ANALIZĂ: Putin şi Poroşenko au discutat la Minsk, dar fără să ajungă la vreun rezultat concret

Negocierile dintre preşedinţii rus şi ucrainean s-au încheiat miercuri la Minsk fără mari progrese concrete în vederea încheierii conflictului din estul Ucrainei, Vladimir Putin minimalizând capturarea unor militari ruşi pe teritoriul ucrainean.

Urmărește
1256 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Putin şi Poroşenko au discutat la Minsk, dar fără să ajungă la vreun rezultat concret

ANALIZĂ: Putin şi Poroşenko au discutat la Minsk, dar fără să ajungă la vreun rezultat concret (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Petro Poroşenko şi Vladimir Putin s-au întâlnit tête-à-tête marţi, timp de peste două ore, în cadrul unui summit regional în capitala Belarusului, unde au fost prezenţi şi reprezentanţi ai Uniunii Europene (UE).

Poroşenko a evocat negocieri "dificile" şi "câteva rezultate", dar care par insuficiente pentru a pune capăt conflictului sângeros, care durează de peste patru luni, între rebeli proruşi şi forţe guvernamentale în estul Ucrainei.

Preşedintele rus a declarat, la rândul său, că Rusia este pregătită să "facă totul" pentru procesul de pace din Ucraina... atunci când acesta va demara. Putin a minimalizat însă protestele Kievului de după capturarea a zece militari ruşi pe teritoriul ucrainean, o incursiune care a avut loc, potrivit Moscovei, în mod "accidental".

"Nu am primit informaţii din partea Ministerului (rus) al Apărării. Dar, din câte am înţeles, ei patrulau la frontieră şi au ajuns pe teritoriul ucrainean", a declarat cel mai puternic om de la Kremlinul, sublinind că şi militari ucraineni au încălcat în trecut frontiera şi au pătruns în Rusia.

"Nu a existat niciodată nicio problemă şi sper că nu va exista nicio problemă cu Ucraina nici de data asta", a spus el.

Poroşenko a cerut, la rândul său, "acţiuni concrete" şi a evocat o "foaie de parcurs" în vederea unui plan de pace menit să pună capăt confruntărilor armate, care s-au soldat cu peste 2.200 de morţi în decurs de patru luni. El a afirmat că acest plan a fost susţinut de către toate părţile prezente la Minsk, "fără excepţie".

- Zece militari ruşi capturaţi

Cu câteva ore înaintea întâlnirii, Kievul a difuzat interogatorii filmate cu militari ruşi capturaţi în Ucraina.

Unul dintre militari a spus că a crezut, iniţial, că participă la "manevre" în vederea cărora li s-a cerut să acopere cu vopsea albă numerele de înmatriculare ale vehiculelor. El a declarat că şi-a dat seama că Ucraina şi Rusia sunt în război, atunci când bilndata la bordul căreia se afla a fost bombardată.

Era imposibil să se afle în ce condiţii au fost interogaţi aceşti militari ruşi.

"Au traversat frontiera, probabil accidental, într-o zonă nesemnalizată şi nepăzită", a declarat pentru agenţii ruseşti de presă o sursă de la Ministerul rus al Apărării.

Armata ucraineană a acuzat în mod regulat Rusia de efectuarea unor incursiuni pe teritoriul ucrainean şi de furnizarea de armament şi combatanţi insurgenţilor proruşi, ceea ce Moscova a dezminţit întotdeauna.

Pe teren, un nou front a fost deschis în apropiere de frontiera rusească, în oraşul de coastă Novoazovsk (sud-est), unde marţi se desfăşurau confruntări armate violente. Cu o zi înainte, armata ucraineană a afirmat că a oprit o coloană de blindate provenind din Rusia în acest sector.

Kievul a afirmat, de asemenea, că elicoptere aparţinând armatei ruseşti au atacat o poziţie a grăncerilor ucraineni mai la nord, omorând patru militari. Armata ucraineană a anunţat 12 morţi în rândul trupelor sale în ultimele 24 de ore.

Rebelii proruşi au anunţat că au lansat o contraofensivă la sud de bastionul lor de la Doneţk, aparent într-o tentativă de a prinde armata ucraineană într-un cleşte.

"Premierul" separatist Aleksandr Zaharcenko a declarat marţi că rbelii nu vor accepta niciun "fals" armistiţiu din partea autorităţilor de la Kiev.

La Doneţk, un bastion al insurgenţilor proruşi încercuit de către armată, trei civili au fost ucişi în bombardamente, potrivit reprezentanţilor locali.

- Către negocieri cu privire la gazele naturale

Şefii de stat rus şi ucrainean au abordat, la Minsk, şi probleme legate de Acordul de Asociere semnat de Kiev şi Bruxelles, document văzut foarte prost de către Moscova.

Decizia precedentului Guvern ucrainean prorus de a suspenda acest Acord a declanşat un val de contestare proeuropeană fără precedent, care s-a soldat cu o baie de sânge la Kiev, urmată de anexarea Crimeei de către Rusia în martie şi o insurecţie armată prorusă în estul ţării.

Putin a afirmat că Rusia şi Ucraina au acceptat să redemareze negocieri pe tema livrării de gaze naturale. Moscova a închis robinetul gazelor naturale către Ucraina în iunie, din cauza unor neplăţi şi dezacroduri cu privire la preţ.

Preşedintele rus a mai declarat că a obţinut un "acord" de la Poroşenko cu privire la trimiterea unui ajutor umanitar rusesc în estul Ucrainei.

Moscova a pus luni Kievul în faţa perspectivei unei noi demonstraţii de forţă, anunţând trimiterea "încă din această săptămână" a unui nou convoi umanitar, la doar câteva zile de la intrarea pe teritoriul ucrainean a unui prim convoi, fără autorizarea Kievului.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici