- Home
- Externe
- WASHINGTON, (11.09.2014, 19:27)
- Iuliana Enache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ANALIZĂ: La 13 ani de la atacurile din 11 septembrie, numeroase grupări teroriste ameninţă Occidentul
Reţeaua Al-Qaida, responsabilă de atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001 din Statele Unite are numeroşi competitori în prezent, inclusiv grupări partenere care s-au desprins din ea, numărul lor fiind estimat la 59 de Departamentul de Stat american, relatează CNN.
Urmărește
415 afișări
ANALIZĂ: La 13 ani de la atacurile din 11 septembrie, numeroase grupări teroriste ameninţă Occidentul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
După uciderea liderului Al-Qaida, Osama ben Laden, în 2011, gruparea teroristă pe care o conducea acesta nu mai domină lumea teroristă. Noul lider Ayman al-Zawahiri mai are ocazional discursuri dar au apărut alte grupări.
ISIS
Una dintre acestea este gruparea Stat Islamic, înscrisă pe lista organizaţiilor teroriste a Departamentului de Stat în 2004 sub numele de Al-Qaida în Irak şi condusă de Abu Musab al-Zarqawi. Recunoscută pentru atacarea forţelor aliate, asasinarea oficialilor şi decapitarea ostaticilor, gruparea a suferit o lovitură odată cu uciderea liderului său, dar a renăscut sub numele de Stat Islamic în Irak şi ulterior Stat Islamic în Irak şi Siria, cu scopul de a crea un califat în aceste tertorii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Rusia a distrus viitorul Ucrainei. Câţi micuţi a ucis războiul început pe 24 februarie 2022
-
PNL s-a retras de la audierea Roxanei Mînzatu în Parlament
-
Acest lucru l-ar putea îngenunchea cu adevărat pe Putin. Veniturile guvernului din petrol s-au prăbuşit: scădere cu 29%
Gruparea a profitat de instabilitatea din Siria, unde a devenit una dintre cele mai de temut grupări care încearcă să îl înlăture de la putere pe preşedintele Bashar al-Assad, şi Irak, unde a preluat controlul unor zone întinse.
Stat Islamic este o grupare atât de crudă încât şi Al-Qaida a repudiat-o. Aceasta a decapitat recent doi ostatici americani, jurnaliştii James Foley şi Steven Sotloff.
AL-SHABAAB
Al-Shabaab, care în traducere înseamnă "tinerii", a apărut în anii 2000 ca o facţiune a grupării fondate de ben Laden şi numite Al-Ittihad al-Islami ce intenţiona să creeze un emirat islamist în Somalia. În 2006, această grupare a preluat controlul asupra Mogadishu şi a generat temeri în ţările vecine.
În 2012, gruparea condusă atunci de Ahmed Godane, a jurat credinţă Al-Qaida şi a început să ucidă activişti, lucrători umanitari, jurnalişti, orchestrând atacuri împotriva unor locuri frecventate de străini. Cel mai important atac a avut loc în toamna trecută, asupra centrului comercial Westgate din Nairobi, Kenya, soldat cu 67 de morţi .
AL-QAIDA ÎN PENINSULA ARABĂ (AQAP)
Osama ben Laden a fost fiul unui yemenit şi a crescut în Arabia Saudită, ceea ce explică faptul că organizaţia s-a consolidat în Peninsula Arabă. Aşa cum îi spune numele, AQPA este formată din extremişti sunniţi care vor să înlăture de la putere autorităţile locale şi care vor şi sunt capabile să atace Occidentul. Gruparea a profitat de instabilitatea din Yemen pentru a-şi instaura aici o bază. Aceasta deţine revista de propagandă Inspire, iar unul dintre cei mai cunoscuţi membri ai săi a fost americanul Anwar al-Awlaki.
În timp ce Yemenul a fost afiliat Al-Qaida de mulţi ani, acesta a devenit punctul focal în 2009 din cauza a două incidente: atacul de la baza americană Fort Hood din Texas şi tentativa eşuată din ziua de Crăciun a lui Umar Farouk AbdulMutallab, care a încercat să detoneze explozibil la bordul unui avion pe ruta Amsterdam-Detroit.
BOKO HARAM
Boko Haram, nume care înseamnă "Educaţia occidentală este interzisă", este o grupare cu o istorie terifiantă de crime, bombardamente şi răpiri în masă. În urmă cu 12 ani, un cleric charismatic pe nume Mohammed Yusuf a format Boko Haram în sprijinul formării unui stat islamic pur în Nigeria. Poliţia l-a ucis în 2009, iar lupta împotriva grupării nu a făcut decât să îi motiveze şi mai mult pe susţinătorii săi.
Ceea ce face însă Boko Haram diferită de alte grupări similare este faptul că acţiunile sale antioccidentale au fost limitate la Nigeria. Actul prin care Boko Haram este probabil cel mai bine cunoscută la nivel internaţional este răpirea a 230 de eleve la începutul anului din oraşul Chibook, în nord-estul Nigeriei.
AL-QAIDA
Numele său înseamnă "Baza" în arabă. În multe feluri, aceasta este exact ceea ce a fost Al-Qaida: o platformă pentru alte grupări, asociate ei sau care se compară cu ea. Prima ţară în care s-a instalat gruparea a fost Afganistanul, unde arabii au luptat împotriva forţelor sovietice, iar fondatorul său, Osama ben Laden, a venit din Arabia Saudită. Mişcarea încearcă să creeze un califat islamic vast şi să îi învingă pe toţi cei aflaţi în calea sa.
Statele Unite au devenit principalul inamic al grupării după retragerea Uniunii Sovietice din Afganistan în 1989, la un an după înfiinţarea grupării. Ura sa a fost alimentată parţial de sosirea trupelor americane în Arabia Saudită şi invadarea Irakului. În 1996, ben Laden a declarat un război sfânt împotriva forţelor americane. Doi ani mai târziu, adjunctul său, Ayman al-Zawahiri, a emis un decret religios (fatwa) potrivit căruia musulmanii ar trebui să ucidă americani, inclusiv civili, peste tot în lume.
Unul dintre atacurile cele mai importante atribuite Al-Qaida este cel din 11 septembrie 2001, soldat cu aproape 3.000 de morţi.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
Citește pe www.zf.ro: Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Citește și: Barack Obama a păstrat un moment de reculegere la Casa Albă în memoria victimelor de la 11 septembrie - GALERIE FOTO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
FBI, ODNI și CISA au emis un avertisment comun despre operațiunile Rusiei menite să submineze încrederea în alegerile americane
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a descoperit la autopsia femeii care a murit în fața spitalului din Slatina. Rudele acuză medicii de malpraxis
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:45
LIVE UPDATE Alegeri prezidenţiale în SUA 2024: Votul care va decide viitorul SUA şi al lumii. Donald Trump vs Kamala Harris. Cum se desfăşoară votul şi care sunt statele decisive / S-au deschis primele secţii de votare de pe Coasta de Est
-
astăzi, 16:18
Atenţionare de călătorie în Italia, unde este grevă în transportul public