Prima pagină » Știri externe » Ancheta FBI privind scrisorile cu antrax trimise în 2001, pusă la îndoială de experţi

Ancheta FBI privind scrisorile cu antrax trimise în 2001, pusă la îndoială de experţi

Elementele ştiinţifice de care dispunea FBI în cadrul anchetei asupra scrisorilor cu antrax care au ucis cinci persoane în SUA, în 2001, nu permiteau poliţiei federale, prin ele-însele, să determine originea expedierilor, a apreciat, marţi, un comitet de experţi independenţi, relatează AFP.
16 feb. 2011, 13:23, Știri externe

Ancheta poliţiei federale americane a conchis că un bărbat în vârstă de 62 de ani, Bruce Ivins, un cercetător din cadrul Guvernului american, era singurul expeditor al scrisorilor care conţineau bacilul cărbunelui (antrax). Ivins s-a sinucis cu puţin timp înainte ca justiţia să-şi prezinte concluziile.

Ancheta a fost criticată, fiind acuzată că se bazează în principal pe dovezi indirecte, iar avocaţii lui Ivins au denunţat o „lipsă stupefiantă de dovezi concrete”.

Consiliul Naţional american pentru Cercetare, un comitet de experţi legat de Academia Naţională de Ştiinţe, a publicat marţi concluziile propriei anchete asupra investigaţiilor efectuate de FBI.

Consiliul precizează că a efectuat acest demers la cererea poliţiei federale.

Experţii au stabilit „că era imposibil să se ajungă la o concluzie definitivă asupra originilor antraxului din scrisorile trimise la New York şi Washington, doar pe baza dovezilor ştiinţifice disponibile”, se arată într-un comunicat.

Consiliul notează, de asemenea, că utilizarea unor tehnici ştiinţifice mai avansate „ar fi fost profitabilă” anchetei.

În afara celor cinci decese, 17 persoane au fost contaminate cu praf alb conţinând bacilul cărbunelui, o bacterie care declanşează o maladie ce conduce la o moarte rapidă, care se manifestă prin infecţii cutanate severe şi dificultăţi respiratorii.

Ancheta FBI, numită Amerithrax, cea mai vastă efectuată vreodată în Statele Unite în cadrul unui atentat bacteriologic, a fost închisă la începutul lui 2010.