„Cred că ceea ce s-a întâmplat şi ce se întâmplă în Niger nu este rezultatul vreunei acţiuni de instigare din partea Rusiei sau a Grupului Wagner, dar ei au încercat să profite de pe urma situaţiei. Oriunde s-a implicat Grupul Wagner, au urmat distrugeri, moarte şi exploatare”, a declarat Antony Blinken.
Generalul Abdourahmane Tchiani, şeful Gărzii prezidenţiale din Niger, a devenit liderul Administraţiei de tranziţie din acest stat vest-african după înlăturarea de la putere a preşedintelui Mohamed Bazoum la sfârşitul lunii iulie.
Statele Unite, Franţa şi liderii unor naţiuni africane le cer militarilor care au preluat puterea în Niger să permită reinstalarea în funcţie a preşedintelui demis.
Comunitatea Economică a Statelor Vest-Africane (ECOWAS) amenuinţă cu o intervenţie militară în Niger.
Victoria Nuland, asistent în exerciţiu al secretarului de Stat american, a anunţat că a avut discuţii „extrem de directe şi extrem de dificile” cu liderii regimului militar din Niger, cărora le-a cerut să se retragă la putere. „Menţinem deschise posibilităţile de dialog. Dar este dificil şi va fi dificil”, a declarat Nuland.