- Home
- Externe
- LONDRA, (12.12.2014, 18:58)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ANALIZĂ: Serviciile secrete britanice, sub presiune după dezvăluirile despre CIA
Apelurile în Marea Britanie se multiplică pentru ca să se facă lumină asupra acţiunilor întreprinse de către serviciile secrete britanice în războiul împotriva terorismului, alături de aliaţii americani, în urma dezvăluirilor despre folosirea torturii de către CIA.
Urmărește
487 afișări
ANALIZĂ: Serviciile secrete britanice, sub presiune după dezvăluirile despre CIA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Publicarea marţi a raportului copleşitor al Senatului american a relansat în mod brusc numeroase întrebări rămase în suspans despre rolul jucat de către serviciile britanice de informaţii interne - MI5 - şi externe - MI6 -, în urma atentatelor comise pe 11 septembrie 2001 în Statele Unite.
Cei mai apropiaţi aliaţi ai americanilor, britanicii au lucrat mână în mână cu aliaţii lor, în timpul campaniilor din Irak şi Afganistan.
În 2010, premierul David Cameron recunoştea că aveau loc "investigaţii asupra nivelului de colaborare a agenţilor britanici cu serviciile de informaţii străine care tratează deţinuţi într-un mod neadecvat".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Judecătorul pensionar Peter Gibson este cel căruia i-a fost încredinţată, la vremea respectivă, sarcina dificilă de a efectua o anchetă independentă.
Însă, din cauza mijloacelor insuficiente, în raportul pe care l-a prezentat în decembrie 2013 el ridică un număr mai mare de întrebări decât celor care le oferă răspuns. Acest lucru a fost perceput ca o mărturisire a neputinţei în faţa unei administraţii care nu este deloc înclinată să-şi divulge secretele, mai ales când este vorba despre principalul său aliat.
- "Vreau adevărul"
Comisia parlamentară pentru Informaţii şi Securitate (ISC) a moştenit acest dosar şi urmează să-şi prezinte concluziile în 2015.
"Odată ce Comisia va prezenta raportul, va fi necesar să ne întrebăm dacă nu cumva este nevoie să deschidem o anchetă judiciară completă", a declarat deja, săptămâna aceasta, vicepremierul liberal-democrat Nick Clegg.
"Am aceeaşi poziţie ca toată lumea. Vreau adevărul", a subliniat el.
Oare serviciile secrete britanice au mâinile curate? Printre cei care răspund negativ se află şi etiopianul Binyam Mohamed. Deţinut la Guantanamo Bay (Cuba) timp de peste patru ani, el afirmă că un membru MI5 a fost cel care a pus întrebări în timpul interogatoriilor în care a fost torturat.
Marea Britanie este acuzată, de asemenea, de complicitate la răpirea lui Abdelhakim Belhaj, un fost jihadist care a devenit comandant militar la Tripoli după îndepărtarea lui Muammar Kadhafi de la putere, în 2011.
Curtea de Apel de la Londra a apreciat în octombrie că anchetarea autorităţilor britanice este întemeiată.
- Petiţie Amnesty International pentru deschiderea unei anchete
"Noi ştim că Marea Britanie a fost complicea CIA în cazuri de torturare şi transferare (secretă) a unor deţinuţi", acuză Donald Campbell, un purtător de cuvânt al Reprieve, o organizaţie de apărare a drepturilor omului.
Problema este "când va explica Guvernul cum s-a putut autoriza acest lucru", a declarat el pentru AFP, adăugând că raportul american "subliniază necesitatea" ca Londra să-şi examineze propria conştiinţă.
"În acest moment Marea Britanie acţionează ca cineva care nu îndrăzneşte să deschidă o uşă, de frică să nu decopere ce se află în spatele ei", subliniază la rândul său Tom Davies, un reprezentant Amnesty International.
ONG-ul a lansat o petiţie online prin care cere deschiderea unei anchete judiciare. Aceasta era semnată de peste 14.000 de persoane vineri dimineaţa.
Ca şi cum nu ar fi fost de ajuns, Guvernul Cameron este nevoit să facă faţă presei britanice care se întreabă dacă nu cumva Londra a cerut Washingtonului să cenzureze anumite pasaje care o vizează din raportul CIA.
"Aceste informaţii au fost suprimate (...) Statele Unite cunosc adevărul, nu noi", subliniază Jenni Russell într-un editorial publicat în Times.
La rândul său, Downing Street recunoaşte că a avut loc un dialog cu americanii despre conţinutul raportului, "dar nu s-a pus problema să se ceară retragerea unor eventuale acuzaţii despre o implicare britanică în activităţi considerate ilegale în Marea Britanie".
În rest, serviciile premierului îndeamnă să se aştepte concluziile Comisiei parlamentare: "să vedem ce spun ei şi după aceea vom vedea ce este de făcut".
Britanicii care vor să afle vor fi nevoiţi să spere că informaţiile cele mai sensibile din acest nou raport nu vor fi protejate prin aplicarea măsurii privind interzicerea publicării - timp de 20 de ani - a documentelor clasificate, comentează AFP.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe