„Nu sunt sigur că aceasta este cea mai bună cale de urmat”, a declarat secretarul de stat britanic pentru Afaceri europene, Chris Bryant, despre această misiune, la sosirea la reuniunea cu omologii săi europeni.
Londra nu a prevăzut în acest moment participarea la această misiune care ar contribui la o mai bună distribuire a ajutorului internaţional în regiune. Marea Britanie a menţionat anterior că nu vede utilitatea acesteia, având în vedere cei 20.000 de militari americani deja mobiliaţi.
Miniştrii europeni de Externe urmează să îşi dea luni acordul de principiu cu privire la trimiterea unei misiuni de jandarmi şi poliţişti în Haiti, al cărei efectiv ar putea fi cuprins între 200 şi 300 de persoane, potrivit unei surse diplomatice.
În acest moment, şase state, membre ale Forţei europene de jandarmerie, cu baza în Italia, s-au declarat pregătite să contribuie la această misiune.
„Toate statele care fac parte din (Forţa de) jandarmerie europeană sunt dispuse să participe, Franţa, Italia, Spania, Olanda, Portugalia, România sunt pregătite să trimită efective, fiecare în funcţie de capacitate„, a declarat luni Miguel Angel Moratinos, şeful diplomaţiei spaniole, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Uniunii Europene.
„Împreună vom reprezenta UE în această misiune ce vizează garantarea securităţii şi în special sosirea ajutoarelor de urgenţă de care haitienii au nevoie”, a adăugat acesta.
Această iniţiativă răspunde unei cereri din partea ONU. Consiliul de Securitate al ONU a aprobat în cursul săptămânii trimiterea a 3.500 de militari ai Căştilor Albasatre în regiune, ridicând efectivele trupelor Misiunii de Stabilizare a ONU în Haiti (MINUSTAH) la 12.500.
Statele Unite au mobilizat de asemena în regiune circa 20.000 de militari.
În ceea ce priveşte misiunea europeană, secretarul de stat francez pentru Afaceri europene, Pierre Lellouche, a confirmat că ţara sa va contribui cu „peste 100 de persoane”.
El a pledat în special pentru ca eforturile de ajutor european să fie mai vizibile, în timp ce Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, a fost acuzată că a rămas mult în urmă cu acest dosar şi că nu a luat măsuri în acest sens.
„Vom discuta despre Haiti, dar vom încerca să facem mai mult în ceea ce priveşte vizibilitatea Uniunii, vom încerca să facem mai mult!”, a insistat acesta.