Cancelarul a declarat într-un interviu pentru cotidianul Berliner Zeitung că Turcia este „un partener important în lupta împotriva terorismului islamic” şi este în interesul UE şi NATO să aibă relaţii bune cu Ankara.
„Nu ar trebui ca pur şi simplu să îndepărtăm un asemenea partener, chiar şi în contextul evoluţiilor negative pe care trebuie să le abordăm”, a adăugat liderul german.
În ceea ce priveşte negocierile privind aderarea Turciei la UE, Merkel a declarat că statele europene „trebuie să discute ce fel de relaţii vor să aibă cu Turcia în viitor”.
Johannes Hahn, comisarul UE pentru Extindere şi Politici de vecinătate, a declarat marţi că Turcia aparent a renunţat la planurile de aderare la Blocul comunitar.
„Tuturor le este clar că, cel puţin momentan, Turcia se îndepărtează de perspectiva europeană. Scopul relaţiei noastre trebuie să fie altul. Trebuie să vedem ce se poate face în viitor, dacă putem relua vreun fel de cooperare”, a spus Hahn.
Oficialii Uniunii Europene şi-au exprimat în repetate rânduri îngrijorarea cu privire la situaţia drepturilor omului şi la situaţia politică în Turcia, după tentativa eşuată de lovitură de stat de anul trecut. În urma acesteia, zeci de mii de oameni, inclusiv jurnalişti şi activişti, au fost arestaţi.