ANALIZĂ: Rusia a introdus un "cordon alimentar" după noile sancţiuni ale UE şi SUA

Două instituţii-cheie din Rusia însărcinate cu controlul fluxului de producţie alimentară, Rosselhoznadzor şi Rospotrebnadzor, au interzis în ultimele două săptămâni importuri din Ucraina, R.Moldova, UE şi SUA, în contextul sancţiunilor impuse de occidentali, notează vineri agenţia rusă Itar-Tass.

Urmărește
1991 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Rusia a introdus un "cordon alimentar" după noile sancţiuni ale UE şi SUA

ANALIZĂ: Rusia a introdus un "cordon alimentar" după noile sancţiuni ale UE şi SUA (Imagine: Shutterstock)

Moscova este adesea acuzată că utilizează arma comercială, invocând în special motive sanitare, ca mijloc de presiune diplomatică asupra vecinilor săi.

Rusia a utilizat această armă în ultimele două luni împotriva Ucrainei şi Republicii Moldova, ca reacţie la semnarea de către cele două foste republici sovietice a unui tratat de liber schimb cu UE.

În cazul Uniunii Europene şi a Statelor Unite, Moscova pare să instituie cordonul alimentar ca reacţie la sancţiunile occidentale împotriva Rusie, notează presa rusă şi ucraineană.

Astfel, până la data de 1 august, Rusia a creat o nouă listă de "limitări" ale importurilor din Uniunea Europeană, Ucraina şi Republica Moldova.

Începând cu 18 iulie, Rusia a interzis importurile de fructe din Republica Moldova, afirmând că a descoperit prezenţa unei "insecte periculoase şi dăunătoare".

Ulterior, începând cu 28 iulie, Rusia a decis să limiteze importurile de produse lactate, de fructe şi legume în conservă provenind din Ucraina, în contextul în care la începutul lui iulie Moscova a interzis şi importurile de cartofi din Ucraina, evocând o infestare cu dăunători.

Autorităţile ruse au reproşat produselor lactate ucrainene faptul că ar conţine reziduuri de antibiotice şi bacterii.

De asemenea, începând cu 1 august Rusia a decis să interzică importurile de fructe şi legume din Polonia.

Reprezentanţii autorităţilor europene, în special, Ministerul polonez al Agriculturii, au calificat aceste măsuri drept "represalii politice", potrivit presei ruse.

Şeful Rosselhoznadzor, Serghei Dankvert a declarat că instituţia colectează în prezent toate dovezile privind importurile de producţie europeană conţinând bacterii şi substanţe interzise de Moscova, cu scopul de a evalua riscurile pe care acestea le prezintă pentru Rusia.

"În timpul apropiat vor avea loc consultări cu serviciile fitosanitare ale Uniunii Europene", a declarat Dankvert.

Potrivit oficialului rus, dacă vor fi colectate prea multe dovezi, iar Rosselhoznadzor nu va primi "răspunsuri clare din partea colegilor europeni, Rusia ar putea interzice toate importurile de produse vegetale din ţările UE".

"Cazurile recente (de depistare a bacteriilor şi insectelor în producţia statelor UE) demonstrează să sistemul european al securităţii alimentare nu funcţionează", subliniază Dankvert.

Rosselhoznadzor menţionează, de asemenea, interzicerea importurilor de cartofi din Olanda şi toate pretenţiile pe care le-a avut în legătură cu fructele din Grecia, ale căror importuri ar putea fi limitate în perioada apropiată.

Interdiţiile impuse de Rosselhoznadzor şi Rospotrebnadzor afectează importuri UE în valoare de miliarde de dolari, apreciază Itar-Tass.

Potrivit Serviciului federal vamal rus, importurile de legume din statele europene au fost în valoare de 935 de milioane de dolari, iar importurile de fructe au adus un venit de 1,52 de miliarde de dolari, în 2013.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici