu trenul de aterizare pe când se afla în spaţiul aerian al oraşului Shanghai. Acest buletin de serviciu prezenta măsurile de luat pentru a evita un asemenea incident.

Poate să se fi aflat fragmentul în derivă mult timp, înainte să eşueze în Réunion?

Potrivit lui Joël Sudre, un inginer oceanograf de la Centrul Naţional francez pentru Cercetare Ştiinţifică (CNRS), fragmentul "a plutit la suprafaţă timp de mai multe luni, între Australia şi Réunion".

"Fragmentul a fost condus de Curentul Ecuatorial Sud (SEC), un curent cald, care circulă de la est la vest. (Curentul) SEC, între Australia şi Indonezia, care se îndreaptă către Madagascar, este o zonă care a fost evocată ca zonă posibilă a prăbuşirii. Fragmentul ajunge acolo la un an şi jumătate de la accident. Este aproximativ timpul pe care l-ar fi făcut pentru a ajunge din Australia în Réunion împins de curenţi", mai spune Joël Sudre.

Expertul deduce din acest lucru că "există şanse mari ca fragmentul găsit în Réunion să fie o bucată dintr-un Boeing 777 al Malaysia Airlines".

Avionul Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines (zborul MH370) a dispărut pe 8 martie 2014, în timp ce se deplasa din Kuala Lumpur (Malaysia) spre Beijing (China). La bordul avionului erau 239 de persoane, considerate decedate.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici