Angela Merkel îşi apără moştenirea politică: Relaţii cu Rusia şi blocarea aderării Ucrainei la NATO

Fostul cancelar german Angela Merkel a răspuns criticilor privind deciziile din timpul mandatului său, inclusiv relaţiile economice strânse cu Rusia şi opoziţia faţă de aderarea Ucrainei la NATO în 2008, într-un interviu acordat BBC.

Urmărește
2864 afișări
Imaginea articolului Angela Merkel îşi apără moştenirea politică: Relaţii cu Rusia şi blocarea aderării Ucrainei la NATO

Angela Merkel îşi apără moştenirea politică: Relaţii cu Rusia şi blocarea aderării Ucrainei la NATO

Merkel a subliniat că aceste alegeri au fost dictate de dorinţa de a menţine pacea şi de a proteja interesele economice ale Germaniei.

Merkel a apărat decizia de a bloca aderarea Ucrainei la NATO, argumentând că această mişcare ar fi dus la un conflict armat mult mai devreme. „Era clar că preşedintele Putin nu ar fi stat deoparte şi ar fi permis aderarea Ucrainei la NATO. În acel moment, Ucraina nu era pregătită pentru o astfel de evoluţie,” a spus fostul cancelar.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a descris această decizie ca o „subestimare gravă” care a încurajat Rusia. Merkel a recunoscut, de asemenea, eşecul negocierilor diplomatice cu Moscova, care nu au putut preveni invazia rusă din 2022.

Germania, sub conducerea lui Merkel, a dezvoltat două gazoducte majore cu Rusia, fapt criticat de aliaţii europeni şi NATO. Preşedintele ucrainean Zelenski a numit gazele naturale ieftine un „instrument geopolitic al Kremlinului”.

Merkel a explicat că deciziile au fost luate pentru a proteja interesele economice ale Germaniei şi pentru a menţine relaţii paşnice cu Rusia, dar a recunoscut că aceste politici au fost reexaminate după invazia rusă.

Criticii, inclusiv oficiali din Polonia, susţin că dependenţa de gazul rusesc a contribuit la finanţarea războiului din Ucraina. În prezent, sancţiunile împotriva energiei ruseşti au forţat Germania să caute surse alternative, precum gazul natural lichefiat (LNG), la preţuri mai ridicate, ceea ce afectează grav industria germană.

Deciziile lui Merkel de a deschide graniţele Germaniei pentru peste un milion de refugiaţi în 2015 rămân un punct central al moştenirii sale. Deşi fostul preşedinte american Barack Obama a lăudat-o ca lider moral, criza migraţiei a alimentat ascensiunea partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), care acum este a doua forţă politică în sondajele din Germania.

Pe plan economic, Merkel este acuzată că a favorizat menţinerea unui buget echilibrat în detrimentul investiţiilor în infrastructură şi digitalizare. Economia germană, odată un motor al Europei, se confruntă acum cu stagnare, iar dependenţa de Rusia, China şi SUA pentru comerţ este din ce în ce mai criticată.

Întrebată despre relaţiile cu Donald Trump, care se pregăteşte pentru un nou mandat la Casa Albă, Merkel a oferit un sfat liderilor europeni: „Este important să ştii ce priorităţi ai, să le prezinţi clar şi să nu te temi. Aceasta a fost experienţa mea.”

Într-un peisaj global tensionat, cu războaie în Europa şi Orientul Mijlociu, Merkel şi-a apărat mandatul subliniind că multe dintre deciziile sale au fost luate în conformitate cu normele vremii. „Când liderii mondiali mă sună pentru sfaturi, le răspund cu plăcere. Dar îmi lipseşte puterea? Nu, deloc,” a spus ea.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici