Anders Breivik a sunat la poliţie pentru a se preda, cu 26 de minute înaintea arestării sale

Anders Behring Breivik, autorul celor două atacuri sângeroase de la 22 iulie din Norvegia, a sunat la poliţie pentru a se preda, cu 26 de minute înaintea arestării sale, reiese din înregistrările telefonice publicate joi de poliţie.

Urmărește
573 afișări
Imaginea articolului Anders Breivik a sunat la poliţie pentru a se preda, cu 26 de minute înaintea arestării sale

Anders Breivik a sunat la poliţie pentru a se preda, cu 26 de minute înaintea arestării sale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Primul apel înregistrat a avut loc la 18.01 (19.01, ora României), de pe insula Utoeya, situată la 40 de kilometri nord-vest de Oslo, unde Breivik a deschis focul asupra unei reuniuni a tineretului laburist, provocând moartea a 69 de persoane.

"Sunt pe Utoeya. Vreau să mă predau", a declarat el în cursul acestei conversaţii, pe care a început-o prezentându-se drept "comandorul Anders Behring Breivik, din cadrul mişcării rezistenţei anticomuniste norvegiene".

Apelul a fost întrerupt rapid, potrivit poliţiei, care a încercat ulterior să intre din nou în contact cu acesta, fără rezultat.

Geir Lippestad, avocatul norvegianului în vârstă de 32 de ani, a declarat anterior presei norvegiene că clientul său a contactat poliţia de zece ori - i s-a răspuns la numai două apeluri - pentru a se preda. Avocatul a precizat că Breivik şi-a continuat atacul armat, în lipsa unui răspuns satisfăcător de la poliţie.

Poliţia a precizat joi că nu poate confirma sau infirma dacă şi alte apeluri au fost efectuate de extremistul de dreapta, pe lângă cele două apeluri la care i s-a răspuns.

Mai mult de o oră a trecut între primele mesaje care alertau poliţia cu privire la un atac armat pe insula Utoeya şi arestarea lui Breivik, generând critici în rândul supravieţuitorilor şi presei.

În momentul primului apel, doi poliţişti înarmaţi erau deja prezenţi de nouă minute pe malul lacului unde se află Utoeya dar, potrivit poliţiei, ei nu puteau merge pe insulă pentru că nu aveau nici o ambarcaţiune.

În acel moment, poliţia, care se confrunta deja cu explozia unei bombe în centrul Oslo, soldată cu opt morţi, se temea că pe insulă se aflau între trei şi cinci atacatori şi că ar fi fost puşi explozivi.

Conform înregistrărilor publicate joi, Breivik a sunat din nou poliţia, la 18.26 (19.26, ora României). Prezentându-se din nou drept "comandor în mişcarea de rezistenţă norvegiană", el îi spune operatorului: "Mi-am încheiat operaţiunea şi vreau să mă predau".

El cere atunci să vorbească cu forţa Delta, o forţă de intervenţie specială, şi a solicitat să fie sunat, dar a închis fără a furniza un număr de telefon.

La 18.27 (19.27, ora României), la un minut după acest apel, Breivik a fost arestat de forţa Delta, venită pe cale rutieră şi apoi cu barca, de la Oslo.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici