Angela Merkel, laureată a Premiului Charlemagne 2008, pentru contribuţia la adoptarea Tratatului UE

Cancelarul german Angela Merkel, care a primit joi prestigiosul Premiu Charlemagne 2008, la Aachen, în Germania, a declarat că "Europa a fost, este şi va fi destinul nostru comun".

Urmărește
23 afișări
Imaginea articolului Angela Merkel, laureată a Premiului Charlemagne 2008, pentru contribuţia la adoptarea Tratatului UE

Angela Merkel, laureată a Premiului Charlemagne 2008, pentru contribuţia la adoptarea Tratatului UE (Imagine: Mediafax Foto)

"Împreună am reînnoit bazele Uniunii Europene. Vrem să scoatem UE din paralizie înainte de alegerile (europene) din 2009. Sper că vom reuşi", a declarat Merkel, în vârstă de 53 de ani, în faţa a numeroase personalităţi politice europene.

Doisprezece state membre au ratificat până în prezent Tratatul de la Lisabona, adoptat în octombrie 2007, în scopul de a ameliora funcţionarea instituţiilor într-o Europă extinsă. Există însă cotinuare indecişi, ca irlandezii, care trebuie să se pronunţe la 12 iunie prin referendum.

"Cel mai important este că înţelegem această recompensă aşa cum voia fondatorul său, respectiv ca pe un angajament (...) să continuăm permanent să hrănim şi să îngrijim" valorile fundamentale ale Europei: "libertate, umanitate şi pace", a subliniat cancelarul recompensat pentru rolul său decisiv în adoptarea Tratatului de la Lisabona.

Merkel a mulţumit preşedintelui francez Nicolas Sarkozy, care anterior susţinuse un discurs în onoarea sa, pentru că a "readus Franţa în centrul Europei". Francezii, ca şi olandezii, au respins prin referendum proiectul de Constituţie europeană în 2005, plonjând Europa într-o criză instituţională.

"O admir mult pe această femeie din Est care s-a aflat la conducerea celor 27 de state ale Europei şi a unei Germanii reunificate", a declarat preşedintele francez. "O tânără din spatele Cortinii de Fier a putut deveni o femeie de stat la conducerea unei Europe reunificate, în mai puţin de 30 de ani, ce parcurs! Meritele îţi revin", a declarat preşedintele francez.

Decernat din 1950, Premiul Charlemagne salută în fiecare an angajamentul şi acţiunea unei personalităţi în favoarea cauzei europene. Printre cei mai iluştri şi recenţi laureaţi figurează Simone Veil (1981), regele Juan Carlos al Spaniei (1982), Francois Mitterrand şi Helmut Kohl (1988), Vaclav Havel (1991), Jacques Delors (1992), Tony Blair (1999), Bill Clinton (2000), Valery Giscard d'Estaing (2003) sau Jean-Claude Juncker (2006).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici