Prima pagină » Știri externe » Consiliul Europei: Expulzarea romilor din Franţa reprezintă o încălcare gravă a Cartei Sociale Europene

Consiliul Europei: Expulzarea romilor din Franţa reprezintă o încălcare gravă a Cartei Sociale Europene

Evacuările forţate şi expulzările colective ale romilor de origine română şi bulgară din Franţa, în vara lui 2010, constituie o încălcare agravată a prevederilor Cartei Sociale Europene, a anunţat joi Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei (CoE), se arată într-un comunicat oficial.
Consiliul Europei: Expulzarea romilor din Franţa reprezintă o încălcare gravă a Cartei Sociale Europene

Comitetul de Miniştri al CoE a luat notă de raportul de la 28 iunie care conţine decizia Comitetul European pentru Drepturi Sociale şi a hotărât să îl facă public imediat, se arată în comunicat.

În rezoluţia sa, Comitetul îndeamnă Franţa să prezinte, într-o reuniune viitoare, măsurile adoptate sau pe care intenţionează să le adopte ca răspuns la situaţia descrisă în reclamaţie. Parisul este îndemnat, de asemenea, să prezinte situaţia cooperării sale în acest sens cu România şi Bulgaria, cele două ţări vizate.

În hotărârea sa cu privire la temeinicia reclamaţiilor, Comitetul European pentru drepturi Sociale a conchis, în unanimitate, că „evacuările forţate ale romilor de origine română şi bulgară care au avut loc în vara lui 2010 constituie o încălcare agravată” a prevederilor Cartei referitoare la nediscrimare şi dreptul la locuinţă, iar „expulzarea colectivă, în fapt, a romilor de origine română şi bulgară din Franţa, în vara lui 2010, constituie o încălcare” a prevederilor referitoare la nediscriminare şi garanţiilor referitoare la expulzare.

În vara lui 2010, Nicolas Sarkozy anunţa înăsprirea măsurilor care îi vizau pe romii din Franţa. După discursul din 30 iulie 2010 în care şeful statului francez afirma că dorea demolarea taberelor ilegale de romi, ministrul de Interne, Brice Hortefeux, anunţa o serie de măsuri destinate „combaterii delincvenţei romilor”: demolarea a 300 de tabere ilegale în trei luni şi expulzarea spre România şi Bulgaria a romilor care au comis delicte. Aceste măsuri suscitau critici în UE.

La un an de la anunţarea acestor măsuri, o serie de organizaţii nonguvernamentale anunţau că peste 70 la sută dintre taberele ilegale de romi au fost demolate, iar familiilor li s-au oferit stimulente financiare pentru a părăsi ţara. De asemenea, organizaţii neguvernamentale franceze declarau că, în pofida acestei acţiuni discriminatorii a Guvernului, în Franţa există acelaşi număr de romi ca înainte, deoarece mulţi dintre ei s-au întors. Dar pentru că taberele lor au fost distruse, romii trăiesc în condiţii şi mai mizere, într-un climat de teamă şi intimidare.