Prima pagină » Știri externe » Angela Merkel se declară sceptică privind o intervenţie militară în Libia

Angela Merkel se declară sceptică privind o intervenţie militară în Libia

Cancelarul german, Angela Merkel, s-a declarat vineri "fundamental sceptică" faţă de ideea unei intervenţii militare în Libia, la ora actuală, subliniind că situaţia evoluează de la zi la zi, în timp ce premierul britanic, David Cameron, a cerut sancţiuni petroliere, relatează AFP.
11 mart. 2011, 19:41, Știri externe

„Având în vedere situaţia astăzi, nu văd un angajament militar”, a declarat ea, în cadrul unei conferinţe de presă, la finalul unei reuniuni a şefilor de state şi de Guverne din Uniunea Europeană, la Bruxelles.

Dar există „în fiecare zi o nouă situaţie”, a adăugat ea.

Cancelarul german a subliniat că, în orice caz, o intervenţie militară ar trebui să se realizeze cu „o bază juridică”, respectiv o decizie a Consiliului de Securitate al ONU, şi cu sprijinul organizaţiilor locale, precum Liga Arabă.

„Dacă toate condiţiile sunt întrunite, va trebui să vedem dacă se pune problema”, a adăugat ea. Dar pentru moment trebuie „să aşteptăm să vedem cum evoluează lucrurile”.

La rândul său, preşedintele francez Nicolas Sarkozy a declarat că Uniunea Europeană, Liga Arabă şi Uniunea Africană vor avea în curând un summit tripartit pe tema crizei libiene.

„Consiliul European a decis, la propunerea Franţei, să propună organizarea unui summit tripartit Liga Arabă, Uniunea Africană şi Uniunea Europeană, în săptămânile următoare”, a afirmat Sarkozy, la finalul summitului UE de vineri.

Pe de altă parte, premierul britanic David Cameron a cerut Uniunii Europene şi comunităţii internaţionale să examineze sancţiuni petroliere împotriva Libiei, în urma summitului de la Bruxelles.

„Acest regim continuă să perceapă enorme sume de bani, inclusiv bani din petrol, şi avem nevoie să examinăm această problemă”, a declarat Cameron presei.

UE nu exclude noi sancţiuni, în special blocarea bunurilor societăţilor petroliere şi de gaze libiene, afirmase anterior şeful diplomaţiei ungare, Janos Martonyi, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a UE.