ANALIZĂ: Soluţiile diplomatice şi militare, greu de găsit după trei ani de război în Siria

Conflictul din Siria intră în al patrulea an fără ca o soluţie diplomatică sau militară să se contureze, iar actorii internaţionali par să fi epuizat strategiile, în timp ce Bashar al-Assad se menţine la putere, iar rebelii sunt ameninţaţi de luptele cu grupările radicale.

Urmărește
579 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Soluţiile diplomatice şi militare, greu de găsit după trei ani de război în Siria

ANALIZĂ: Soluţiile diplomatice şi militare, greu de găsit după trei ani de război în Siria

Peste 140.000 de morţi, milioane de refugiaţi şi destabilizarea întregii regiuni, aceasta este imaginea îngrozitoare a conflictului, dar, spre deosebire de Sudan sau Somalia, Siria a intrat în imaginarul colectiv pe lista "conflictelor imposibil de soluţionat", apreciază Christopher Phillips, expert la centrul de reflecţie Chatman House din Londra.

În plus, atenţia comunităţii internaţionale s-a îndreptat acum spre Ucraina, unde are loc o criză majoră între ruşi şi occidentali, deja aflaţi în dispută pe tema dosarului sirian. "Este tragic pentru Siria că acum a izbucnit criza ucraineană", apreciază Phillips, care consideră că deteriorarea relaţiilor între Occident şi Rusia nu va încuraja Moscova, o susţinătoare fermă a regimului Assad, să-şi schimbe poziţia în dosarul sirian.

Eşecul negocierilor de la Geneva din ianuarie şi februarie, care i-au adus pentru prima oară în trei ani de conflict la aceeaşi masă pe reprezentanţii regimului şi ai opoziţiei, a dat speranţe, în pofida rezervelor exprimate de occidentali. "Cât au durat negocierile de pace pentru Vietnam? Dar cele privind acordurile de la Dayton pentru fosta Iugoslavie? Aceste lucruri nu se rezolvă într-o lună", atrăgea atenţia secretarul de Stat american John Kerry.

- Occidentul nu-i vrea nici pe islamişti şi nici pe Bashar

Pe de altă parte, creşterea influenţei grupărilor radicale în rândul rebelilor din opoziţie, divergenţele şi pierderea credibilităţii opoziţiei "moderate", a diminuat susţinerea pentru rebelii sirieni din partea occidentalilor, care nu-i mai vor "nici pe islamişti, dar nici pe Bashar", arată o sursă europeană.

De altfel, occidentalii sunt foarte îngrijoraţi că sute de cetăţeni străini se alătură combatanţilor din Siria, în special grupărilor radicale. "Timp de doi ani, Siria a fost considerată o criză politică şi, de aceea, retorica a fost că Bashar şi-a pierdut legitimitatea şi trebuie să renunţe la putere, dar, cu cât războiul a continuat, a avut loc o creştere a numărului de grupări apropiate Al-Qaida, iar Siria a devenit o problemă de securitate", subliniază expertul.

"Prezenţa în Siria a peste o mie de luptători radicali veniţi din Europa provoacă îngrijorări serioase în ţările de origine şi, în acest context, serviciile de informaţii din aceste state ar dori să reia colaborarea cu Siria", afirma la sfârşitul anului trecut un diplomat occidental. "Assad nu este un partener în lupta împotriva terorismului", a asigurat însă un oficial francez.

- Siria, "frontiera noastră"

Plecarea de la putere a preşedintelui sirian, cerută de occidentali la începutul conflictului, nu mai este însă clar pe agenda discuţiilor. Acordul privind armele chimice, negociat in extremis în septembrie anul trecut de americani şi ruşi pentru evitarea operaţiunilor militare occidentale în Siria, i-a redat legitimitatea lui Assad, care a anunţat că va candida cel mai probabil pentru un al treilea mandat la alegerile prezidenţiale din iunie.

"Acum este clar că îndepărtarea lui Assad de la putere nu mai este atât de inevitabilă cum o credeau experţii în urmă cu un an", declara la începutul lui martie expertul Daveed Gartenstein-Ross la audierile pe această temă organizate de comisia parlamentară din SUA.

În plus, din punct de vedere militar, nici regimul de la Damasc - susţinut ferm de Rusia şi Iran - şi nici opoziţia, înarmată de doi actori rivali - Arabia Saudită şi Qatar, nu par pe punctul de a obţine o victorie în acest conflict, iar "scenarul cel mai probabi este că războiul va continua cel puţin încă zece ani, sau chiar mai mult", a adaugat expertul.

"Ţinând cont atât de eşecul actual al diplomaţiei, cât şi al războiului, este posibil ca Siria să rămână divizată mai mulţi ani între o parte controlată de regimul de la Damasc şi o alta aparţinând grupărilor rebele rivale", a apreciat Anthony Cordesman, într-un studiu pentru centrul de reflecţie Center for Strategic and International Studies.

În acest context, lipsa de implicare a occidentalilor, care "au lăsat cheile pentru soluţionarea dosarului actorilor din regiune", va avea un preţ, avertizează Adam Baczko, expert la centrul internaţional Noria din Paris, insistând asupra efectului destabilizator al milioanelor de refugiaţi şi al tinerilor occidentali care se alături grupărilor radicale din Siria. "Dacă pentru SUA Siria este departe, pentru noi, europenii, este frontiera noastră", afirmă expertul. "Chiar într-o manieră cinică, dacă se gândeşte în termenii intereselor strategice, este iraţional ca situaţia să fie lăsată nerezolvată", conchide expertul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici