În timpul ocupaţiei germane a Norvegiei din cel de-al Doilea Război Mondial, în lagărul Grini au fost ţinuţi luptători ai rezistenţei, prizonieri politici şi evrei norvegieni, înainte de a fi trimişi la Auschwitz.
Breivik, care a recunoscut că a ucis 76 de persoane, este ţinut în izolare, pentru a nu se sinucide, într-o celulă de la această închisoare, redenumită Ila, situată la 11 kilometri de Oslo. Celula sa de izolare are doar un pat, un scaun, o masă şi toaletă. Vizitatorii, televizorul, scrisorie şi ziarele îi sunt interzise. În cele opt săptămâni până la următoarea audiere, Breivik se va putea întâlni doar cu preotul, psihologii, doctorii şi avocatul său.
„Este important să nu îşi disemineze mesajul sau să încerce să îi recruteze pe alţii la ideologia sa. Înseamnă că va fi complet izolat de ceilalţi deţinuţi”, a declarat Knut Arne Svenkerud, din cadrul asociaţiei ofiţerilor de penitenciar din Norvegia.
Manifestul său de 1.500 de pagini, publicat înaintea atacurilor, scria că plănuieşte să evadeze din închisoare şi să folosească arme îngropate într-o serie de asasinate, în cadrul unei „operaţiuni bonus”. Potrivit poliţiei, el a evitat să fie împuşcat de poliţişti pe insula Utoeya aruncându-şi arma şi ridicând mâinile în semn de predare.
Andrine Johansen, o supravieţuitoare de 16 ani a atacului armat de pe insula Utoeya, soldat cu 68 de morţi, a povestit cum s-a prefăcut că era moartă, rămânând nemişcată în apă după ce acesta a împuşcat-o. „L-am privit pe asasin în ochi când a îndreptat arma spre mine şi a tras de trei ori (…). Ca mulţi dintre supravieţuitorii răniţi, m-am prefăcut moartă. Am acţionat la instinct şi asta mi-a salvat viaţa”, a afirmat ea.