- Home
- Externe
- BRUXELLES, (20.02.2014, 13:59)
- Luminiţa Bogdan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ANALIZĂ: Procedurile prin care UE decide impunerea de sancţiuni unui stat
Miniştrii europeni de Externe discută joi la Bruxelles despre criza din Ucraina şi impunerea unor eventuale sancţiuni, relatează AFP, care prezintă procedurile stricte ale Uniunii Europene în aplicarea "măsurilor restrictive" vizând anumite ţări.
Urmărește
389 afișări
ANALIZĂ: Procedurile prin care UE decide impunerea de sancţiuni unui stat
În primul rând, "măsurile restrictive" ale Uniunii Europene "nu vizează pedepsirea unei ţări, ci reprezintă o modalitate pentru a determina statele vizate sau persoanele aflate la conducerea ţării să-şi modifice politica şi acţiunile". De asemenea, Uniunea Europeană "face tot posibilul pentru a reduce la maxim efectele negative pe care sancţiunile le pot avea avea asupra populaţiei", arată Tratatul UE.
În acelaşi timp, sancţiunile trebuie să fie aprobate în unanimitate de cele 28 de state membre UE.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Jake Paul îl învinge pe Mike Tyson prin decizie unanimă
-
Războiul din Ucraina, ziua 997. Sprijinul bugetar extern al Ucrainei depăşeşte 100 de miliarde de dolari de la începutul războiului / Companii din Kazahstan furnizează echipamente de război electronic Rusiei, în ciuda sancţiunilor
-
Guvernul PSD – PNL a distribuit presei scrisoarea Guvernului ucrainean trimisă acum 9 luni care explică de ce George Simion are interdicţie în Ucraina
Una dintre cele mai folosite măsuri restrictive decise de UE în ultimii ani a fost embargoul asupra armelor, care interzice vânzarea, furnizarea sau transportul lor în ţările vizate de sancţiuni.
În cazul unor tulburări interne, cum este situaţia Ucrainei, UE poate interzice, printre altele, exportul de echipamente folosite în scopuri de reprimare, în special de către forţele de ordine, cum ar fi tunurile de apă şi echipamentele antirevoltă.
În cazul unor sancţiuni specifice, care vizează entităţi, în special companii, sau persoane care sunt răspunzătoare de politici sau comportamente reprobabile, Uniunea Europeană poate decide blocarea fondurilor sau a resurselor economice, interzicerea tranzacţiilor financiare, restricţii privind creditele la export sau investiţiile, sau a bunurilor imobiliare care sunt deţinute în statele din Uniunea Europeană.
O altă măsură restrictivă este şi interdicţia de acordare a vizelor sau interdicţia de călătorie în spaţiul UE.
Unele dintre sancţiunile decise de Uniunea Europeană, cum ar fi embargoul asupra armelor şi interdicţia de călătorie, sunt puse în aplicare direct de statele membre.
Măsurile economice, cum ar fi interzicerea exporturilor, ţin de competenţa UE, care se ocupă de punerea lor în aplicare.
În plus, sancţiunile UE se aplică "doar acolo unde este competenţa Uniunii Europene", adică în cele 28 de state membre.
Sancţiunile reprezintă principalul "instrument coercitiv" al diplomaţiei europene din anii '90, când au fost vizate state precum Irak, Haiti şi Cuba. Sancţiunile au fost aplicate ulterior în cazul crizelor din Zimbabwe, Myanmar sau Belarus.
În majoritatea cazurilor, sancţiunile UE au venit în urma unor decizii ale ONU, pe care uneori blocul comunitar le-a consolidat, cum s-a întâmplat în cazul Iranului, când Bruxelles-ul a avut în vedere să determine Teheranul să renunţe la controversatul său program nuclear.
De asemenea, Uniunea Europeană a impus progresiv un regim dur de sancţiuni regimului sirian, în paralel cu Statele Unite şi în pofida veto-ului exprimat de Rusia şi China.
Sancţiunile au vizat, în special, interzicerea exporturilor în Siria a echipamentelor destinate industriei gazelor naturale şi petrolului şi a dispozitivelor electronice, permiţând supravegherea comunicaţiilor pe Internet şi telefon.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Sectorul tech e „zguduit” de prezența lui Elon Musk. Ce impact are noua Administrație Trump asupra marilor companii
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: CRIZA DIN UCRAINA: După cea mai sângeroasă zi a protestelor, soldată cu cel puţin 100 de morţi, Ianukovici a fost de acord cu alegeri anticipate, susţine premierul Poloniei. Opoziţia anunţă că nu există acord - VIDEO, FOTO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Povestea româncei care a creat una dintre cele mai importante afaceri româneşti, cu care a devenit şi miliardară in euro
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Regina Întunericului rupe tăcerea, la o zi după înmormântarea secretă a lui Prigoană: 'Nu și-a dorit să fie văzut mort!'
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:36
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 997. Sprijinul bugetar extern al Ucrainei depăşeşte 100 de miliarde de dolari de la începutul războiului / Companii din Kazahstan furnizează echipamente de război electronic Rusiei, în ciuda sancţiunilor
-
astăzi, 01:27
Elon Musk atacă Microsoft în procesul extins împotriva OpenAI