- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Angajaţii de la Fukushima încearcă să stopeze deversarea de apă radioactivă în Oceanul Pacific
Angajaţii de la centrala nucleară japoneză Fukushima încearcă, duminică, să închidă o fisură apărută în peretele unui bazin, care deversează în Oceanul Pacific apă cu nivel ridicat de radioactivitate.
Angajaţii de la Fukushima încearcă să stopeze deversarea de apă radioactivă în Oceanul Pacific (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Un consilier al premierului japonez a recunoscut că oprirea emisiilor radioactive la patru dintre cele şase reactoare ale centralei Fukushima Daiichi ar putea dura câteva luni.
Accidentul, cel mai grav produs după catastrofa nucleară de la Cernobîl din 1986, va implica "o bătălie lungă", a afirmat Goshi Hosono, consilier al premierului Naoto Kan, într-un interviu difuzat duminică de postul Fuji TV. El a adăugat că vor fi necesare "probabil mai multe luni pentru a opri scurgerile radioactive".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Rezultatele din șapte state swing vor decide Președintele SUA. Republicanii susțin că Trump va lua Pennsylvania, care are cele mai multe voturi electorale
-
Autorităţile au emis mesaj Ro-Alert după ce vagoane încărcate cu benzină au deraiat
-
Benjamin Netanyahu îl demite pe ministrul Apărării, Yoav Gallant
-
Primele ciocniri între forţele armate ucrainene şi soldaţii nord-coreeni - confirmate de ministrul ucrainean al Apărării
"Cea mai mare provocare este a celor circa 10.000 de bare de combustibil uzat, a căror prelucrare va dura foarte mult timp", a spus el.
Obiectivul angajaţilor companiei TEPCO rămâne restabilirea alimentării cu energie electrică, pentru repunerea în funcţiune a circuitelor de răcire ale celor patru reactoare avariate de cutremurul urmat de tsunami din 11 martie. Progresele sunt însă limitate, deoarece cantităţile enorme de apă folosite pentru menţinerea temperaturii combustibilului uzat au inundat sălile turbinelor şi galeriile subterane, blocând activitatea membrilor echipelor de intervenţie.
În prezent, TEPCO încearcă să elimine apa cu nivel înalt de radioactivitate, din care o parte s-a deversat deja în ocean, printr-o breşă de 20 de centimetri produsă într-un bazin legat de reactorul 2.
O primă încercare de închidere a fisurii a eşuat sâmbătă, iar duminică va avea loc o nouă tentativă de astupare a breşei.
Analiza eşantioanelor de apă de mare prelevate la 30 martie la o distanţă de 40 de kilometri sud de centrală a indicat un nivel de iod radioactiv de aproape două ori mai mare decât limita normală. Agenţia japoneză pentru siguranţă nucleară a afirmat însă că iodul radioactiv se diluează în apa oceanului, iar poluarea depistată nu prezintă un risc important pentru sănătate.
În zona centralei urmează să ajungă, în următoarele zile, o platformă plutitoare cu o lungime de 136 de metri şi lăţimea de 45 de metri, echipată cu rezervoare cu o capacitate de 10.000 de tone, care va evacua apa contaminată deversată de centrală.
În acelaşi timp, două barje ale forţelor navale americane transportă apă dulce, folosită pentru răcirea reactoarelor şi a bazinelor pentru combustibilii uzaţi. Cotidianul Yomiuri Shimbun a afirmat că în reactoare sunt injectate zilnic circa 550 de tone de apă.
La trei săptămâni după cutremur, bilanţul provizoriu anunţat de poliţia japoneză indică 12.009 decese confirmate, în timp ce 15.472 de persoane sunt date dispărute.
Centrala nucleară de la Fukushima, situată la circa 250 de kilometri nord de Tokyo, a fost grav avariată în urma cutremurului, care a produs defectarea sistemelor de răcire la patru dintre cele şase reactoare. Centrala a fost proiectată pentru a rezista în cazul unui tsunami de 6 metri, însă înălţimea valurilor seismice declanşate de cutremurul din 11 martie a ajuns până la 14 metri.
Reactoarele au fost oprite automat după cutremurul cu magnitudinea 9, însă valurile seismice au provocat inundarea centralei şi avarierea circuitelor electrice şi a pompelor de răcire. Temperatura în patru dintre reactoare a crescut semnificativ, declanşând mai multe explozii şi degajări de abur radioactiv.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 21:29
LIVE UPDATE Alegeri prezidenţiale în SUA 2024: Votul care va decide viitorul SUA şi al lumii. Donald Trump vs Kamala Harris. Cum se desfăşoară votul şi care sunt statele decisive / S-au deschis primele secţii de votare de pe Coasta de Est
-
astăzi, 21:22
Noul ministru al Apărării din Israel are origini româneşti. Cine este Israel Katz