Angajatorii pot INTERZICE purtarea valului islamic la birou. Ce a decis Curtea Europeană de Justiţie legat de simbolurile afişate la locul de muncă

Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) a decis marţi că este angajatorii au dreptul să interzică angajaţilor să afişeze "simboluri politice, filozofice sau religioase vizibile" la locul de muncă, inclusiv vălul islamic, relatează agenţia de ştiri Reuters şi BBC News online.

Urmărește
1447 afișări
Imaginea articolului Angajatorii pot INTERZICE purtarea valului islamic la birou. Ce a decis Curtea Europeană de Justiţie legat de simbolurile afişate la locul de muncă

Angajatorii pot INTERZICE purtarea valului islamic la birou. Ce a decis Curtea Europeană de Justiţie legat de simbolurile afişate la locul de muncă

"O regulă internă prin care se interzice purtarea oricăror simboluri politice, filozofice sau religioase vizibile nu reprezintă discriminare directă", se afirmă într-un comunicat, aceasta fiind primă hotărâre a CEJ pe tema purtării vălului islamic la locul de muncă.

Curtea a indicat că interdicţia trebuie să se bazeze pe cerinţa ca toţi angajaţii să se îmbrace neutru şi nu se poate baza pe cererea clienţilor.

"Totuşi, în absenţa unei astfel de reguli, disponibilitatea angajatorului de a ţine cont de dorinţa unui client care nu mai doreşte ca serviciile angajatorului să fie prestate de un angajat care poartă vălul islamic nu mai poate fi considerat ca o necesitate ocupaţională care să nu fie discriminatorie", se mai precizează în comunicat.

Decizia CEJ a fost luată în cazul unei angajate a companiei G4S din Belgia care a fost concediată pentru că a purtat vălul islamic la muncă.

Curtea a concluzionat în cazul recepţionistei concediate în Belgia că firma G4S ar fi avut dreptul de a o concedia în cazul în care compania a aplicat un cod de îmbrăcăminte pentru toţi angajaţi care lucrează direct cu clienţii cu scopul de a proiecta o imagine de neutralitate politică şi religioasă.

Pe de altă parte, în cazul unei angajate din Franţa concediată de o companie în urma unei sesizări venite din partea unui client care s-a plâns că aceasta a purtat vălul islamic la o întâlnire de afaceri, CEJ a indicat că decizia angajatorului ar putea fi una discriminatorie.

Preşedintele Conferinţei Rabinilor Europeni, rabinul şef Pinchas Goldschmidt, a criticat decizia Curţii, spunând că prin acesta trimite mesajul că "grupurile religioase nu mai sunt binevenite".

Instanţele de judecată din Europa au de luat decizii în numeroase cazuri ce privesc afişarea de cruci creştine, turbane şi kippah purtate de mulţi bărbaţi evrei.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici