- Home
- Externe
- WASHINGTON, (31.12.2014, 10:36)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ANALIZĂ: Statele Unite se retrag din Afganistan cu sentimentul că nu şi-au îndeplinit misiunea
Statele Unite îşi reduc puternic prezenţa în Afganistan, după 13 ani de război de uzură, copleşite de îndoieli faţă de misiunea în care au fost ucişi mii de militari şi care lasă ţara pradă a unei insurecţii talibane.
Urmărește
550 afișări
ANALIZĂ: Statele Unite se retrag din Afganistan cu sentimentul că nu şi-au îndeplinit misiunea (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Odată cu apropierea sfârşitului anului şi încheierii misiunii NATO, grosul armatei americane părăseşte fără urmă de triumfalism Afganistanul, scena celui mai lung conflict în care s-au angajat vreodată Statele Unite.
Forţa NATO în Afganistan (ISAF), care a avut 140.000 de oameni în momentul de vârf al prezenţei sale, urmează să fie înlocuită în 2015 cu 12.500 de militari străini, în principal americani, cantonaţi teoretic într-un rol de asistenţă.
De la sfârşitul lui 2001 şi de la invazia ţării, peste 2.300 de militari americani au fost ucişi aici, iar factura se apropie de 1.000 de miliarde de dolari.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Trăiești în Democrație, ai putere absolută. Se numește VOT!
-
Gruparea Houthi anunţă că va continua să atace Israelul în ciuda loviturilor asupra Yemenului
-
Vrancea: Bărbatul ucis din greşeală în timpul unei partide de vănătoare aduna lemne uscate
-
Crin Antonescu, despre faptul că nu există pe reţelele de socializare: Este foarte adevărat
Public, Statul Major asigură sus şi tare că forţele de securitate afgane, formate de către Statele Unite, sunt întru totul capabile să facă faţă talibanilor.
Dar, în privat, unii oficiali mărturisesc că se tem de o prăbuşire ca cea din Irak, o ţară a cărei armată s-a dovedit incapabilă să oprească avansarea jihdiştilor din cadrul organizaţiei Statul Islamic (SI).
În Statele Unite, acoprirea mediatică a retragerii militarilor este aproape inexistentă, cel mai probabil de teamă să nu provoace o opinie publică foarte sceptică în privinţa rezultatelor războiului. În rândul armatei, doar 23% cred că misiunea a fost îndeplinită, potrivit unui sondaj recent.
Aproape că s-a uitat faptul că, la începutul ostilităţilor, americanii vedeau cu ochi foarte buni declanşarea ofensivei - menite, potrivit preşdintelui de atunci George W. Bush, să "scurtcircuiteze folosirea Afganistanului ca bază teroristă".
Această percepţie avea la bază faptul că armata americană a obţinut rapid rezultate fulgerătoare. Taberele de antrenament Al-Qaida au fost rase de pe hartă, iar combatanţii Alianţei din Nord, susţinuţi de bombardamente americane şi forţele speciale, au reuşit să răstoarne regimul talibanilor într-o lună.
Astfel, războiul părea că a fost câştigat fără prea mare efort.
Însă doar părea, deoarece talibanii s-au refugiat mai întâi în sanctuarele din Pakistanul vecin, pentru ca apoi să hărţuiască armata afgană şi forţele coaliţiei prin atentate şi atacuri-surpriză.
- "O ţară democratică şi stabilă"
Washingtonul a pariat, cu siguranţă, pe armată pentru a înfrânge insurecţia, dar altă dimensiune a prezenţei sale - deloc de neglijat - a constat în încercarea de a reconstrui o ţară "democratică şi stabilă", luptând împotriva corupţiei endemice, favorizând dezvoltarea economică şi apărând drepturile omului.
Cu ce rezultate? Ajutorul internaţional a permis să se construiască drumuri şi şcoli, însă mareea de dolari a servit în acelaşi timp la alimentarea corupţiei şi, prin mijloace ocolitoare, la finanţarea insurgenţilor.
Pe front, Washingtonul nu a încetat să trimită întăriri, "în speranţa deşartă că lucrurile vor sfârşi prin a se îmbunătăţi", afirmă generalul în retragere Daniel Bolger, în cartea sa "Why We Lost" (De ce am pierdut).
Prezenţa militară americană a atins, astfel, 100.000 de oameni. În prezent, mai sunt doar 11.000.
Talibanii nu mai sunt la putere la Kabul, dar sunt departe de a fi abandonat bătălia.
"Talibanii nu au, în mod clar, puterea pe care o aveau în 2001, dar sunt departe de a fi învinşi", apreciază Vanda Felbab-Brown, o analistă de la Centrul de reflecţie Brookings.
Acest lucru aduce în centrul atenţiei armata afgană, care se confruntă cu dezertări în cascadă şi întârzie să dea o replică insurgenţilor.
"Anul viitor o aşteaptă marele test", consideră Carter Malkasian, care a lucrat pentru diplomaţia americană în provincia Helmand (sud) timp de doi ani.
"Dacă pierde teren, acest lucru va prevesti continuarea războiului, iar talibanii vor deveni tot mai îndrăzneţi, pentru că n-au niciun motiv să negocieze" cu Guvernul, preconizează el.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Le Figaro scrie despre „sfârșitul jalnic al domniei lui Klaus Iohannis”.Ce s-a întâmplat cu demersurile de suspendare din funcție a Președintelui
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 23:00
Gruparea Houthi anunţă că va continua să atace Israelul în ciuda loviturilor asupra Yemenului
-
ieri, 22:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Ucraina ar putea fi nevoită să se retragă din regiunea Kursk până în primăvară, avertizează oficialii americani / Rusia creşte producţia de drone Shahed la fabrica din Tatarstan / ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale