- Home
- Externe
- BRUXELLES, (21.05.2014, 13:17)
- Luminiţa Bogdan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ANALIZĂ: Reformarea Comisiei Europene, una dintre principalele sarcini ale viitorului preşedinte
Toţi candidaţii la succesiunea lui Jose Manuel Barroso sunt de acord că viitorul preşedinte al Comisiei Europene va trebui să reformeze o instituţie care, în ultimii zece ani, şi-a pierdut credibilitatea în ochii cetăţenilor europeni.
Urmărește
114 afișări
ANALIZĂ: Reformarea Comisiei Europene, una dintre principalele sarcini ale viitorului preşedinte (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
În limbajul obişnuit, Comisia Europeană a devenit "Bruxelles", o entitate supranaţională cu atribuţii greu de identificat - 68 la sută dintre francezi au afirmat, într-un sondaj, că nu cunosc numele preşedintelui Executivului european - şi denunţată de populişti ca fiind vinovată pentru toate eşecurile din Europa.
Contrar a ceea ce susţin detractorii săi, Comisia Europeană nu decide deloc. Executivul european propune, statele şi Parlamentul European dispun. "Este foarte uşor să-ţi atribui succesele la nivel naţional şi să-i impuţi eşecurile Comisiei", subliniază candidatul socialist Martin Schulz.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
"Consecinţa este o neîncredere considerabilă a cetăţenilor în instituţiile Europei şi această pierdere de încredere este problema cea mai gravă cu care ne confruntăm", a atras atenţia preşedintele Parlamentului European.
Actualul preşedinte al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, este într-o mare măsură vinovat de această situaţie, mai ales că a renunţat la prerogativele funcţiei sale, susţine, la rândul său, fostul premier belgian Guy Verhofstadt, candidatul liberalilor la conducerea Executivului european. "Eu i-am spus: Aveţi dreptul la iniţiativă, dar nu-l folosiţi. Telefonaţi mai întâi la Berlin şi la Paris şi, dacă nu primiţi undă verde, nu faceţi nimic", a explicat Verhofstadt.
"Jose Manuel Barroso mi-a povestit că se simte ca un controlor de trafic aerian într-un aeroport şi mi-a mărturisit că singura sa dorinţă este să evite o catastrofă. Eu cred că preşedintele Comisiei Europene trebuie să scrie planul de la decolare până la sosire şi nu doar să-l controleze", a apreciat social-democratul Martin Schulz.
Greşeala vine din sistemul de decizie impus de liderii europeni, care au diminuat rolul Comisiei Europene cu aprobarea preşedintelui său, a explicat Guy Verhofstadt.
- "Eliberarea" de sub capitalele europene, un obiectiv greu de atins
El consideră că metoda "interguvernamentală nu poate funcţiona cu o Comisie absentă şi un Consiliu al statelor incapabil să ajungă la un acord în legătură cu cele mai importante reforme care trebuie făcute la nivel european".
Pâna în prezent, desemnarea preşedintelui Comisiei Europene revenea liderilor europeni. Numit în 2004, Jose Manuel Barroso, în acel moment premier conservator al Portugaliei, a fost cea de-a doua alegere, dupa veto-ul Londrei faţă de Verhofstadt.
După 10 ani, datele s-au schimbat. Partidele politice europene au impus o competiţie între candidaţi. Cel care va fi ales va trebui să-şi asigure susţinerea majorităţii deputaţilor din noul Parlament European.
Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene insistă asupra necesităţii de a reforma instituţia. Toţi cunosc relaţiile dificile dintre Jose Manuel Barroso şi echipa sa de comisari şi consideră că acestea trebuie îndreptate de viitoarea echipă care va forma Executivul european.
"Avem nevoie de o Comisie care să nu mai joace în defensivă şi să-şi folosească puterea pentru a depune legi", a afirmat liberalul Guy Verhofstadt.
La rândul său, candidatul conservatorilor, fostul premier luxemburghez Jean-Claude Juncker, vrea să-i redea instituţiei rolul politic şi să concentreze acţiunea ei pe "problemele care necesită o acţiune comună".
Dacă va deveni preşedintele Comisiei Europene, el asigură că vrea să aleagă comisari "cu parcursuri impresionante în politica naţională şi europeană" şi intenţionează să-i respingă pe candidaţii propuşi de statele membre dacă nu răspund acestui profil.
Pe de altă parte, social-democratul Martin Schulz vrea "să-i implice şi pe cetăţeni", ceea ce impune o atenţie mai mare la preocupările lor şi "o reflecţie privind necesitatea de reglementare sau de dereglementare".
Viitorul preşedinte al Comisiei Europene va fi ales în baza unui acord între cele două mari familii dominante din Parlamentul European: conservatorii şi socialiştii. "Credibilitatea sa va depinde de capacitatea de a se elibera de capitale şi de a impune Consiliului şi Parlamentului să se poziţioneze în legătură cu iniţiativele sale", avertizează Daniel Cohn-Bendit, care a fost eurodeputat timp de 20 de ani.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe