- Home
- Externe
- (17.06.2021, 11:14)
- Beatrice Dumitru
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Analiza întâlnirii de la Geneva dintre Biden şi Putin. O discuţie „constructivă” cu multe dezacorduri
- Joe Biden a încercat să-l convingă pe Putin că Rusia nu este un concurent direct al Statele Unite.
- Oficialii din ambele tabere au spus înainte de întâlnire că nu trebuie să existe aşteptări foarte mari şi au avut dreptate.
- Ruptura diplomatică s-a adâncit după ce Biden l-a numit pe Putin „criminal” pentru implicarea în alegerile prezidenţiale din SUA, din noiembrie 2020.
Urmărește
928 afișări
Aflat pentru prima dată faţă în faţă cu Vladimir Putin de când este preşedinte al SUA, Joe Biden a încercat să-l convingă pe liderul rus că ţara sa nu este un concurent direct al Statelor Unite, ci un jucător în lumea în care Washingtonul este din ce în ce mai preocupat de China, relatează Reuters.
Asistenţii au spus că Biden a dorit să-i transmită lui Putin un mesaj că se izolează pe scena internaţională din cauza acţiunilor sale, variind de la interferenţa electorală şi atacurile cibernetice împotriva naţiunilor occidentale până la tratamentul aplicat opozanţilor săi.
"Administraţia Biden vrea să detensioneze tensiunile. Nu-mi este clar că Putin o face. Singurele cărţi pe care trebuie să le joace sunt cele de perturbator," a spus Tim Morrison, consilier de securitate naţională în timpul administraţiei Trump."
Oficialii din ambele tabere au spus înainte de întâlnire că nu trebuie să existe aşteptări foarte mari şi au avut dreptate.
Preşedintele rus a subliniat că summitul a fost unul constructiv şi atmosfera - lipsită de ostilitate, dar răspunsurile sale la întrebările reporterilor au arătat că este într-un dezacord aproape total cu liderul de la Casa Albă.
Dar cei doi lideri s-au angajat să reia discuţiile privind controlul armamentelor, precum şi securitatea cibernetică şi să caute domenii de cooperare, o speranţă pentru o relaţie între cel două puteri.
Relaţtia dintre SUA şi Rusia era la un nivel scăzut, dar ruptura diplomatică s-a adâncit după ce Biden l-a numit pe Putin „criminal” pentru implicarea în alegerile prezidenţiale din America, din noiembrie 2020. Astfel, cele două ţări şi-au retras ambasadorii de la Moscova şi Washington.
Biden a spus după întâlnirea cu Putin că Rusia doreşte „să rămână cu disperare o putere majoră”.
Biden a subliniat, de asemenea, problemele economiei Rusiei şi l-a chestionat pe Putin cu privire la reţinerea a doi americani şi la ameninţările împotriva Radio Free Europe şi Radio Liberty, finanţate de guvernul SUA.
Matthew Schmidt, profesor asociat la Universitatea din New Haven şi specialist în afaceri ruseşti şi eurasiatice, a declarat că Biden încearcă să submineze importanţa lui Putin pe scena globală.
"Strategia este foarte simplă - să apese butoanele lui Putin, dar cu câteva fapte reale. Reacţia adversă se va întâmpla oricum, indiferent,” a spus Matthew Schmidt.
Putin a trăit prin căderea Uniunii Sovietice, o umilinţă pentru naţiune, pe care a căutat să o îndrepte cu o politică externă din ce în ce mai agresivă, aşa cum se vede în mişcarea din Crimeea şi sprijinul rus pentru separatişti în estul Ucrainei.
În SUA, oponenţii republicani ai lui Biden l-au criticat pentru că nu a reuşit să blocheze construirea în Europa a unei conducte majore de gaze naturale susţinută de Rusia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ministrul adjunct de externe al Rusiei amenință cu începerea testelor nucleare
-
Israelul a reţinut medici după un raid asupra unui spital, spun oficiali din domeniul sănătăţii
-
Libanul expulzează 70 de ofiţeri şi soldaţi sirieni într-o acţiune de securitate intensificată
-
Preşedinta Georgiei se alătură protestatarilor şi refuză să demisioneze, denunţând alegerile ca fiind fraudate
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Ciolacu a ținut o ședință cu miniștrii din noul Guvern. Vor fi înghețate angajările la stat
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Căderea telecabinei din Italia, înregistrată de camerele de supraveghere. Imaginile au fost făcute publice
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Înfiorător! Ce a apărut la locul accidentului din Roșiori? Oamenilor care trec pe stradă nu le vine să creadă
CANCAN.RO
Care sunt cele două CUVINTE din limba română pe care le-ai folosit greșit până acum. Le auzi tot timpul de sărbători
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe