Ancheta privind asasinarea lui Rafic Hariri duce către Hezbollah
Comisia de anchetă care trebuie să clarifice cazul asasinării fostului premier libanez Rafic Hariri se orientează spre o pistă care duce către mişcarea şiită Hezbollah, relatează săptămânalul Der Spiegel.
Ancheta privind asasinarea lui Rafic Hariri duce către Hezbollah (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Citând informaţii obţinute de la "surse apropiate tribunalului (special pentru Liban, TSL) şi verificate prin consultarea unor documente interne", Der Spiegel scrie că "investigaţiile intensive efectuate în Liban arată toate către o nouă concluzie: nu sirienii, ci forţele speciale ale organizaţiei şiite libaneze Hezbollah sunt cele care au planificat şi executat" atentatul.
Documentele consultate de Der Spiegel, care se bazează în special pe monitorizări electronice, au permis anchetatorilor să identifice opt telefoane mobile, toate cumpărate în aceeaşi zi la Tripoli, în nordul Libanului.
Aceste aparate au fost activate cu şase săptămani înaintea atentatului şi nu au mai fost utilizate niciodată după aceea, ceea ce sugerează că proprietarii erau membri ai comandoului care a comis atentatul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Mai multe cipuri în creier în 2025: Musk a anunțat că un al treilea pacient a primit implantul cerebral de la Neuralink. Compania nu se oprește aici
-
China îşi extinde influenţa în Marea Caraibilor şi strânge legăturile cu un fost aliat al Taiwanului
-
Armata iraniană a fost dotată cu o mie de drone noi. Mişcarea, cu puţin timp înainte de revenirea lui Trump la Casa Albă
-
Sindicatele din administraţie: Funcţionarii publici, ţapi ispăşitori pentru eşecurile guvernării
Aceste telefoane mobile au fost adesea localizate în apropierea şi în contact telefonic cu alte 20 de telefoane, aparţinând, conform anchetatorilor libanezi, "aripii operaţionale"a Hezbollah.
Anchetatorii au putut identifica posesorul unuia dintre primele opt telefoane, datorită unui apel pe care l-a efectuat către prietena sa. Este vorba despre Abd al-Majid Ghamlush, membru al Hezbollah care a efectuat un stagiu într-o tabără de antrenament din Iran.
Ghamlush a fost identificat drept persoana care a achiziţionat telefoanele, iar anchetatorii nu ştiu unde se află, nici dacă este în viaţă, adaugă săptămânalul.
Imprudenţa lui Ghamlush i-a condus pe anchetatori către cel pe care îl consideră organizatorul atentatului, Hajj Salim, care locuieşte într-un cartier al şiiţilor din sudul Beirutului, de unde comandă "o unitate de operaţiuni speciale", care răspunde direct în faţa lui Hassan Nasrallah, secretarul general al Hezbollah, menţionează sursa citată.
Der Spiegel continuă afirmând că procurorul responsabil cu ancheta, canadianul Daniel Bellemare, şi alţi judecători de la TSL încearcă aparent să ţină secretă informaţia, care le-ar fi fost transmisă în urmă cu aproximativ o lună.
Hezbollah a denunţat drept "fabulaţii" acest dezvăluiri
"Acestea sunt fabulaţii care au ca obiectiv să influenţeze campania electorală (pentru alegerile legislative din 7 iunie) şi pentru a face uitate informaţiile privind anihilarea unor reţele de spionaj care lucrau pentru Israel", a afirmat într-un comunicat biroul de presă al Hezbollah.
Aceste dezvăluiri afectează "credibilitatea tribunalului special pentru Liban (TSL) şi facem apel către acest tribunal să acţioneze cu fermitate pentru a-i demasca pe autorii acestor minciuni", adaugă partidul şiit.
Avigdor Lieberman vrea mandat de arestare pe numele liderului Hezbollah
"Comunitatea internaţională ar trebui să emită un mandat de arestare internaţional împotriva lui (Nasrallah) şi, dacă nu va fi aşa, ar trebui arestat", a declarat şeful diplomaţiei israeliene, Avigdor Lieberman.
"Aceste dezvăluiri din Der Spiegel ar trebui să îngrijoreze toată comunitatea internaţională", a adăugat Lieberman.
Patru generali libanezi au fost eliberaţi
La sfârşitul lui aprilie, patru generali libanezi, dintre care doi consideraţi ca fiind pro-sirieni, au fost eliberaţi, la cererea lui Bellemare, după aproape patru ani de detenţie, din cauza absenţei "unor elemente de dovezi suficiente".
Era vorba despre fostul şef al gărzii prezidenţiale Mustafa Hamdan, în vârstă de 53 de ani, fostul şef al serviciului de informaţii al armatei Raymond Azar, în vârstă de 56 de ani, fostul director general al Securităţii naţionale Jamil Sayyed, de 58 de ani, şi fostul şef al forţelor de securitate internă Ali Hajj, 52 de ani.
Rafic Hariri a fost ucis alături de alte 22 de persoane într-un atentat cu o camionetă-capcană comis la Beirut, la 14 februarie 2005.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO