- Home
- Externe
- DONEŢK, (30.07.2014, 12:27)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ANALIZĂ: Trei ruşi îi conduc pe separatiştii de la Doneţk, deşi Kremlinul neagă că este implicat
Kremlinul, acuzat că-i susţine pe rebelii proruşi din estul Ucrainei, afirmă că nu se află în spatele separatiştilor, ai căror lideri nu ascund totuşi faptul că sunt cetăţeni ruşi şi că sunt inspiraţi de ideea unei Rusii Mari, relatează AFP.
Urmărește
2191 afișări
ANALIZĂ: Trei ruşi îi conduc pe separatiştii de la Doneţk, deşi Kremlinul neagă că este implicat (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
Aleksandr Borodai, "premierul" "republicii populare de la Doneţk" (DNR) autoproclamate de către secesionişti, Igor Strelkov, "ministrul apărării" sau Vladimir Antiufeev, noul număr doi în "guvernul" separatist sunt cu toţii cetăţeni ruşi şi au preluat conducerea mişcării separatiste.
Când a sosit la Doneţk, la jumătatea lui iulie, Antiufeev s-a prezentat jurnaliştilor "Antiufeev Vladimir Iurevici, născut în 1951, rus, cetăţean al Federaţiei ruse. Toată viaţa am servit în lupta împootriva naţional-fascismului, în Letonia, în (republica) Moldova şi în Georgia, iar acum în Ucraina".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iranul se pregătește de atac. Ar putea avea loc chiar în această noapte, înainte de alegerile din SUA: „Nu vom lăsa alegerile americane să ne influențeze”
-
Cum ar fi arătat pacea în termenii Moscovei? Documente scurse dezvăluie cerinţele Proiectului de Pace al Rusiei din 2022
-
Culmea tupeului: Rusia acuză Occidentul de imixtiune în alegerile din Republica Moldova
-
Nelu Tătaru a fost plasat sub control judiciar pentru luare de mită
Cei trei au un punct comun, şi anume că au trecut prin Transnistria, o "republică" separatistă prorusă în estul Republicii Moldova. Ei afirmă că drumurile lor s-au întâlnit abia acum. Borodai şi Strelkov au fost "voluntari" imediat după prăbuşirrea fostei Uniuni Sovietice. În schimb, Antiufeev s-a aflat timp de peste 20 de ani la conducerea temutului KGB local - calitate în care a fost introdus, în 2004, pe lista persoanelor vizate de sancţiuni impuse de către Uniunea Europeană (UE) -, după care a plecat din post, din cauza unor "dezacorduri politice, în urma alegerii unui nou "preşedinte", la începutul lui 2012.
- "Planuri pe termen lung"
În opinia lui Borodai, această prezenţă rusă la conducerea mişcării separatiste este "normală, naturală", deoarece separatiştii aveau nevoie de "forţe, competenţe şi calitate". "Totul orientează mişcarea de eliberare a Donbasului către Moscova", afirma el la jumătatea lui iulie, dând asigurări, în timp ce-l prezenta pe Antiufeev, că "oamenii Moscovei în DNR vor fi din ce în ce mai mulţi".
Pentru aceşti trei lideri, Ucraina este doar o construcţie artificială, care este menită să se rupă într-o parte de Vest - sub influenţa ungurească şi poloneză - şi o parte de Est - ale cărei oraşe au fost înfiinţate de către ţari, intitulată "Novorosia", care să fie anexată sau plasată sub tutela Rusiei.
În opinia lui Oazu Natoi de la Institutul pentru Politici Publice de la Chişinău, "apariţia unor oameni ca Antiufeev în estul Ucrainei arată că Rusia are planuri pe termen lung", cu scopul de a încerca "să organizeze o Transnistrie ucraineană", un pol de instabilitate la frontiera vecinului său.
Analistul nu are nicio îndoială. "Rusia trimite în regiune ofiţeri care au o experienţă în acest tip de operaţiune. În mod oficial ei sunt în rezervă sau în retragere. Însă, în realitate, ei sunt conduşi de către Moscova şi serviciile speciale. Apariţia lui Antiufeev în estul Ucrainei şi numirea lui în postul de vicepremier este un exemplu elocvent al acestei strategii".
În ceea ce priveşte legăturile cu serviciile ruseşti, Igor Strelkov a recunoscut că a fost până în martie 2013 ofiţer FSB, serviciul intern de securitate în cadrul căruia Vladimir Putin şi-a petrecut o parte din carieră. El a declarat că a luptat, în afară de Transnistria, împreună cu sârbii din Bosnia, în 1992, şi în cele două războaie din Cecenia. Ucraina l-a acuzat că este ofiţer GRU - serviciile militare ruseşti de informaţii.
- "Soldaţi ai Imperiului"
Vladimir Antiufeev spune că nu are nicio legătură cu Moscova. Acest "doctorand în ştiinţe politice" a redactat, "ştiinţific, împreună cu colegi politologi şi istorici" un memoriu cu privire la "strategia Rusiei în direcţia sud-vest".
"Este suficient să-i citeşti biografia pentru a înţelege. Este un cetăţean al (fostei) URSS, în opinia căruia fosta Uniune Sovietică există în continuare - în Transnistria sau la Dneţk. El face parte din mediul celor uniţi de ideea imperialistă, aflaţi în contact de decenii, o comunitate a «ultimilor soldaţi ai Imperiuluui» sau URSS", spune despre Aniufeev analistul rus Konstantin Kalaşcev de la Grupul de experţi politici de la Moscova.
De fapt, cariera celor trei lideri ai DNR poate fi citită ca o adevărată litanie de intervenţii mai mult sau mai puţin directe, atribuite în ultimii 20 de ani Moscovei, în regiuni pe care aceasta le consideră în continuare "străinătatea apropiată" şi că au o suveranitate limitată.
În ceea ce priveşte o legătură de subordonare directă, în opinia lui Kalaşcev, "dacă Moscova înseamnă Putin, atunci nu Moscova" i-a trimis în Ucraina.
"Însă «Kremlinul are multe cupole»", subliniază expertul. "Există şoimi şi porumbei, oameni care susţin aceste republici din inimă sau doar pentru că asta le este meseria. Este voorba despre o reţea mare, condusă de către anumiţi funcţionari moscoviţi, (vicepremierul Dmitri) Rogozin, de exemplu. Republicile populare de la Doneţk şi Lugansk au suficienţi susţinători la Moscova", insită el.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: WSJ: Rusia plănuia să incendieze avioanele cu destinația SUA și Canada, prin dispozitive inflamabile pe bază de magneziu
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Gigi Becali și-a băgat ginerele în anchetă după dezvăluirile din CANCAN! Milionarul i-a întocmit rechizitoriul monden lui Mincu și…
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe