- Home
- Externe
- MOSCOVA, (22.08.2014, 18:12)
- Luminiţa Bogdan
ANALIZĂ: Rusia se expune unui risc major prin intrarea în Ucraina cu o parte a convoiului umanitar
Rusia se expune unui risc major prin intrarea în Ucraina cu o parte a convoiului umanitar fără acordul Kievului, dar preia iniţiativa în condiţiile în care separatiştii pierd teren şi înaintea unor discuţii aşteptate în plan diplomatic, consideră unii analişti, citaţi de AFP.
Urmărește
2166 afișări
ANALIZĂ: Rusia se expune unui risc major prin intrarea în Ucraina cu o parte a convoiului umanitar (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
Considerată "invazie" de Kiev, "încălcare" a frontierei de către Bruxelles, decizia Rusiei, care "doreşte să-şi menţină pârghiile pentru influenţarea situaţiei din Ucraina (...), înseamnă că, deocamdată, nu a fost găsit niciun acord care ar putea mulţumi Moscova", a delarat Maria Lipman, analist independent.
"Rusia nu doreşte o soluţie care ar putea normaliza fie şi puţin situaţia din Ucraina, nu doreşte ca Ucraina să se alăture axei Occidentului", a apreciat analistul. "Iar confruntările din Ucraina ajută Moscova în îndeplinirea acestui obiectiv", subliniză Lipman.
După o săptămână de aşteptare, Rusia a trimis vineri pe teritoriul Ucrainei aproximativ 100 dintre cele 300 de camioane care, potrivit Moscovei, conţin 1.800 de tone de ajutoare umanitare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Lasconi anunţă o întâlnire cu Nicuşor Dan: Nu văd cum aş putea să mă răzgândesc
-
Vladimir Ciorbă, patronul Nordis, reacţie la implicarea sa în reţinerea primarului din Sinaia/ „Încă din vara anului trecut am depus numeroase sesizări către DNA şi alte organe competente"
-
Daniel David: Avem o problemă foarte mare cu numărul de profesori
"Toate pretextele pentru întârzierea livrării ajutorului destinat zonelor care se confruntă cu o catastrofă umanitară au fost epuizate. Rusia a decis să acţioneze", a anunţat Ministerul rus de Externe.
Moscova consideră o urgenţă situaţia umanitară din ce în ce mai dificilă din estul Ucrainei, unde confruntările s-au soldat cu 2.000 de morţi în patru luni şi au provocat sute de mii de refugiaţi.
Decizia Moscovei a fost calificată drept "invazie directă" de autorităţile de la Kiev, pe fondul temerilor că acest convoi ar putea reprezenta o "provocare" din partea insurgenţilor şi ar fi un pretext pentru intervenţia trupelor ruse în Ucraina.
După luni de confruntări intense în est şi recentul anunţul al Kievului privind schimbarea strategiei militare, "autorităţile ucrainene ar dori, fără îndoială, să-şi proclame victoria asupra separatiştilor cu ocazia Zilei Naţionale a Ucrainei, sărbătorită la 24 august", a apreciat Aleksandr Konovalov, preşedintele Institutului de Studii Strategice.
"Rusia doreşte însă să împiedice aceste planuri" şi aceasta chiar cu preţul "unor consecinţe dramatice şi neaşteptate", a afirmat analistul. "Rusia se află în acest moment într-un punct foarte periculos, iar acţiunile sale pot duce la izbucnirea unui adevărat război în plin centrul Europei", consideră analistul.
"Situaţia este foarte periculoasă. Riscul unor confruntări directe între soldaţii ruşi şi ucraineni creşte considerabil", a adăugat, la rândul său, analistul Maria Lipman.
Intrarea controversatului convoi umanitar rus în Ucraina intervine cu doar câteva zile înaintea unui summit regional programat în Belarus, unde sunt aşteptaţi, marţi, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, liderul rus Vladimir Putin, alături de mai mulţi oficiali europeni, inclusiv şefa diplomaţiei UE, Catherine Ashton.
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a promis, joi, că "va vorbi despre pace" cu Vladimir Putin şi îl va convinge "să-i retragă pe combatanţii" rebeli din estul Ucrainei.
"Ceea ce s-a întâmplat azi sugerează însă că nu mai există nicio speranţă în vederea obţinerii unui progres la reuniunea" din Belarus, a subliniat Maria Lipman.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cu ultimii bani şi-a cumpărat o mină abandonată care nu părea să aibă niciun viitor. Acum are o avere colosală de 200 de milioane de dolari
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:54
Live text Războiul din Ucraina, ziua 1065. Pentagonul confirmă că suspendarea ajutorului extern de către Trump nu afectează sprijinul militar pentru Ucraina / Şeful NATO cere SUA să continue înarmarea Ucrainei şi promite sprijin financiar european / Zelenski: „Trump trebuie să iasă victorios în încheierea războiului din Ucraina”
-
ieri, 22:44
Imaginile din satelit arată construcţii militare israeliene în zona demilitarizată de lângă Siria