- Home
- Externe
- BRUXELLES, (20.02.2014, 13:59)
- Luminiţa Bogdan
ANALIZĂ: Procedurile prin care UE decide impunerea de sancţiuni unui stat
Miniştrii europeni de Externe discută joi la Bruxelles despre criza din Ucraina şi impunerea unor eventuale sancţiuni, relatează AFP, care prezintă procedurile stricte ale Uniunii Europene în aplicarea "măsurilor restrictive" vizând anumite ţări.
Urmărește
389 afișări
ANALIZĂ: Procedurile prin care UE decide impunerea de sancţiuni unui stat
În primul rând, "măsurile restrictive" ale Uniunii Europene "nu vizează pedepsirea unei ţări, ci reprezintă o modalitate pentru a determina statele vizate sau persoanele aflate la conducerea ţării să-şi modifice politica şi acţiunile". De asemenea, Uniunea Europeană "face tot posibilul pentru a reduce la maxim efectele negative pe care sancţiunile le pot avea avea asupra populaţiei", arată Tratatul UE.
În acelaşi timp, sancţiunile trebuie să fie aprobate în unanimitate de cele 28 de state membre UE.
Una dintre cele mai folosite măsuri restrictive decise de UE în ultimii ani a fost embargoul asupra armelor, care interzice vânzarea, furnizarea sau transportul lor în ţările vizate de sancţiuni.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Prima amendă prin sistemul e-SIGUR: Permis suspendat pentru vitezoman
-
130 milioane lei pentru consolidarea unui bloc cu bulină din Capitală
-
Cseke Attila: Sporul de antenă trebuie eliminat
În cazul unor tulburări interne, cum este situaţia Ucrainei, UE poate interzice, printre altele, exportul de echipamente folosite în scopuri de reprimare, în special de către forţele de ordine, cum ar fi tunurile de apă şi echipamentele antirevoltă.
În cazul unor sancţiuni specifice, care vizează entităţi, în special companii, sau persoane care sunt răspunzătoare de politici sau comportamente reprobabile, Uniunea Europeană poate decide blocarea fondurilor sau a resurselor economice, interzicerea tranzacţiilor financiare, restricţii privind creditele la export sau investiţiile, sau a bunurilor imobiliare care sunt deţinute în statele din Uniunea Europeană.
O altă măsură restrictivă este şi interdicţia de acordare a vizelor sau interdicţia de călătorie în spaţiul UE.
Unele dintre sancţiunile decise de Uniunea Europeană, cum ar fi embargoul asupra armelor şi interdicţia de călătorie, sunt puse în aplicare direct de statele membre.
Măsurile economice, cum ar fi interzicerea exporturilor, ţin de competenţa UE, care se ocupă de punerea lor în aplicare.
În plus, sancţiunile UE se aplică "doar acolo unde este competenţa Uniunii Europene", adică în cele 28 de state membre.
Sancţiunile reprezintă principalul "instrument coercitiv" al diplomaţiei europene din anii '90, când au fost vizate state precum Irak, Haiti şi Cuba. Sancţiunile au fost aplicate ulterior în cazul crizelor din Zimbabwe, Myanmar sau Belarus.
În majoritatea cazurilor, sancţiunile UE au venit în urma unor decizii ale ONU, pe care uneori blocul comunitar le-a consolidat, cum s-a întâmplat în cazul Iranului, când Bruxelles-ul a avut în vedere să determine Teheranul să renunţe la controversatul său program nuclear.
De asemenea, Uniunea Europeană a impus progresiv un regim dur de sancţiuni regimului sirian, în paralel cu Statele Unite şi în pofida veto-ului exprimat de Rusia şi China.
Sancţiunile au vizat, în special, interzicerea exporturilor în Siria a echipamentelor destinate industriei gazelor naturale şi petrolului şi a dispozitivelor electronice, permiţând supravegherea comunicaţiilor pe Internet şi telefon.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Dezbateri cruciale la Davos: Liderii europeni discută viitorul economic al Europei în era Trump
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: CRIZA DIN UCRAINA: După cea mai sângeroasă zi a protestelor, soldată cu cel puţin 100 de morţi, Ianukovici a fost de acord cu alegeri anticipate, susţine premierul Poloniei. Opoziţia anunţă că nu există acord - VIDEO, FOTO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Prințul Harry soluționează procesul împotriva tabloidelor lui Rupert Murdoch. News Group Newspapers și-a cerut scuze public
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 18:40
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1064. Zelensky: Scholz promite că Germania va discuta în curând cu aliaţii săi despre garanţiile de securitate pentru Ucraina / Ucraina se va alătura NATO dacă Trump doreşte / Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace
-
astăzi, 18:33
Kelemen, despre guvernarea cu partide care au făcut buget „varză": Lucrăm din materialul clientului