- Home
- Externe
- (30.11.2020, 20:30)
- Mihai Draghici
Angela Merkel exprimă susţinere pentru mecanismul UE de respectare a normelor statului de drept
- Angela Merkel reiterează susţinerea pentru mecanismul UE de respectare a normelor statului de drept
- Cancelarul Germaniei: "Ideea potrivit căreia condiţionalităţile bugetare ar fi fost introduse pe uşa din spate nu este adevărată"
- Viktor Orban: Introducerea mecanismului privind statul de drept în proiectul bugetului UE a fost o decizie "iresponsabilă"
Urmărește
613 afișări
Angela Merkel, cancelarul Germaniei, ţară care exercită în prezent Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, a exprimat susţinere, luni, pentru condiţiile privind respectarea normelor statului de drept, respingând sugestiile că mecanismul ar fi fost introdus în secret de Parlamentul European.
"Vreau să fie foarte clar că ideea potrivit căreia condiţionalităţile bugetare ar fi fost introduse pe uşa din spate nu este adevărată", a declarat Angela Merkel, citată de agenţia de presă Reuters.
Cancelarul Germaniei a pledat pentru găsirea unei soluţii de compromis în sensul aprobării bugetului UE şi Fondului de relansare economică post-pandemie. "Exact aceasta este sarcina politicii, să transforme aparentele incompatibilităţi într-un rezultat acceptabil de toţi. Dar, fără compromis, acest lucru nu va putea fi obţinut, sunt necesare compromisuri făcute de către toate părţile", a subliniat Angela Merkel, conform site-ului Politico.eu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israel și SUA continuă la Doha negocierile privind acordul de încetare a focului în Gaza. Trump își menține avertismentul că „se va dezlănțui iadul în Orientul Mijlociu” dacă Hamas nu eliberează ostaticii până la învestirea sa de pe 20 ianuarie
-
USR cere numirea unui nou Avocat al Poporului: am devenit ţara mandatelor expirate ocupate abuziv
-
Olaf Scholz respinge cererea lui Donald Trump ca statele NATO să aloce 5% din PIB pentru apărare
-
Spectacole şi tururi ghidate în muzeele din Capitală şi din ţară de Ziua Culturii Naţionale
Ungaria şi Polonia au avertizat, săptămâna trecută, că nu vor face concesii în disputa cu Uniunea Europeană, cerând excluderea mecanismului privind statul de drept din procedura de adoptare a bugetului comunitar şi a Fondului de relansare economică post-pandemie.
Asocierea mecanismului privind respectarea normelor statului de drept cu bugetul UE şi cu Fondul de relansare economică a fost o decizie "iresponsabilă", a acuzat, joi seară, premierul Ungariei, Viktor Orban, după întâlnirea pe care a avut-o cu omologul său din Polonia, Mateusz Morawiecki. Viktor Orban a subliniat că Ungaria şi Polonia consideră "inacceptabile" propunerile Uniunii Europene pentru depăşirea impasului. "Ne vom uni poziţiile şi interesele în această chestiune. Ungaria nu va accepta nicio propunere care nu este acceptabilă pentru Polonia. Practic, vom petrece următoarele luni luptănd împreună", a subliniat Viktor Orban.
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a îndemnat Ungaria şi Polonia să renunţe la blocarea aprobării bugetului Uniunii Europene şi a Fondului de relansare, recomandându-le să conteste la Curtea de Justiţie a UE mecanismul privind statul de drept.
Ungaria şi Polonia, care au semnalat în mai multe rânduri că nu sunt de acord cu noul mecanism privind respectarea normelor statului de drept, au blocat o procedură necesară adoptării Bugetului multianual comunitar şi Planului european de relansare economică.
Preşedinţia germană a Consiliului UE tocmai a ajuns la un acord cu Parlamentul European privind bugetul comunitar pentru perioada 2021-2027. Dar, pentru a intra în vigoare, proiectul de buget multianual, în valoare de 1.074,3 miliarde de euro, şi Fondul de relansare de 750 de miliarde de euro trebuie aprobate formal de Parlamentul European şi de Consiliul UE. Votul în Consiliul UE este prin unanimitate, astfel că un singur stat membru poate bloca adoptarea deciziei.
Premierul Ungariei, Viktor Orban, a avertizat recent, într-o scrisoare trimisă liderilor Uniunii Europene, că va bloca aprobarea proiectului de buget multianual dacă va fi introdusă clauza privind respectarea normelor statului de drept. "Deşi Ungaria se simte obligată să coopereze, în contextul noilor evoluţii, este posibil să nu asigurăm unanimitatea care este necesară pentru aprobarea formală a proiectului bugetar decis în iulie", a transmis Viktor Orban în scrisoare. Viktor Orban consideră că mecanismul privind respectarea statului de drept conţine "definiţii neclare privind încălcarea normelor", astfel că "pot apărea abuzuri politice".
Preşedinţia germană a Consiliului Uniunii Europene a ajuns la un acord cu negociatorii Parlamentului European privind un mecanism de condiţionare a accesului la fonduri comunitare de respectarea normelor statului de drept, un sistem care ar putea funcţiona prin majoritate calificată. Acordul provizoriu a fost obţinut pe baza recomandărilor formulate la summitul Consiliului European desfăşurat în iulie şi trebuie aprobat formal de Consiliul UE şi de Parlamentul European. Conform unor oficiali UE citaţi de publicaţia germană Der Spiegel, Comisia Europeană va formula propunerile oficiale de sancţionare a unui stat care nu respectă normele statului de drept. Decizia de sancţionare va fi luată de Consiliul UE prin majoritate calificată: voturile a 15 state UE, reprezentând 65% din populaţia UE (o procedură numită şi regula "dublei majorităţi").
Citește pe alephnews.ro: Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cum afectează muzica modul în care iubești? Ana Maria Ambrosă, psiholog: „Muzica reflectă adesea trăsături de personalitate”
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Sfârșit tragic pentru un celebru model! A MURIT la doar 37 de ani, după ce a căzut în gol de la balcon 😲
CANCAN.RO
Anunțul meteorologilor ACCUWEATHER pentru 24 ianuarie 2025. Ce temperaturi vom avea în următoarea minivacanță
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe