Creșterea armatei poloneze vine pe măsură ce în Europa cresc temerile că președintele Statelor Unite, Donald Trump, se aliază cu Kremlinul și întoarce spatele aliaților tradiționali, o schimbare geopolitică pe care Varșovia o consideră o amenințare existențială, informează Politico și Financial Times.
Tusk a declarat că Polonia „discută serios” cu Franța despre posibilitatea de a fi protejată de umbrela nucleară franceză. Președintele Emmanuel Macron a deschis posibilitatea ca alte țări să discute despre modul în care descurajarea nucleară a Franței poate proteja Europa.
Tusk a subliniat, de asemenea, că Polonia nu se poate limita la armele convenționale.
„Trebuie să fim conștienți de faptul că Polonia trebuie să ajungă la cele mai moderne capabilități, de asemenea legate de armele nucleare și de armele neconvenționale moderne … asta este o cursă pentru securitate, nu pentru război”, a spus el.
El a dat exemplul Ucrainei, care a renunțat la arsenalul său nuclear și este acum atacată de Rusia.
El a vorbit, de asemenea, despre o creștere masivă a forțelor militare, până la 500.000 de militari.
„Până la sfârșitul anului, dorim să avem un model pregătit astfel încât fiecare bărbat din Polonia să fie antrenat pentru război și astfel încât această rezervă să fie adecvată pentru posibile amenințări”, a declarat Tusk.
Armata poloneză are în prezent aproximativ 200.000 de militari, ceea ce o face a treia ca mărime în NATO, după SUA și Turcia. Tusk a subliniat că Ucraina are o armată de aproximativ 800.000 de oameni, în timp ce Rusia are 1,3 milioane de militari.
„Fiecare om sănătos ar trebui să se antreneze pentru a-și putea apăra patria în caz de nevoie. Îl vom pregăti în așa fel încât să nu fie o povară pentru oameni”, a declarat Tusk, adăugând că și femeile vor putea să se ofere voluntare, dar că „războiul este încă, într-o mai mare măsură, domeniul bărbaților”.
Tusk a subliniat că nu este vorba de o revenire la armata obligatorie, care s-a încheiat în Polonia în 2008.