- Home
- Externe
- BUCUREŞTI, (25.11.2024, 14:22)
- Rafael Hekman
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Angela Merkel îşi apără moştenirea politică: Relaţii cu Rusia şi blocarea aderării Ucrainei la NATO
Fostul cancelar german Angela Merkel a răspuns criticilor privind deciziile din timpul mandatului său, inclusiv relaţiile economice strânse cu Rusia şi opoziţia faţă de aderarea Ucrainei la NATO în 2008, într-un interviu acordat BBC.
Urmărește
2864 afișări
Angela Merkel îşi apără moştenirea politică: Relaţii cu Rusia şi blocarea aderării Ucrainei la NATO
Merkel a subliniat că aceste alegeri au fost dictate de dorinţa de a menţine pacea şi de a proteja interesele economice ale Germaniei.
Merkel a apărat decizia de a bloca aderarea Ucrainei la NATO, argumentând că această mişcare ar fi dus la un conflict armat mult mai devreme. „Era clar că preşedintele Putin nu ar fi stat deoparte şi ar fi permis aderarea Ucrainei la NATO. În acel moment, Ucraina nu era pregătită pentru o astfel de evoluţie,” a spus fostul cancelar.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a descris această decizie ca o „subestimare gravă” care a încurajat Rusia. Merkel a recunoscut, de asemenea, eşecul negocierilor diplomatice cu Moscova, care nu au putut preveni invazia rusă din 2022.
Germania, sub conducerea lui Merkel, a dezvoltat două gazoducte majore cu Rusia, fapt criticat de aliaţii europeni şi NATO. Preşedintele ucrainean Zelenski a numit gazele naturale ieftine un „instrument geopolitic al Kremlinului”.
Merkel a explicat că deciziile au fost luate pentru a proteja interesele economice ale Germaniei şi pentru a menţine relaţii paşnice cu Rusia, dar a recunoscut că aceste politici au fost reexaminate după invazia rusă.
Criticii, inclusiv oficiali din Polonia, susţin că dependenţa de gazul rusesc a contribuit la finanţarea războiului din Ucraina. În prezent, sancţiunile împotriva energiei ruseşti au forţat Germania să caute surse alternative, precum gazul natural lichefiat (LNG), la preţuri mai ridicate, ceea ce afectează grav industria germană.
Deciziile lui Merkel de a deschide graniţele Germaniei pentru peste un milion de refugiaţi în 2015 rămân un punct central al moştenirii sale. Deşi fostul preşedinte american Barack Obama a lăudat-o ca lider moral, criza migraţiei a alimentat ascensiunea partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), care acum este a doua forţă politică în sondajele din Germania.
Pe plan economic, Merkel este acuzată că a favorizat menţinerea unui buget echilibrat în detrimentul investiţiilor în infrastructură şi digitalizare. Economia germană, odată un motor al Europei, se confruntă acum cu stagnare, iar dependenţa de Rusia, China şi SUA pentru comerţ este din ce în ce mai criticată.
Întrebată despre relaţiile cu Donald Trump, care se pregăteşte pentru un nou mandat la Casa Albă, Merkel a oferit un sfat liderilor europeni: „Este important să ştii ce priorităţi ai, să le prezinţi clar şi să nu te temi. Aceasta a fost experienţa mea.”
Într-un peisaj global tensionat, cu războaie în Europa şi Orientul Mijlociu, Merkel şi-a apărat mandatul subliniind că multe dintre deciziile sale au fost luate în conformitate cu normele vremii. „Când liderii mondiali mă sună pentru sfaturi, le răspund cu plăcere. Dar îmi lipseşte puterea? Nu, deloc,” a spus ea.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe