ANALIZĂ: Statele baltice şi nordice sporesc cooperarea pe fondul intensificării activităţilor militare ruse

Statele baltice şi cele nordice îşi sporesc cooperarea în replică la intensificarea activităţilor militare ale Rusiei în regiune şi, prin urmare, consolidarea măsurilor de securitate va continua de ambele părţi, comentează agenţia de analiză Stratfor.

Urmărește
478 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Statele baltice şi nordice sporesc cooperarea pe fondul intensificării activităţilor militare ruse

ANALIZĂ: Statele baltice şi nordice sporesc cooperarea pe fondul intensificării activităţilor militare ruse (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Activităţile militare ale Rusiei, în special zborurile, de-a lungul frontierelor NATO s-au intensificat în ultimele luni. În martie, activităţile militare ruse în Marea Neagră, Marea Baltică şi de-a lungul frontierei finlandeze s-au intensificat în cadrul unor exerciţii de simulare a unei confruntări cu Occidentul. Exerciţiile nu au reprezentat atât o ameninţare directă pentru regiune, cât o demonstraţie colosală de forţă din partea Rusiei, în faţa unor state NATO şi altor puteri regionale, în special a ţărilor nordice şi baltice.

Rusia testează limitele în mod constant în cadrul unei demonstraţii de putere. La 3 mai, armata Letoniei a raportat că un submarin şi două nave ruseşti au fost localizate în apropierea apelor teritoriale letone, în Matrea Baltică. La 28 aprilie, Forţele navale finlandeze au tras focuri de avertizare spre un presupus submarin străin observat în apele din apropiere de Helsinki. În octombrie 2014, armata suedeză a efectuat căutări ample după ce un submarin a fost observat în apropiere de Stockholm.

Activitatea rusească în apropierea statelor baltice şi nordice nu se limitează însă la submarine. Nave ruseşti, care participau la exerciţii militare, au perturbat de patru ori activităţile de instalare a cablului submarin NordBalt, menit să faciliteze schimbul de electricitate între Suedia şi Lituania.

Statele nordice şi cele baltice sunt situate într-o regiune de importanţă strategică pentru Rusia. Extinderea NATO în ţările baltice la începutul anilor 2000 a adus Alianţa aproape de Rusia, la numai 130 de kilometri de Sankt Petersburg. Iar Norvegia, membru NATO, a insistat ca Alianţa să devină din ce în ce mai activă în Marea Barents şi în Arctica, unde Rusia îşi intensifică prezenţa.

Finlanda şi Suedia, deşi nu sunt membre NATO, sunt implicate, alături de Danemarca, Norvegia şi Islanda, în eforturile de sporire a cooperării regionale în domeniul apărării pentru a contracara manevrele Rusiei în regiune. De asemenea, Suedia participă pentru prima dată la exerciţii antisubmarin efectuate de NATO.

Activitatea militară intensă a Rusiei în regiune a determinat de asemenea unele ţări să-şi consolideze apărarea pe plan intern. La 19 martie, Parlamentul Lituaniei a votat să reintroducă serviciul militar obligatoriu, iar Finlanda a început în mai să trimită scrisori unui număr de 900.000 de rezervişti pentru a-i informa despre rolul lor în cazul unei eventuale situaţii de criză.

În plus, mai multe ţări, în special Suedia şi statele baltice, au fost implicate în eforturile de a construi o alianţă regională mai amplă pentru a contracara acţiunile Rusiei în Europa Centrală şi de Est. La 4 mai, miniştrii de Externe suedez şi lituanian, Margot Wallstrom şi Linas Linkevicius, au vizitat Republica Moldova pentru a pregăti summitul Parteneriatului Estic. Suedia şi ţările baltice au încurajat de asemenea Ucraina, Georgia şi Republica Moldova să facă eforturi de integrare cu Uniunea Europeană şi să consolideze relaţiile cu Turcia şi România pentru a crea o alianţă susţinută de SUA care să se întindă de la Marea Baltică până la Marea Neagră şi Turcia.

Cu toate acestea, activitatea militară rusă în apropierea statelor baltice şi nordice nu se va încheia, pentru că exerciţiile militare şi mişcările au ca scop să amintească constant ameninţarea pe care Rusia o poate reprezenta pentru regiune.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici