ANALIZĂ: Mişcările de extremă dreapta din Europa

Formaţiunile de extremă dreapta mizează pe alegerile europene de la 25 mai pentru a se aduna şi a-şi face auzită vocea celor care consideră Uniunea Europeană (UE) "un monstru politic", relatează AFP, care prezintă principalele partide de extremă dreapta din Uniune.

Urmărește
570 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Mişcările de extremă dreapta din Europa

Marine Le Pen, preşedinta Frontului Naţional din Franţa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

FRANŢA

Frontul Naţional (FN), prezidat de către Marine Le Pen, intenţionează să obţină 15-20 de mandate, până acum având trei deputaţi. Programul său preconizează ieşirea Franţei din Zona Euro, o renegociere a tratatelor, instaurarea protecţiei vamale.

FN face parte din Alianţa Europeană pentru Libertate (AEL), care promovează "o dizolvare concertată a Zonei Euro".

OLANDA

Partidul Libertăţii (PVV) al lui Geert Wilders este principalul aliat al FN, cu care are divergenţe privind islamul, migrarea şi Europa. PVV este membru AEL şi are patru deputaţi.

AUSTRIA

Partidul Libertăţii din Austria (FPÖ), fondat în 1956 ca partid liberal, a participat la mai multe guverne de coaliţie, inclusiv cu socialiştii, după care s-a orientat în mod clar către extrema dreaptă, la mijlocul anilor '80.

Membru AEL, FPÖ promovează interzicerea imigraţiei din ţări musulmane. La începutul lui aprilie, capul său de listă la europene, Andreas Mölzer, considerat un artizan al apropierii formaţiunilor de extremă dreapta din Europa, a fost nevoit să demisioneze din cauza unor declaraţii rasiste. FPÖ are doi eurodeputaţi.

BELGIA

Vlaams Belang (VB, Interesul Flamand) promovează independenţa Flandrei, provincia vorbitoare de olandeză din nordul Belgiei. UE este o "bizarerie" şi un "monstru administrativ" care "anunţă sfârşitul libertăţilor noastre", apreciază VB, membru AEL şi care are un deputat.

ITALIA

Liga Nordului este un partid "regionalist" care militează pentru independenţa "Padaniei" (regiunea fluviului Pad). Afirmă că împărtăşeşte "99% din ideile FN cu privire la Europa" şi apreciază că UE şi euro sunt "monştri politici". Până în prezent un apropiat al formaţiunii britanice UKIP, partidul italian este pregătit să se alăture grupului FN şi aliaţilor acestuia. Liga Nordului, care numără nouă eurodeputaţi, este membră AEL.

MAREA BRITANIE

Partidul pentru Independenţa Regatului Unit (UKIP) al lui Nigel Farage reunea, până în prezent, eurofobii. Deşi are aproximativ aceeaşi linie ca FN şi aliaţii acestuia în privinţa UE, Farage refuză să se alăture unui grup alături de FN. UKIP are 15 eurodeputaţi.

British National Party (BNP), un partid eurofob şi antimigrare, are doi eurodeputaţi. FN a exclus orice alianţă cu el.

GRECIA

Două partide, Laos (Alarma Populară Ortodoxă) şi Zori Aurii se situează la extrema dreaptă. Laos, eurosceptic şi antimigrare, cu doi deputaţi, militează împotriva intrării Turciei în UE. O alianţă cu FN nu este exclusă.

Zori Aurii se afişează în mod clar ca formaţiune neonazistă şi apără "rasa albă". FN a exclus orice alianţă cu el.

UNGARIA

Jobbik (Mişcarea pentru o Ungarie mai bună) este eurosceptic şi naţionalist. Partidul a fost acuzat de acte criminale comise împotriva romilor şi este taxat adesea ca antisemit. FN a exclus orice alianţă cu această formaţiune, care are trei eurodeputaţi, dar Bruno Gollnisch, unul dintre cei trei deputaţi în exerciţiu din cadrul FN, cultivă relaţii bune cu aceasta, împreună cu care a fondat altă mişcare paneuropeană, Alianţa Europeană a Mişcărilor Naţionale (AEMN), rivala AEL.

DANEMARCA

Partidul Poporului Danez (DF) este hotărât eurosceptic şi antimigrare. FN ar vrea să-l atragă în grupul său, dar danezii sunt reticenţi din cauza istoriei politice a partidului francez şi derapajelor antisemite ale lui Jean-Marie Le Pen. DF are un deputat european.

FINLANDA

Adevăraţii Finalandezi este un partid ostil UE şi imigraţiei. Formaţiunea, care are un eurodeputat, se opune planurilor de susţinere a ţărilor europene aflate în dificultate, în special privind Grecia.

SUEDIA

Democraţii Suedezi (SD) apără teze eurosceptice şi naţionaliste. În pofida îndemnurilor insistente ale lui Marine Le Pen, SD, care nu are eurodeputaţi, refuză să se integreze în grupul din care face parte FN.

BULGARIA

Uniunea Naţională Atac (Ataka) se distinge printr-un naţionalism agresiv, vizând minorităţile naţionale, mai ales romii. Ataka doreşte o alianţă cu FN, dar este considerat "de nefrecventat" de către aliaţii europeni ai Frontului. Partidul are doi eurodeputaţi.

ROMÂNIA

Partidul România Mare (PRM) apără un program ultranaţionalist şi pledează pentru alipirea la România a tuturor teritoriilor în care locuiesc români. Formaţiunea are trei eurodeputaţi.

SLOVACIA

Partidul Naţionalist Slovac (SNS) apără teze ultranaţionaliste şi nu ezită să vizeze minorităţile maghiară şi romă. Membră AEL, formaţiunea are un deputat european.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici