„Anumite decizii au un cost”. Serbia ar putea fi împiedicată să adere la UE dacă președintele țării participă la Ziua Victoriei

Publicat: 17 04. 2025, 09:22
Actualizat: 17 04. 2025, 09:22
BELGRADE, SERBIA - MARCH 14: Demonstrators wave Serbian flags as they gather behind barricades in Belgrade, Serbia, on March 14, 2025, ahead of a large protest against the government. The demonstration comes in response to last year's train station collapse, which claimed 15 lives. Participants from various cities arrived by walking, running, or cycling, receiving applause upon their arrival. Filip Stevanovic / Anadolu/ABACAPRESS.COM

Serbia ar putea fi împiedicată să adere la Uniunea Europeană dacă președintele țării, Aleksandar Vucic, va participa la parada lui Vladimir Putin de Ziua Victoriei.

Presa de stat rusă a raportat că Aleksandar Vucic va fi unul dintre demnitarii străini prezenți și va contribui cu echipamente militare la spectacolul din 9 mai, relatează The Telegraph.

În replică, oficialii europeni l-au avertizat pe președintele sârb că vizita sa ar fi o încălcare a criteriilor de aderare la blocul comunitar și ar deraia ambițiile țării sale în UE.

„Trebuie să ne asigurăm că ei înțeleg că anumite decizii au un cost”, a declarat Jonatan Vseviov, secretarul general al Ministerului Afacerilor Externe din Estonia, pentru sursa citată. „Consecința este neaderarea lor la Uniunea Europeană”.

Avertismentul vine în contextul în care Kaja Kallas, șefa diplomației UE, a cerut oficialilor țărilor membre UE să nu participe la ceremonia lui Putin de Ziua Victoriei.

Aspirațiile Serbiei de aderare la UE, din 2009

Serbia a depus cererea de aderare la blocul UE în urmă cu mai bine de 15 ani, în anul 2009. În anul 2012, țara a primit statutul de candidat la aderare, însă din acel moment și până în prezent, lucrurile nu s-au concretizat.

Mai mult decât atât, deși Serbia a încercat să cultive relații diplomatice atât cu Moscova, cât și cu Bruxelles-ul, discuțiile privind aderarea la UE au stagnat în ultimii ani din cauza sprijinului său aparent pentru invazia Rusiei în Ucraina.

De asemenea, Belgradul s-a opus de mai multe ori impunerii sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei ca răspuns la război, pe care majoritatea statelor membre ale UE le cer drept criteriu de aderare.