Anchetatorii cred că explozibilele din colete au legătură cu atentatul eşuat din ziua de Crăciun

Anchetatorii tind să creadă că persoanele care au organizat atentatul eşuat din ziua de Crăciun, care viza un avion cu destinaţia SUA, sunt responsabile şi pentru dispozitivele explozive ascunse în colete expediate din Yemen către Chicago, a declarat un oficial guvernamental american, citat de CNN.

Urmărește
96 afișări
Imaginea articolului Anchetatorii cred că explozibilele din colete au legătură cu atentatul eşuat din ziua de Crăciun

Anchetatorii cred că explozibilele din colete au legătură cu atentatul eşuat din ziua de Crăciun (Imagine: Mediafax Foto)

"Ideea este că ar fi aceeaşi persoană sau grup de persoane care a construit bomba din lenjerie (folosită la atentatul eşuat din ziua de Crăciun-n.r.), din cauza modului în care a fost organizat", a declarat oficialul, care a fost informat de mai multe autorităţi americane. "Dar acesta este de aproximativ patru ori mai puternic".

Autorităţile americane sunt de acord cu ipoteza premierului britanic, David Cameron, conform căreia explozibilele erau menite să doboare un avion, a precizat oficialul. Apreciind că o grupare afiliată al-Qaida din Yemen este implicată, oficiali americani şi britanici au subliniat că dispozitivele explozive ascunse în cartuşe de imprimantă erau suficient de puternice pentru a doborî un avion mare.

Un colet-capcană a fost descoperit în Dubai, iar celălalt pe un aeroport din Anglia. Acestea erau încărcate în mod "profesionist" şi conectate cu un circuit electric de un cip de telefon mobil, ascuns într-o imprimantă, a afirmat poliţia din Dubai. Dispozitivele erau ascunse în cartuşe de imprimantă şi erau menite să fie detonate de un telefon mobil, a declarat o sursă apropiată de anchetă.

Oficialii americani nu precizaseră vineri dacă ţinta atacurilor ar fi fost avioanele sau două sinagogi din Chicago, cărora le erau adresate coletele.

O sursă apropiată de anchetă a precizat că explozibilul descoperit în dispozitive era PETN, un produs organic puternic exploziv, care aparţine aceleiaşi familii chimice ca nitroglicerina. Şase grame de PETN sunt suficiente pentru a face o gaură în fuzelajul unui avion.

PETN a fost de asemenea una dintre componentele bombei ascunse în lenjeria intimă de Umar Farouk Abdulmutallab, nigerianul acuzat că a vrut să detoneze o bombă într-un avion al Northwest Airlines în timp ce se apropia de Detroit, la 25 decembrie 2009. Abdulmutallab ar fi avut 80 de grame de PETN. Atentatul eşuat din ziua de Crăciun este considerat ca fiind organizat de gruparea Al-Qaida în Peninsula Arabă.

"Cantitatea de PETN din (noile) dispozitive este de aproximativ cinci ori mai mare decât volumul folosit la Crăciun" de Abdulmutallab, a declarat colonelul Richard Kemp, fost preşedinte al comitetului de urgenţă britanic Cobra. Complotul "pare să fie o operaţiune tipică pentru al-Qaida", a adăugat el.

O sursă implicată în investigaţie a afirmat că substanţa detonatoare era Azidă de Plumb, un "iniţiator foarte puternic", care poate fi uşor produs şi reprezintă o substanţă standard la detonări.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici