ANALIZĂ: Priorităţile republicanilor, în cazul unei victorii în Congresul SUA

Americanii aleg marţi o parte a membrilor Congresului, care ar putea fi dominat în întregime de către republicani pentru prima dată din 2006, relatează AFP, prezentând priorităţile evocate de către aceştia.

Urmărește
164 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Priorităţile republicanilor, în cazul unei victorii în Congresul SUA

FOCUS: Priorităţile republicanilor, în cazul unei victorii în Congresul SUA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Republicanii, deja majoritari în Camera Reprezentanţilor, au şanse bune să domine Senatul până la sfârşitul mandatului lui Barack Obama, în 2017. Cele două Camere ale Congresului ar putea să facă zid împotriva Casei Albe şi să-l constrângă pe preşedinte fie să recurgă la votul de veto, fie să coopereze cu opoziţia.

"Vom vedea cu siguranţă mai multe legi votate, în locul blocajului actual", declară pentru AFP Don Stewart, un purtător de cuvânt al lui Mitch McConnell, liderul republicanilor în Senat. Niciun program legislativ oficial nu a fost anunţat înaintea alegerilor, însă liderii republicani şi-au evocat frecvent priorităţile.

Politică externă

- Iran: la începutul lui 2014, numeroşi republicani şi câţiva democraţi au încercat să impună, prin vot, noi sancţiuni economice Iranului, cu scopul de a exercita presiuni asupra Teheranului în cadrul negocierilor internaţionale privind programul nuclear al Republicii islamice. Însă liderul majorităţii democrate a blocat încercarea, la solicitarea Casei Albe.

Un Congres controlat de către republicani ar putea să se opună unei prelungiri a negocierilor dincolo de termenul-limită, 24 noiembrie, sau unei noi flexibilizări a sancţiunilor.

- Statul Islamic: Partidul Republican, la fel ca Partidul Democrat, este divizat intern între o aripă intervenţionistă şi una izolaţionistă. Mulţi cer o dezbatere pe tema unei autorizări a recurgerii la forţă împotriva jihadiştilor din gruparea Statul Islamic (SI), dar rezultatul este nesigur. În opinia lui John Boehner, preşedintele Camerei, această dezbatere parlamentară nu trebuie să aibă loc înaintea preluării mandatelor de către noii congresmeni, în ianuarie.

- Acorduri de liber-schimb: senatorul Bob Corker, prezentat ca viitor preşedinte al Comisiei pentru Afaceri Externe în cazul unei victorii republicane, s-a declarat favorabil, într-un interviu recent pentru un cotidian din Tennessee, unei încheieri rapide a tratatelor privind liberul-schimb negociate cu Uniunea Europeană (UE), pe de o parte, şi cu mai multe ţări asiatice (Parteneriatul Transpacific, TTP), pe de altă parte.

Mediu, energie

- Keystone XL: construcţia oleoductului pentru transportarea nisipurilor bituminoase din vestul Canadei către rafinării de la Golful Mexic este o prioritate republicană. Camera a votat de şapte ori, dar fără rezultat, pentru a autoriza deschiderea şantierului, iar administraţia Barack Obama continuă să-şi amâne decizia, pentru a studia impactul asupra mediului. Nimeni nu se îndoieşte că un Senat aflat pe mâna republicanilor nu va aproba rapid proiectul, care ar permite, în opinia lor, crearea a aproximativ 20.000 de locuri de muncă directe şi creşterea independenţei energetice nord-americane.

- Cărbune, reglementări de mediu: republicanul prezentat drept viitorul lider al Senatului, Mitch McConnell, reprezintă statul Kentucky, în partea central-estică a Statelor Unite, unde minele de cărbune sunt închise unele după altele. El denunţă "războiul împotriva cărbunelui" al lui Barack Obama şi intenţionează să revină asupra noilor norme privind emisiile de dioxid de carbon (CO2) pentru centralele termice pe cărbune, ceea ce ar desfiinţa planul Casei Albe de a reduce nivelul emisiilor centralelor existente cu 30% faţă de cel din 2005, până în 2030.

Sănătate, economie

- Reforma sistemului de sănătate: "Obamacare", adoptată în 2010 şi intrată în întregime în vigoare la 1 ianuarie, reprezintă pentru republicani simbolul unui stat prea puternic şi prea cheltuitor. Facţiunea cea mai conservatoare va reclama o abrogare totală, dar "acest lucru va necesita promulgarea preşedintelui şi nimeni nu crede că acesta va semna", a recunoscut McConnell pentru Fox News. Senatorul intenţionează să abroge mai degrabă anumite părţi, ca impunerea unei taxe asupra aparatelor medicale şi obligaţia universală de a fi asigurat.

- Reformă guvernamentală: "O parte a programului nostru legislativ din 2015 va viza reformarea şi raţionalizarea administraţiilor federale, pentru ca statul să funcţioneze aşa cum trebuie", a anunţat Kevin McCarthy, liderul majorităţii republicane din Cameră, într-o notă internă către membrii acesteia, săptămâna trecută. Este vorba despre legi privind accelerarea procesului de avizare a oleoductelor, exploatarea minieră, autorizarea unor medicamente.

Curtea Supremă

Toate persoanele nominalizate de către preşedintele Statelor Unite judecători federali, în funcţii de rang înalt în armată sau administraţie este necesar să fie confirmate prin vot de Senatul american. Dacă republicanii obţin majoritatea, capacitatea de nominalizare a lui Obama va fi restrânsă, un lucru care-i îngrijorează pe democraţi, în eventualitatea pensionării unuia dintre cei nouă judecători ai Curţii Supreme.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici