Anchetatorii ruşi şi polonezi continuă să inspecteze locul prăbuşirii aeronavei prezidenţiale

Investigatorii ruşi şi polonezi au efectuat o inspecţie suplimentară în zona unde s-a prăbuşit aeronava prezidenţială poloneză, a declarat duminică un purtător de cuvânt al Comisiei ruse de investigaţii, Vladimir Markin, citat de RIA Novosti în pagina electronică.

Urmărește
20 afișări
Imaginea articolului Anchetatorii ruşi şi polonezi continuă să inspecteze locul prăbuşirii aeronavei prezidenţiale

Anchetatorii ruşi şi polonezi continuă să inspecteze locul prăbuşirii aeronavei prezidenţiale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preşedintele polonez, Lech Kaczynski, soţia acestuia, şi o delegaţie oficială poloneză au murit în urma prăbuşirii, la 10 aprilie, lângă Smolensk, în vestul Rusiei, a aeronavei prezidenţiale, Tu-154, în timp ce aceasta încerca să aterizeze în condiţii de ceaţă densă. Aceştia mergeau la o ceremonie dedicată celor 20.000 de ofiţeri polonezi masacraţi de fosta poliţie secretă sovietică, la Katin.

Vladimir Markin a declarat că investigatorii, inclusiv şeful procuraturii militare poloneze, au efectuat o inspecţie suplimentară la locul accidentului, în timpul căreia "nu au fost găsite fragmente de cadavre, de aeronavă sau bucuri personale ale victimelor, care ar fi putut avea legătură cu investigaţia penală a acestui caz". Anchetatorii ruşi şi polonezi şi experţii investighează împreună cauzele prăbuşirii avionului, procurorii militari polonezi efectuând şi o investigaţie separată.

Şeful Comisiei interguvernamentale de aviaţie a declarat miercuri că în cabina piloţilor s-au aflat persoane care nu făceau parte din echipaj. "S-a dovedit că persoane care nu făceau parte din echipaj se aflau în cabina poliţilor", a declarat Tatiana Anodina.

Potrivit agenţiei ucrainiene UNIAN, în cabină s-au aflat un camandant al Forţelor Aeriene poloneze şi şeful de protocol al Ministerului polonez al Afacerilor Externe. Anodina a declarat că vocea unei persoane a fost identificată, celelalte voci urmând să fie identificate de oficiali polonezi. Ea nu a precizat câte persoane se aflau în carlingă şi nici identitatea acestora.

Potrivit şefului tehnic al Comisiei comune de anchetă, Aleksei Morozov, controlorii aerieni ruşi au avertizat în mod repetat echipajul aeronavei prezidenţiale poloneze cu privire condiţiile meteorologice nefavorabile aterizării şi că era necesară evitarea acesteia. "Şeful controlorilor a avertizat echipajul de două ori că este ceaţă densă pe aerodrom, că vizibilitate este de 400 de metri şi că aterizarea este imposibilă", a spus Morozov.

Comisia a anunţat, de asemenea, că echipajul avionului nu avea nicio infromaţie despre condiţiile de navigaţie şi meteorologice de la punctul de destinaţie. Morozov a declarat că echipajul a primit date meteorologice privind starea curentă a vremii şi previziuni pentru aeroportul de plecare, informaţii despre aerodromuri pentru o aterizare de urgenţă şi previziuni meteorologice pentru ruta de zbor. "Echipajul nu avea însă date meteorologice sau previziuni despre destinaţia finală, aerodromul de la Smolensk", a subliniat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici