- Home
- Externe
- WASHINGTON, (03.11.2014, 11:09)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ANALIZĂ: Republicanii, favoriţi în alegerile pentru Congres
Republicanii se află în situaţia de a domina, pentru prima dată din 2006 încoace, ambele camere ale Congresului, Camera Reprezentanţilor urmând să rămână majoritar republicană, rezultatul alegerilor legislative de marţi depinzând de zece scrutine senatoriale.
Urmărește
103 afișări
ANALIZĂ: Republicanii, favoriţi în alegerile pentru Congres (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
După luni de campanie şi cheltuieli electorale în valoare de miliarde de dolari, americanii aleg Congresul care va adopta legile în ultimii doi ani de mandat al lui Barack Obama, într-un scrutin strâns în care republicanii sunt favoriţi.
"Un vot pentru democraţi este un vot pentru Barack Obama", repetă metodic republicanii, un argument simplist, rezultatul unei constatări fără drept de apel: preşedintele american rămâne nepopular, înregistrând 41% opinii favorabile, potrivit barometrului Gallup.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Crin Antonescu este candidatul comun al coaliției PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale
-
S-au votat preşedinţii la Camera Deputaţilor şi la Senat: Ilie Bolojan, la Senat; Ciprian Şerban, la Camera Deputaţilor
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
FT: Echipa de tranziţie a lui Donald Trump vrea să retragă SUA din OMS „în prima zi” de mandat
Aceste atacuri i-au împins pe unii candidaţi democraţi la acrobaţii verbale, pentru a-şi dovedi independenţa politică. Alison Lundergan Grimes refuză cu insistenţă, în statul foarte conservator Kentucky, să spună dacă a votat pentru Obama. Mark Begich, în Alaska, l-a surghiunit deja pe preşedintele american în analele istoriei, declarându-l "în afara subiectului".
Însă americanii sunt frustraţi din cauza întregii clase politice, nu doar a democraţilor. Peste 75% dintre ei dezaprobă activitatea Congresului, un nivel-record. Această neîncredere nu a condus, însă, la un val republican masiv, fapt reflectat de sondaje, care arată că lupta este strânsă, iar rezultatul alegerilor aşteptat marţi seara este imprevizibil.
Cu 41% opinii favorabile potrivit Gallup, Barack Obama este aproape la fel de nepopular ca predecesorul său George W. Bush în 2006, când republicanul a pierdut ambele Camere ale Congresului, şi ca în 2010, când valul Tea Party a modificat balaţa în Camera Reprezentanţilor.
Democraţii au reuşit atunci să salveze Senatul, ultimul lor bastion în Congres, dar şansele de a-l păstra anul acesta sunt de aproximativ 40%, potrivit previziunilor site-ului FiveThirtyEight. Realizatorii de sondaje subliniază însă asupra caracterului imprevizibil al acestor alegeri: viitoarea majoritate va depinde de câteva mandate de senator. Camera va rămâne amplu dominată de republicani.
În cazul unei victorii în Camera superioară a Congresului, republicanii vor dispune de întreaga putere legislativă în ultimii doi ani pe care Obama îi va petrece la Casa Albă, în care ei intenţionează să-şi impună priorităţile, şi anume mai puţine reglementări de mediu, o revenire parţială asupra reformei sistemului de sănătate din 2010, o linie dură în domeniul imigraţiei sau autorizarea construirii oleoductului Keystone XL.
- Referendum
Barack Obama le-a dat apă la moară adversarilor săi politici, declarând că termenul din noiembrie este crucial pentru realizarea programului său politic: salariu minim, egalitate salarială, energie curată.
"Eu nu candidez în această toamnă", a declarat Obama într-un discurs susţinut la Chicago. "Dar nu vă înşelaţi: aceste propuneri se află în centrul acestor alegeri. Fiecare în parte dintre ele", a subliniat el
Situaţia economică şi locurile de muncă sunt priorităţile alegătorilor americani, iar Barack Obama se mândreşte cu bilanţul obţinut. Cu 5,9% în septembrie, rata şomajului a coborât la cel mai scăzut nivel din ultimii şase ani.
"Datoria companiilor este în scădere, beneficiile cresc, firmele sunt bine", şi-a exprimat Obama satisfacţia. El le răspundea astfel republicanilor, care-l acuză că distruge creşterea economică şi pe întreprinzători.
- Salariu minim
Pe teren, creşterea salariului minim federal la 10,10 dolari pe oră, de la 7,25 dolari cât este în prezent, reprezintă unul dintre principalele angajamente ale campaniei democraţilor.
"Promisiunea mea este să mă duc la Washington şi să măresc salariul minim", declara candidatul Bruce Braley.
Iowa, un stat mic din Midwest, este unul dintre cele zece sau 12 state în care se va decide cine va controla Senatul. Partidele, candidaţii şi grupurile de lobby investesc zeci de milioane de dolari în publicitate în acest stat.
În capitala statului, Des Moines, numărul spoturilor pentru candidaţii la Senat difuzate pe posturi locale au ajuns şi până la 325 într-o zi, potrivit institutului republican de sondare Neil Newhouse.
- Suspans prelungit?
Linia republicană constă în a-i asocia strâns pe candidaţii democraţi lui Barack Obama, prezentat ca un şef de Executiv care are tendinţa de a abuza de putere pentru a-şi impune politicile intervenţioniste.
"Mai multe impozite, un stat mai prezent, salvarea Wall Street, Obamacare: iată bilanţul său la Washington", a acuzat candidata republicană din Iowa pentru Senat Joni Ernst în cadrul unei dezbateri, referindu-se la adversarul ei.
Mai neobişnuită pentru alegerile legislative, problema afacerilor externe a apărut în campanie, după lansarea războiului împotriva grupării Statul Islamic (SI).
Noul Congres îşi va începe activitatea din ianuarie. Însă două state - Louisiana şi Georgia - vor organiza turul doi, pe 6 decembrie şi, respectiv, 6 ianuarie, în cazul în care niciun candidat nu va obţine 50% din voturi pe 4 noiembrie. Viitoarea majoritate senatorială ar putea, deci, să nu fie cunoscută imediat.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Atacatorul de la Târgul de Crăciun din Germania are o istorie de amenințări legate de acte violente. Medicul a spus că „va efectua acțiuni care atrag atenția și de care oamenii își vor aminti”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
STUDIU. Starea de bine se îmbunătățește atunci când cânți. Care sunt beneficiile muzicii asupra sănătății
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:38
LIVE TEXT Crin Antonescu, anunţat oficial candidat unic al coaliţiei pentru prezidenţiale / Ilie Bolojan preia conducerea Senatului, Ciprian Şerban ia şefia Camerei Deputaţilor / Învestirea Guvernului ar urma să aibă loc astăzi
-
astăzi, 10:20
FT: Echipa de tranziţie a lui Donald Trump vrea să retragă SUA din OMS „în prima zi” de mandat