- Home
- Externe
- BEIRUT, (30.12.2014, 13:56)
- Iuliana Enache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ANALIZĂ: Radicalizarea religioasă, un antidot pentru dezamăgirile arabe şi occidentale
Ascensiunea spectaculoasă a grupului Stat Islamic şi incredibila atracţie pe care o exercită cauza jihadistă într-un Occident dezamăgit ilustrează locul central pe care îl ocupă religiile în geopolitica mondială, relatează AFP.
Urmărește
1429 afișări
ANALIZĂ: Radicalizarea religioasă, un antidot pentru dezamăgirile arabe şi occidentale (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
După decenii de dictaturi paralizante, Orientul Mijlociu, leagănul celor trei religii monoteiste, a cunoscut noi tulburări în 2014, dar rezultatele Primăverii Arabe rămân slabe.
Adăugându-se enormelor frustrări născute din impasul privind problema palestiniană, din dezvoltarea economică anemică şi corupţia endemică, speranţele naţionalismului arab au favorizat în regiune ascensiunea incredibilă a unui proiect islamist care afirmă că este capabil să ofere o altă cale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Războiul din Ucraina, ziua 1034. Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul
-
Retrospectivă 2024. Cele mai importante 10 evenimente din piaţa de capital: maxime istorice, finanţări record prin Fidelis, schimbări la ASF, vânzări din partea fondurilor de pensii, şocuri politice şi volatilitate
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
Adevărata turnură a fost invazia americană în Irak din 2003. "Ea a accentuat linia de fractură confesională (între şiiţi şi sunniţi), a plasat Iranul ca actor major în lumea arabă şi a generat un sentiment puternic de vulnerabilitate în rândul sunniţilor în Levant", a apreciat Raphael Lefèvre, cercetător la Carnegie Middle East Center.
"Ascensiunea SI, a Frontului al-Nusra şi a altor grupări extremiste sunnite nu poate fi percepută decât în lumina acestei vulnerabilităţi", a declarat el, citând greutatea militară a mişcării şiite Hezbollah în Liban şi Siria, reprimarea unei revolte în mare parte sunnite în Siria de către un regim dominat de alawiţi şi comportamentul discriminatoriu în Irak al puterii şiite.
Ascensiunea fulgerătoare a islamismului a fost favorizată de eşecul naţionalismului arab, care voia să transcendă religiile dar care s-a încarnat în regimurile laice autoritare. Eşecul războaielor împotriva Israelului, precum şi o situaţie economică dezastruoasă au dus la triumful acestei ideologii.
"Ulterior, acordurile (de pace) de la Oslo din 1993 (semnate între OEP şi Israel) au cauzat un şoc deoarece nu se mai putea lupta pentru cauza palestiniană. Nu mai exista o cauză, ceea ce explică această atracţie pentru islamism", explică Nayla Tabbara, profesor de ştiinţe religioase la Universitatea Saint Joseph din Beirut.
Radicalizarea islamică a avut consecinţe dezastruoase asupra prezenţei milenare a creştinilor în Orient, mai ales după preluarea controlului de către SI asupra oraşului irakian Mosul, unde trăiau încă din Antichitate.
"Există o mare teamă şi o mare neînţelegere a creştinilor în Liban şi în ţările din jur. Aceasta îi determină să fugă", asigură Tabbara.
Potrivit expertului francez Fabrice Balanche, cel puţin 700.000-800.000 de creştini au părăsit Egiptul, Siria şi Irakul din 2011.
Religia, care a fost întotdeauna o forţă socio-culturală importantă în Orientul Mijlociu, a câştigat teren în Israel şi în rândul palestinienilor.
"A fost în mod incontestabil o radicalizare şi o înăsprire, dar care sunt mai puţin religioase propriu-zis decât naţionaliste", asigură pentru AFP istoricul israelian Zeev Sternhell.
"Religia este în serviciul naţionalismului dur şi colonizator până la exces; ea are în prezent un caracter fanatic necunoscut în trecut. Religia şi naţionalismul merg mână în mână", precizează el.
În ceea ce priveşte cauza palestiniană, asigură Tabbara, "islamul politic a recuperat-o insistând pe sentimentul nedreptăţii generalizate nu numai din partea Israelului, ci a comunităţii internaţionale".
Dar noutatea este forţa de atracţie pe care o reprezintă organizaţia Stat Islamic în Occident. Potrivit unui studiu recent, aproximativ 15.000 de combatanţi străini s-au alăturat acestei grupări în Siria, dintre care 20 la sută sunt occidentali.
"Pentru că aceşti tineri găsesc în ea ceea ce societăţile noastre nu le mai oferă, emoţia legată de lupta pentru o cauză care îi face să creadă că au o putere fără limite, o putere divină", explică pentru AFP antropologul şi psihologul Scott Atran, director de cercetare la CNRS francez şi profesor adjunct la Universitatea din Michigan (Statele Unite). "Este glorios şi aventuros. Sentimentul oferit de puterea de a schimba lumea este foarte atrăgător".
"Trebuie să dai un sens vieţii, avem nevoie de sacru. Cum acesta nu mai există în Occident, îl vom căuta acolo unde el pare că există. Există şi o căutare a comunităţii şi fraternităţii. Acest sentiment îi determină pe tineri să intre în aceste mişcări", precizează Nayla Tabbara.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:03
-
ieri, 23:10