Antony Blinken ajunge marţi în Israel pentru a relansa discuţiile privind încetarea focului în Gaza

Secretarul de stat american Antony Blinken ajunge marţi în Israel, prima oprire a unui turneu mai amplu în Orientul Mijlociu, menit să relanseze negocierile de încetare a focului în Gaza şi să discute viitorul enclavei după moartea liderului Hamas, Yahya Sinwar, scrie Reuters.

Urmărește
40 afișări
Imaginea articolului Antony Blinken ajunge marţi în Israel pentru a relansa discuţiile privind încetarea focului în Gaza

Antony Blinken ajunge marţi în Israel pentru a relansa discuţiile privind încetarea focului în Gaza

Cea mai recentă călătorie a diplomatului american - a unsprezecea în regiune de când militanţii palestinieni Hamas au atacat sudul Israelului la 7 octombrie, declanşând războiul din Gaza - are loc în timp ce armata israeliană şi-a intensificat campania în enclava palestiniană, precum şi în Liban împotriva miliţiilor Hezbollah, aliniate Iranului.

Călătoria de o săptămână planificată de Blinken, care va include o oprire în Iordania şi în Doha, are loc, de asemenea, în timp ce regiunea se pregăteşte pentru răspunsul Israelului la atacul cu rachete balistice al Iranului de la 1 octombrie asupra Israelului. Represaliile ar putea perturba pieţele petroliere şi riscă să declanşeze un război în toată regula între cei doi inamici.

În ceea ce priveşte Gaza, Blinken va axa discuţiile pe modul de încheiere a războiului, pe planurile pentru enclavă după terminarea luptelor şi pe modul de îmbunătăţire a asistenţei umanitare, a declarat un înalt funcţionar al Departamentului de Stat, vorbind sub rezerva anonimatului.

Secretarul de stat va discuta, de asemenea, cu Israelul şi cu alte ţări despre modul în care se poate asigura o rezolvare diplomatică a conflictului cu Hezbollah şi va continua discuţia Washingtonului cu israelienii cu privire la răspunsul lor aşteptat la atacul cu rachete al Iranului, a declarat oficialul.

Experţii spun că Hamas şi Israelul rămân profund în dezacord şi este puţin probabil să facă concesii semnificative înainte de alegerile prezidenţiale americane din 5 noiembrie, care ar putea da peste cap politica SUA.

„Este foarte greu de imaginat” că Blinken va obţine un progres în această săptămână, a declarat Aaron David Miller, membru senior la Carnegie Endowment for International Peace, având în vedere că nici Hamas, nici Netanyahu nu au nicio urgenţă în a pune capăt războiului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici