- Home
- Externe
- (17.06.2021, 11:14)
- Beatrice Dumitru
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Analiza întâlnirii de la Geneva dintre Biden şi Putin. O discuţie „constructivă” cu multe dezacorduri
- Joe Biden a încercat să-l convingă pe Putin că Rusia nu este un concurent direct al Statele Unite.
- Oficialii din ambele tabere au spus înainte de întâlnire că nu trebuie să existe aşteptări foarte mari şi au avut dreptate.
- Ruptura diplomatică s-a adâncit după ce Biden l-a numit pe Putin „criminal” pentru implicarea în alegerile prezidenţiale din SUA, din noiembrie 2020.
Urmărește
928 afișări
Aflat pentru prima dată faţă în faţă cu Vladimir Putin de când este preşedinte al SUA, Joe Biden a încercat să-l convingă pe liderul rus că ţara sa nu este un concurent direct al Statelor Unite, ci un jucător în lumea în care Washingtonul este din ce în ce mai preocupat de China, relatează Reuters.
Asistenţii au spus că Biden a dorit să-i transmită lui Putin un mesaj că se izolează pe scena internaţională din cauza acţiunilor sale, variind de la interferenţa electorală şi atacurile cibernetice împotriva naţiunilor occidentale până la tratamentul aplicat opozanţilor săi.
"Administraţia Biden vrea să detensioneze tensiunile. Nu-mi este clar că Putin o face. Singurele cărţi pe care trebuie să le joace sunt cele de perturbator," a spus Tim Morrison, consilier de securitate naţională în timpul administraţiei Trump."
Oficialii din ambele tabere au spus înainte de întâlnire că nu trebuie să existe aşteptări foarte mari şi au avut dreptate.
Preşedintele rus a subliniat că summitul a fost unul constructiv şi atmosfera - lipsită de ostilitate, dar răspunsurile sale la întrebările reporterilor au arătat că este într-un dezacord aproape total cu liderul de la Casa Albă.
Dar cei doi lideri s-au angajat să reia discuţiile privind controlul armamentelor, precum şi securitatea cibernetică şi să caute domenii de cooperare, o speranţă pentru o relaţie între cel două puteri.
Relaţtia dintre SUA şi Rusia era la un nivel scăzut, dar ruptura diplomatică s-a adâncit după ce Biden l-a numit pe Putin „criminal” pentru implicarea în alegerile prezidenţiale din America, din noiembrie 2020. Astfel, cele două ţări şi-au retras ambasadorii de la Moscova şi Washington.
Biden a spus după întâlnirea cu Putin că Rusia doreşte „să rămână cu disperare o putere majoră”.
Biden a subliniat, de asemenea, problemele economiei Rusiei şi l-a chestionat pe Putin cu privire la reţinerea a doi americani şi la ameninţările împotriva Radio Free Europe şi Radio Liberty, finanţate de guvernul SUA.
Matthew Schmidt, profesor asociat la Universitatea din New Haven şi specialist în afaceri ruseşti şi eurasiatice, a declarat că Biden încearcă să submineze importanţa lui Putin pe scena globală.
"Strategia este foarte simplă - să apese butoanele lui Putin, dar cu câteva fapte reale. Reacţia adversă se va întâmpla oricum, indiferent,” a spus Matthew Schmidt.
Putin a trăit prin căderea Uniunii Sovietice, o umilinţă pentru naţiune, pe care a căutat să o îndrepte cu o politică externă din ce în ce mai agresivă, aşa cum se vede în mişcarea din Crimeea şi sprijinul rus pentru separatişti în estul Ucrainei.
În SUA, oponenţii republicani ai lui Biden l-au criticat pentru că nu a reuşit să blocheze construirea în Europa a unei conducte majore de gaze naturale susţinută de Rusia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
51% dintre americani se opun sprijinului militar pentru Ucraina, arată un sondaj
-
Paleologu: Călin Georgescu este opera lui Iohannis, este un demagog desăvârşit, cu ton de guru
-
Josep Borrell cere Israelului un armistiţiu cu Hezbollah
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: PNL o susține oficial pe Elena Lasconi în turul II, anunță Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj. Suveranism. Stimati oamenii de afaceri, onorabili CEO, profesori de finanţe, analişti economici, experţi in macroeconomie, bancheri, avocaţi de M&A, lobbişti, ce părere aveţi voi despre suveranism?
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Căderea telecabinei din Italia, înregistrată de camerele de supraveghere. Imaginile au fost făcute publice
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Cine e omul care i-a adus succesul lui Călin Georgescu. Câte milioane de euro a băgat în promovare
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe