Analiză UE: Rusia şi China au desfăşurat campanii de dezinformare în mai multe limbi pentru a discredita vaccinurile occidentale

Mass-media rusă şi chineză încearcă în mod sistematic să semene neîncredere în vaccinurile occidentale prin campanii de dezinformare ce vizează divizarea Occidentului, se arată într-un raport al Uniunii Europene. Raportul a fost compilat de către ramura de comunicare strategică a serviciului de acţiune externă al UE, relatează AP.

Urmărește
919 afișări
Imaginea articolului Analiză UE: Rusia şi China au desfăşurat campanii de dezinformare în mai multe limbi pentru a discredita vaccinurile occidentale

Din decembrie până în aprilie, mass-media de stat din cele două ţări a promovat ştirile false online în mai multe limbi făcând legături neîntemeiate între vaccinuri şi decese în Europa.

Kremlinul şi Beijingul neagă toate acuzaţiile de dezinformare ale UE.

"Atât Rusia, cât şi China folosesc mass-media controlată de stat şi reţele sociale, inclusiv conturi oficiale diplomatice de social media, pentru a promova vaccinuri lor şi pentru a discredita vaccinurile occidentale", se spune în raport, citând 100 de exemple de astfel de cazuri.

Problemele privind furnizarea de vaccinuri cu AstraZeneca, precum şi efectele secundare foarte rare întâlnite la vaccinurile AstraZeneca şi Johnson & Johnson au fost subiectele cele mai des folosite de propagandă, se arată în raport.

"Atât canalele oficiale chineze, cât şi mass-media pro-Kremlin au amplificat conţinutul cu privire la presupusele efecte secundare ale vaccinurilor occidentale, denaturând rapoartele oficiale şi asociind decese cu vaccinul Pfizer / BioNTech în Norvegia, Spania şi în alte părţi", se mai precizează în raport.

Rusia neagă că a practicat o astfel de tactică, iar preşedintele Vladimir Putin a occidentul că a răspândit ştiri false despre situaţia epidemiei de coronavirus din ţară.

În raport, publicat online pe https://euvsdisinfo.eu/, autorităţile europene spun că contul oficial de pe reţele sociale al vaccinului Sputnik V a încercat să submineze încrederea publicului în Agenţia Europeană pentru Medicamente.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici