Fred Westerbeke a anunţat că există câteva „persoane de interes” pe care investigatorii le au în vedere în momentul de faţă, dar a refuzat să dea alte detalii despre posibilii suspecţi. El a precizat că investigaţia va dura, cel mai probail, până la finalul anului.
Avionul care zbura de la Amsterdam spre Kuala Lumpur a fost doborât pe 17 iulie 2014 pe un câmp din estul Ucrainei, accident care s-a soldat cu morţile tuturor celor 298 de pasageri aflaţi la bordul cursei.
Este cea de-a cincea comisie care se ocupă de acest caz, fiind formată din experţi din Olanda, Australia, Malaysia, Ucraina şi Belgia. Potrivit acesteia, cel mai acceptabil scenariu al prăbuşirii este că avionul a fost doborât de o rachetă sol-aer. Atât rebelii pro-ruşi, cât şi forţele ucrainiene care se luptau în zonă la acea vreme au negat implicarea în provocarea acestui incident aviatic.
Până în prezent, au fost intervievaţi peste 100 de martori, a precizat Fred Westerbeke. El a declarat că scenariul potrivit căruia avionul Boeing 777 a fost doborât de o rachetă Buk este „cel mai probabil”, adăugând că anchetatorii nu au identificat, în prezent, alte cauze ale prăbuşirii aparatului de zbor.
Un diplomat al Naţiunilor Unite a declarat săptămâna trecută că cele cinci ţări implicate în investigarea acestui incident aviatic şi-au exprimat dorinţa pentru înfiinţarea unei comisii a Naţiunilor Unite care să se ocupe de găsirea vinovaţilor în acest caz.