Aniversarea lui Putin, umbrită de atacurile ucrainene asupra televiziunii de stat ruse şi celui mai mare terminal petrolier din Crimeea

  • Ucraina a lansat un atac cibernetic asupra televiziunii de stat ruse şi un atac cu dronă asupra celui mai mare terminal petrolier din Crimeea, afectând infrastructura strategică a Rusiei chiar de ziua lui Putin.
  • Atacul asupra terminalului petrolier din Feodosia a provocat incendii masive, în timp ce atacul cibernetic a paralizat difuzarea canalelor VGTRK, limitând capacitatea Kremlinului de a controla naraţiunea de război.
  • În ciuda atacurilor, personalităţi ruse proeminente şi-au exprimat sprijinul pentru Putin, care şi-a marcat ziua prin întâlniri închise, în continuarea campaniei sale de a prezenta conflictul din Ucraina ca pe o apărare împotriva Occidentului.
Urmărește
1190 afișări
Imaginea articolului Aniversarea lui Putin, umbrită de atacurile ucrainene asupra televiziunii de stat ruse şi celui mai mare terminal petrolier din Crimeea

Aniversarea lui Putin, umbrită de atacurile ucrainene asupra televiziunii de stat ruse şi celui mai mare terminal petrolier din Crimeea

De ziua preşedintelui rus Vladimir Putin (72 de ani), Ucraina a lansat un atac cibernetic asupra televiziunii de stat ruse şi un atac cu dronă asupra celui mai mare terminal petrolier din Crimeea, subliniind eforturile intensificate ale Ucrainei de a viza infrastructura militară rusă, scrie Daily Mail. Operaţiunea cibernetică a perturbat activitatea Companiei de Radiodifuziune şi Televiziune de Stat din Rusia (VGTRK), întrerupând canale cheie, esenţiale pentru controlul Kremlinului asupra naraţiunii de război. Un angajat din interior a descris atacul ca fiind fără precedent, dezvăluind că toate transmisiunile online şi serviciile interne au fost afectate, iar datele de pe servere ar fi fost şterse.

Simultan, o dronă kamikaze ucraineană a incendiat terminalul petrolier din Feodosia, Crimeea, o instalaţie majoră pentru logistica de combustibil a Rusiei. Atacul a provocat incendii extinse, cu fum gros vizibil în întreaga zonă. Oficialii locali au impus restricţii temporare de circulaţie, au declarat starea de urgenţă, dar au negat că o dronă ar fi fost cauza, referindu-se în schimb la o „urgenţă provocată de om”. Statul Major ucrainean a confirmat lovitura asupra Feodosiei, subliniind intenţia de a slăbi capacitatea economico-militară a Rusiei.

Ministerul rus al Apărării a susţinut că a doborât 12 drone ucrainene deasupra Crimeei, deşi exploziile din apropierea aerodromului Saki au indicat că unele drone au penetrat apărarea. Forţele ucrainene vizaseră anterior acest terminal, crucial pentru transportul combustibilului destinat utilizării militare.

În ciuda atacurilor, figuri publice importante din Rusia i-au transmis urări lui Putin cu ocazia  zilei sale de naştere. Ideologul ultra-naţionalist Alexandr Dughin, un susţinător al imperialismului rusesc, şi liderul cecen Ramzan Kadîrov şi-au exprimat public sprijinul, prezentând aniversarea lui Putin ca un simbol al rezilienţei ruseşti. Cu toate acestea, Putin şi-a petrecut ziua în întâlniri închise, continuând eforturile de lungă durată de a prezenta războiul din Ucraina drept o apărare împotriva încălcării suveranităţii Rusiei de către Vest.

În timp ce Kremlinul promovează această naraţiune, Ucraina şi aliaţii săi consideră acţiunile Rusiei drept o agresiune imperialistă. Conflictul a dus la moartea a mii de civili ucraineni şi a strămutat milioane, lăsând oraşe întregi în ruine.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici