- Home
- Externe
- BRUXELLES, (10.09.2015, 08:16)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ANALIZĂ: Noile propuneri ale Comisiei Europene cu privire la migrare
Comisia Europeană (CE) a prezentat miercuri un nou pachet de propuneri în vederea gestionării afluxului de refugiaţi şi imigranţi care ameninţă să copleşească resursele şi coeziunea Uniunii Europene (UE), relatează DPA care prezintă principalele componente ale acestui pachet.
Urmărește
990 afișări
ANALIZĂ: Noile propuneri ale Comisiei Europene cu privire la migrare (Imagine: Adrian Piclisan / Mediafax Foto)
REDISTRIBUIREA DE URGENŢĂ A SOLICITANŢILOR DE AZIL
Comisia vrea să redistribuie 120.000 de azilanţi din Grecia, Ungaria şi Italia, pentru a uşura povara acestor state UE aflate în prima linie a crizei migranţilor. Acest număr se adaugă primei propuneri, de primire a 40.000 de azilanţi din Grecia şi Italia.
Comisia propune redistribuirea în alte state membre a 54.000 de persoane din Ungaria, 50.400 din Grecia şi 15.600 din Italia. Pe baza datelor actuale, cei mai mulţi sunt sirieni şi irakieni.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Noul comisar pentru mediu al UE: „Am vorbit prea puţin despre apă". Seceta şi pierderile de pe conducte afectează industrii întregi
-
Vinul roşu se confruntă cu un declin „existenţial”. Specialist francez, despre vin: "Dacă bunicul bea 300 de litri de vin roşu pe an, tatăl bea 180 de litri, iar fiul, 30 de litri”
-
Polonia exclude Ungaria de pe lista de invitaţi la evenimentul de preluare a preşedinţiei rotative a UE
Distribuirea către celelalte state este propusă printr-un sistem obligatoriu de cote. Potrivit propunerii Comisiei, cei mai mulţi azilanţi urmează să revină Germaniei (31.443), Franţei (24.031), Spaniei (14.931), Poloniei (9.827) şi Olandei (7.214). Acest sistem de cote pare să fie cel mai controversat.
DISTRIBUIREA PERMANENTĂ A AZILANŢILOR
Comisia propune să se creeze un "mecanism structurat de solidaritate" care să fie declanşat în eventualitatea unor noi crize migratorii, în vederea distribuirii solicitanţilor de azil, fără să mai fie aprobate măsuri de urgenţă de fiecare dată.
Propunerea Comisiei prevede o "clauză de solidaritate", care îi va permite unui stat membru UE care nu poate prelua azilanţi - din "motive justificate şi obiective precum un dezastru natural" - să contribuie la bugetul UE cu până la 0,002 din PIB.
Statele UE din Europa Centrală urmează să lupte împotriva acestui mecanism. Cehia, Ungatia, Polonia şi Slovacia au avertizat săptămâna trecută că o "cotă obligatorie şi permanentă în vederea unor măsuri de solidaritate ar fi inacceptabilă".
LISTA EUROPEANĂ DE ŢĂRI SIGURE
Comisia vrea să întocmească o listă de ţări de origine sigure, ai căror cetăţeni să nu poată să ceară azil în Uniunea Europeană. Ideea este ca lista să faciliteze trimiterea înapoi a imigranţilor "economici", care nu se califică pentru a obţine protecţie internaţională, şi să se acorde prioritate persoanelor care fug din calea unor războaie dn ţări ca Siria.
Potrivit propunerii Comisiei, Albania, Bosnia, Kosovo, Macedonia, Muntenegru, Serbia şi Turcia urmează să fie incluse pe listă. Toate sunt candidate sau potenţiale candidate la aderarea la UE.
Dreptul fundamental la azil rămâne valabil pentru cetăţeni din aceste ţări, în cazul în care este justificat. Însă o ţară scoasă de pe listă va însemna "pierderea şanselor acesteia de a adera la UE", a avertizat Juncker.
Citeşte şi: CRIZA IMIGRANŢILOR - Comisia Europeană cere României să găzduiască 6.351 de refugiaţi - VIDEO
FOND FIDUCIAR PENTRU AFRICA
Comisia alocă 1,8 miliarde euro (2 miliarde dolari) de la bugetul UE, pentru a crea un "fond special de urgenţă pentru stabilitate şi abordarea cauzelor profunde ale migraţiei clandestine din Africa".
Fondul va fi folosit pentru dezvoltarea unor mai bune oportunităţi socio-economice şi managementul politicilor în domeniul migraţiei în regiunile Sahel, Lacul Ciad, Cornul Africii şi Africa de Nord, a anunţat Comisia, îndemnând statele UE să se implice.
Pachetul prezentat de Comisie include totodată reglementări cu privire la expulzarea migranţilor; linii directoare pentru autorităţile naţionale cu privire la modul de aplicare a reglementărilor UE referitoare la organizarea de licitaţii publice în vederea finanţării serviciilor destinate solicitanţilor de azil şi angajamentul aprofundării cooperării în domeniul migraţiei cu partenerii internaţionali.
Preşedintele CE Jean-Claude Juncker a mai anunţat miercuri, în primul său discurs despre "starea Uniunii", pe care l-a susţinut în Parlamentul European (PE) de la Strasbourg, că:
- Comisia va propune "măsuri ambiţioase în vederea creării unei Forţe europene pentru pază de frontieră şi de coastă" până la sfârşitul anului;
- Comisia va prezenta la începutul lui 2016 un pachet în vederea facilitării imigrării legale în UE;
- îndeamnă Politica Externă a UE să fie "mai fermă", iar Europa să lanseze o "ofensivă diplomatică în vederea abordării crizelor din Siria şi Libia", două ţări-cheie în rutele migrării către Europa;
- îndeamnă statele UE să-şi schimbe politicile naţionale astfel încât azilanţii să poată munci în perioada în care cererile de azil le sunt procesate;
- este necesară susţinerea Turciei, Libanului şi Iordaniei, care au acceptat mult mai mulţi azilanţi - îndeosebi din Siria - decât Europa.
Citeşte şi: ANALIZĂ: Juncker cere statelor UE să împartă între ele 160.000 de refugiaţi de săptămâna viitoare
Citeşte şi: Jean-Claude Juncker, în discursul privind "starea Uniunii": UE nu se află acolo unde trebuie. Trebuie să repartizăm un număr de 160.000 de refugiaţi
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Zeul Gratuităților vine din Japonia și are o avere de aproape 4 milioane de dolari. Cum folosește cupoanele și ofertele zilnic
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: ANALIZĂ: Juncker cere statelor UE să împartă între ele 160.000 de refugiaţi de săptămâna viitoare
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Banii îți aduc fericirea dacă îi cheltui pentru binele altora. Cei cu venituri mari sunt fericiți când cumpără cadouri pentru alții
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini incendiare în costum de baie, de Revelion
PROSPORT.RO
Ilona Brezoianu i-a dat replica lui Dan Negru după ce a criticat audiențele Revelionului de la Antena 1: „Monștri sacri”
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe