Apartamentul de la numărul 71 de pe Broadway, situat în apropiere de Ground Zero, una dintre ţintele atacurilor din 11 septembrie 2001, nu este cel în care fostul director al FMI va aştepta urmările epopeei judiciare care s-a deschis odată cu inculparea sa pentru infracţiuni de natură sexuală. Acesta i-a fost furnizat vineri seara „pentru câteva zile” de compania de securitate desemnată să îl supravegheze, în aşteptarea instalării sale într-un alt apartament.
Doar în acest al doilea apartament el va avea dreptul la ceva mai multă libertate de mişcare. El va putea să meargă escortat la avocaţii săi, la medic, la tribunal sau la sinagogă, cu condiţia să avertizeze justiţia şi poliţia cu şase ore înainte. Uşor de localizat graţie brăţării electronice pe care o poartă, el nu va putea ieşi din casă în intervalul orar 22.00-06.00.
Viitoarea audiere a lui Dominique Strauss-Kahn, unde va trebui să pledeze vinovat sau nevinovat, este fixată pentru 6 iunie. Până în prezent, el neagă acuzaţiile formulate împotriva lui.
Dominique Strauss-Kahn şi soţia sa, Anne Sinclair, locuiesc, prin urmare, pentru câteva zile într-un apartament utilizat de compania Stroz Friedberg pentru a găzdui temporar persoane sub supraveghere sau pentru a proteja informatori, mafioţi retraşi sau acuzaţi cu risc ridicat. Compania s-a ocupat deja de controlul escrocului Bernard Madoff, arestat la domiciliu în luxosul său apartament din Upper East Side înainte de a pleda vinovat şi de a fi condamnat în 2009 la 150 de ani de închisoare.
Cuplul Strauss-Kahn poate primi vizita rudelor şi prietenilor, dar nu mai mulţi de patru o dată, fără a pune la socoteală familia, iar toţi vor fi percheziţionaţi la sosire de gardianul înarmat ce va păzi intrarea zi şi noapte. Persoanele care livrează pizza sau alt tip de fast-food din cartier vor fi supuse aceloraşi controale.
Pentru un bărbat obişnuit cu o casă imensă de patru milioane de dolari din Georgetown, cartier luxos din Washignton, cu două apartamente somptuoase la Paris, unul în piaţa Vosges şi altul în arondismentul XVI, şi o casă la Marrakesh, în Maroc, viaţa se schimbă radical, chiar dacă amintirea celulei de la închisoarea Rikers Island, în care a petrecut patru nopţi, relativizează într-o oarecare măsură şocul.
La Washington, unde locuia după ce a devenit director al FMI în 2007, bărbatul a cărui candidatură la alegerile prezidenţiale din 2012 era considerată ca sigură în urmă cu zece zile ducea o viaţă discretă, marcată mai ales de zile lungi de muncă, afirmă jurnaliştii specializaţi în relatări despre organizaţia financiară mondială.
Un şofer îl conducea dimineaţa la biroul său de la FMI şi îl aducea acasă seara târziu. Cuplul, care are mulţi prieteni, primea adeseori vizite şi a găzduit circa 15 persoane în timpul învestiturii preşedintelui Barack Obama, a povestit Anne Sinclair pe blogul său.
Dacă cheltuielile la restaurant ale cuplului se vor reduce cu siguranţă, nu se va întâmpla acelaşi lucru cu celelalte costuri: Dominique Strauss-Kahn va trebui să plătească firma de securitate cu o adevărată avere, fără a pune la socoteală zeci de alte facturi, avocaţii, detectivii particulari sau cabinetele de comunicare.