- Home
- Externe
- BRUXELLES, (21.05.2014, 13:17)
- Luminiţa Bogdan
ANALIZĂ: Reformarea Comisiei Europene, una dintre principalele sarcini ale viitorului preşedinte
Toţi candidaţii la succesiunea lui Jose Manuel Barroso sunt de acord că viitorul preşedinte al Comisiei Europene va trebui să reformeze o instituţie care, în ultimii zece ani, şi-a pierdut credibilitatea în ochii cetăţenilor europeni.
Urmărește
114 afișări
ANALIZĂ: Reformarea Comisiei Europene, una dintre principalele sarcini ale viitorului preşedinte (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
În limbajul obişnuit, Comisia Europeană a devenit "Bruxelles", o entitate supranaţională cu atribuţii greu de identificat - 68 la sută dintre francezi au afirmat, într-un sondaj, că nu cunosc numele preşedintelui Executivului european - şi denunţată de populişti ca fiind vinovată pentru toate eşecurile din Europa.
Contrar a ceea ce susţin detractorii săi, Comisia Europeană nu decide deloc. Executivul european propune, statele şi Parlamentul European dispun. "Este foarte uşor să-ţi atribui succesele la nivel naţional şi să-i impuţi eşecurile Comisiei", subliniază candidatul socialist Martin Schulz.
"Consecinţa este o neîncredere considerabilă a cetăţenilor în instituţiile Europei şi această pierdere de încredere este problema cea mai gravă cu care ne confruntăm", a atras atenţia preşedintele Parlamentului European.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Democrativa PSD-PNL s-a degradat în ultimul hal! Deciziile importante ale României vor fi votate de UDMR
-
Coreea de Sud va discuta cu Kievul despre transferul soldaţilor nord-coreeni capturaţi
-
Liderul Transnistriei vizitează Moscova în contextul crizei energetice
-
Premierul Franţei: Trebuie să rămânem fermi în faţa „noii dezordini mondiale” întruchipate de Musk
Actualul preşedinte al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, este într-o mare măsură vinovat de această situaţie, mai ales că a renunţat la prerogativele funcţiei sale, susţine, la rândul său, fostul premier belgian Guy Verhofstadt, candidatul liberalilor la conducerea Executivului european. "Eu i-am spus: Aveţi dreptul la iniţiativă, dar nu-l folosiţi. Telefonaţi mai întâi la Berlin şi la Paris şi, dacă nu primiţi undă verde, nu faceţi nimic", a explicat Verhofstadt.
"Jose Manuel Barroso mi-a povestit că se simte ca un controlor de trafic aerian într-un aeroport şi mi-a mărturisit că singura sa dorinţă este să evite o catastrofă. Eu cred că preşedintele Comisiei Europene trebuie să scrie planul de la decolare până la sosire şi nu doar să-l controleze", a apreciat social-democratul Martin Schulz.
Greşeala vine din sistemul de decizie impus de liderii europeni, care au diminuat rolul Comisiei Europene cu aprobarea preşedintelui său, a explicat Guy Verhofstadt.
- "Eliberarea" de sub capitalele europene, un obiectiv greu de atins
El consideră că metoda "interguvernamentală nu poate funcţiona cu o Comisie absentă şi un Consiliu al statelor incapabil să ajungă la un acord în legătură cu cele mai importante reforme care trebuie făcute la nivel european".
Pâna în prezent, desemnarea preşedintelui Comisiei Europene revenea liderilor europeni. Numit în 2004, Jose Manuel Barroso, în acel moment premier conservator al Portugaliei, a fost cea de-a doua alegere, dupa veto-ul Londrei faţă de Verhofstadt.
După 10 ani, datele s-au schimbat. Partidele politice europene au impus o competiţie între candidaţi. Cel care va fi ales va trebui să-şi asigure susţinerea majorităţii deputaţilor din noul Parlament European.
Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene insistă asupra necesităţii de a reforma instituţia. Toţi cunosc relaţiile dificile dintre Jose Manuel Barroso şi echipa sa de comisari şi consideră că acestea trebuie îndreptate de viitoarea echipă care va forma Executivul european.
"Avem nevoie de o Comisie care să nu mai joace în defensivă şi să-şi folosească puterea pentru a depune legi", a afirmat liberalul Guy Verhofstadt.
La rândul său, candidatul conservatorilor, fostul premier luxemburghez Jean-Claude Juncker, vrea să-i redea instituţiei rolul politic şi să concentreze acţiunea ei pe "problemele care necesită o acţiune comună".
Dacă va deveni preşedintele Comisiei Europene, el asigură că vrea să aleagă comisari "cu parcursuri impresionante în politica naţională şi europeană" şi intenţionează să-i respingă pe candidaţii propuşi de statele membre dacă nu răspund acestui profil.
Pe de altă parte, social-democratul Martin Schulz vrea "să-i implice şi pe cetăţeni", ceea ce impune o atenţie mai mare la preocupările lor şi "o reflecţie privind necesitatea de reglementare sau de dereglementare".
Viitorul preşedinte al Comisiei Europene va fi ales în baza unui acord între cele două mari familii dominante din Parlamentul European: conservatorii şi socialiştii. "Credibilitatea sa va depinde de capacitatea de a se elibera de capitale şi de a impune Consiliului şi Parlamentului să se poziţioneze în legătură cu iniţiativele sale", avertizează Daniel Cohn-Bendit, care a fost eurodeputat timp de 20 de ani.
Citește pe alephnews.ro: Trăim mai mult, dar mai prost. Speranța de viață în România a ajuns la 75,1 ani. Vârsta medie până la care trăim sănătos este de 59 de ani
Citește pe www.zf.ro: În timp ce gazul din Marea Neagră deja a început să se vândă, România are o listă de 22 de centrale de energie care vor avea nevoie de peste 8 mld. metri cubi pe an, cam cât se va scoate anual din Neptun Deep. Care este stadiul pe fiecare proiect?
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Ţara care nu mai vrea să le cumpere străinii casele. Guvernul a impus taxe uriaşe pentru persoanele din afara UE care vin să cumpere proprietăţi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cu cât se vinde o monedă de 5 lei pe OLX, în 2025. Poate fi o „comoară” pentru colecționari!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:46
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1056. Coreea de Sud va discuta cu Kievul despre transferul soldaţilor nord-coreeni capturaţi / NATO lansează o operaţiune navală pentru protejarea infrastructurii din Marea Baltică / Un nou atac cu dronă a avariat o instalaţie industrială din regiunea Saratov din Rusia
-
ieri, 22:42
Tudorel Toader: Eu cred că ar trebui să poată candida Călin Georgescu