Analiză The Telegraph: Ce s-ar fi întâmplat dacă Donald Trump ar fi fost asasinat / Tentativa de asasinat, o şansă „de a aduce naţiunea împreună”

  • Dacă atacatorul lui Donald Trump ar fi reuşit să îl ucidă pe acesta, SUA ar fi fost împinse în haos, căci se aflau oricum pe un drum către „războiul civil”, se arată într-o analiză a publicaţiei The Telegraph.
  • Cu toate acestea, eşecul tentativei de asasinat dă o şansă „de a aduce naţiunea împreună”.
Urmărește
1130 afișări
Imaginea articolului Analiză The Telegraph: Ce s-ar fi întâmplat dacă Donald Trump ar fi fost asasinat / Tentativa de asasinat, o şansă „de a aduce naţiunea împreună”

Donald Trump, cu urechea bandajată în prima zi a Convenţiei Republicane

„Ar trebui să fiu mort", a spus Donald Trump în cadrul unui prim interviu pentru New York Post după tentativa de asasinat din Pennsylvania. Glonţul tras de atacatorul Thomas Matthew Crooks, în vârstă de 20 de ani, a zgâriat urechea fostului preşedinte, iar înregistrarea video sugerează că a fost salvat de o înclinare a capului cu câteva secunde înainte.

Experţii avertizează că SUA au fost „la un centimetru distanţă de un război civil", arată o analiză publicată în The Telegraph.

Când oamenii spun „război civil", ei nu se referă la anii 1860, când Nordul şi Sudul aveau guverne alternative şi armate de mii de oameni, ci mai degrabă la anii 1960 - când tulburările civile erau declanşate de asasinate şi extremiştii înarmaţi pândeau în umbră.

În istoria SUA, patru preşedinţi au fost ucişi, iar alte trei tentative de asasinat i-au vizat pe Gerald Ford (de două ori, în 1975) şi pe Ronald Reagan (în 1981). În 1935, Huey Long, un populist comparat deseori cu Trump, care voia să candideze la alegerile prezidenţiale din 1936, a fost de asemenea ucis.

The Telegraph punctează că dacă astăzi, unul dintre cei doi rivali americani ar muri sau ar fi ucis înainte de nominalizarea lor oficială în cadrul unei convenţii, delegaţii ar fi liberi să aleagă o alternativă prin intermediul unei serii de voturi în sală.

Violenţe în stradă dacă Trump ar fi fost asasinat

Analiza The Telegraph mai menţionează faptul că dacă atentatul de acum asupra lui Donald Trump ar fi reuşit, el ar fi fost urmat probabil nu de un incident precum cel de la Capitoliu din 6 ianuarie 2021, ci de o serie de astfel de violenţe de stradă, care ar fi vizat oficiali, jurnalişti, secţii de vot sau reuniunile de partid. „Nici nu ar fi ceva nou. Atentatul terorist de la Oklahoma din 1995 (soldat cu 168 de morţi) a fost efectuat de activişti de extremă dreapta care credeau că guvernul SUA era în război cu propriii săi cetăţeni”.

Analiza concluzionează că moartea lui Trump ar fi împins ţara sa şi mai mult spre un război civil.

Cu toate acestea, tentativa eşuată de asasinare a lui Donald Trump a luat o altă turnură. Condamnarea atacului armat şi simpatia pentru familia Trump au fost universale. Nikki Haley, rivala sa în alegerile primare, a acceptat să ia cuvântul la Convenţia Republicană, iar Trump şi-a rescris discursul în vederea desemnării sale oficiale drept candidat al republicanilor pentru alegerile din SUA, marcat de transmiterea ideii de unitate naţională.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici